Stresul in viata noastra
S-a intamplat ca uneori in viata sa va simtiti obositi, lipsiti de energie si fara chef de munca? Vi se pare ca v-ati supraincarcat cu sarcini si nu mai faceti fata? S-ar parea ca sunteti stresati.
Prin raspunsul de stres, corpul nostru ne trage un semnal de alarma cu scopul de a ne proteja. Pentru a-si mentine stabilitatea (sau homeostazia), corpul nostru se adapteaza permanent la schimbarile de mediu. Atunci cand un eveniment fizic sau psihic ameninta acest echilibru, organismul nostru reactioneaza la el. Aceasta reactie este mecanismul de "lupta sau fuga".Corpul nostru se pregateste de actiune fizica pentru a se confrunta cu o amenintare sau a fugi din fata ei. In acest mod raspundeau stramosii nostri la amenintarile mediului. De atunci si pana astazi, cand suntem pusi in fata unei situatii perceputa ca amenintatoare, corpul nostru intra automat in actiune prin pornirea raspunsului de stres.
Organismul secreta hormoni care ne fac sa ne miscam si sa gandim mai repede, sa lovim mai tare, sa vedem si sa auzim mai bine, sa sarim mai sus decat am fi facut-o cateva secunde mai inainte. Bataile inimii si respiratia se accelereaza, creste tensiunea arteriala.
Multe din stresurile moderne nu cer insa un raspuns de fuga sau lupta. Experienta noastra legata de stres este legata mai curand modalitatea in care raspundem la un eveniment si nu de evenimentul in sine. Cand un eveniment atrage dupa el ganduri negative se poate sa experimentam frica, nesiguranta, anxietate, depresie, furie, vina si un sentiment de inutilitate si neputinta. Aceste
Este foarte important sa ramanem conectati cu corpul nostru, cu ceea ce ne spune el, sa constientizam schimbarile care au loc in momentele de maxima tensiune pentru a sti daca un anumit simptom este legat de o situatie stresanta sau este doar o dereglare la nivel fizic. Se stie ca multe dintre simptomele fizice, multe dintre boli, au o clara determinanta psihologica, fiind rezultatul unei suferinte a sufletului, al unor nevoi ale noastre (de caldura, tandrete, sprijin, intelegere, protectie, relaxare) care, dintr-un motiv sau altul au ramas nesatisfacute sau "neauzite".
Simptome ale stresului
- tulburari de somn;
- dureri de spate, gat, umeri, migrene;
- caderea parului;
- oboseala generalizata;
- dureri in piept;
- probleme ale pielii (eczema, psoriasis, alergii, eruptii cutanate);
- diaree;
- constipatie;
- scaderea libidoului;
- nervozitate, anxietate, iritabilitate
- probleme cu memoria;
- depresie;
- probleme in a gindi clar sau de concentrare;
- conflicte cu cei din jur.
Stresul ne afecteaza pe fiecare in mod diferit, depinzand de temperamentul si personalitatea fiecaruia.
Ce se poate face pentru a ne diminua stresul?
1. Exercitii fizice - activitatea fizica regulata este una din tehnicile cele mai eficiente de eliminare a stresului;
2. Scrisul - cercetarile arata ca exprimarea in scris atunci cand ne simtim coplesiti de situatiile de viata, poate fi o foarte buna modalitate a reducerii nivelului de stres;
3. Exprimarea sentimentelor - vorbitul, rasul, plansul si exprimarea furiei sunt parti normale ale procesului de vindecare emotionala;
4. Sa faci ceva ce-ti place - un hobby sau o alta activitate preferata reduce stresul;
5. Relaxarea corporala - exercitii de respiratie, masaj, aromaterapie, yoga, tai chi;
6. Relaxarea mentala - autohipnoza, meditatie, ascultatul muzicii de relaxare, folosirea umorului;
7. Sa ceri sprijin din partea celor apropiati sau a unui consilier sau psiholog deoarece stresul ne poate coplesi.
In situatia in care ne dam seama ca suntem coplesiti de situatie si lucrurile nu merg asa cum am dori, este bine sa apelam la ajutorul unui profesionist: psiholog sau consilier. Un profesionist ne poate ajuta acolo unde nu ne mai putem ajuta singuri. Ne ajuta la identificarea corecta a simptomelor legate de stres, la identificarea gandurilor negative care apar, sa legam simptomele fizice de nevoile noastre sufletesti nesatisfacute pentru ca, mai apoi, in cadrul therapeutic, sa alegem impreuna metoda cea mai eficienta pentru combaterea stresului, in acord cu personalitatea fiecaruia.
Articol realizat de Clinica AQUAMARINE, info@aquamarine.ro