Depresia de Crăciun: 10 sfaturi de la psihoterapeut ca să nu fii tristă
Horoscop · Astrologie / 14.11.2012

Dacă perioada Sărbătorilor nu este tocmai una de bucurie pentru tine, află de la psihoterapeutul Lena Rusti ce poţi să faci pentru a nu te simţi singură de Crăciun. Ţine cont de câteva sfaturi!

Dacă perioada Sărbătorilor nu este tocmai una de bucurie pentru tine, află de la psihoterapeutul Lena Rusti ce poţi să faci pentru a nu te simţi singură de Crăciun. Ţine cont de câteva sfaturi!

 

1. Înţelege care e motivul tristeţii tale şi transformă-ţi vulnerabilitatea în putere!

De multe ori ne lăsăm purtaţi de o stare şi ne blocăm în ea, chiar dacă un simplu efort ar fi suficient pentru a ne simţi mai bine. Dacă eşti, de exemplu, tristă pentru că eşti singură, foloseşte oportunitatea singurătăţii pentru a face ceva ce nu vei putea face când vei fi cu un partener. Dacă eşti tristă pentru că cineva drag nu mai este, atunci da-ţi voie să trăieşti Crăciunul şi pentru acea persoană. În orice sursă de tristeţe este o resursă din care putem învăţa şi prin care ne putem dezvolta.

 

2. Fă o listă cu oamenii cărora le poţi mulţumi în gând pentru că au fost în viaţa ta în acest an!

Orice experienţă ne poate îmbogăţi, dacă ştim ce să luăm din ea. Şi pentru că suntem conectaţi unii la ceilalţi, gândurile bune despre alţii devin lucruri bune despre propria fiinţă. Gândind frumos despre oameni ne dăm voie să avem o părere bună despre noi ca fiinţe în lume. Acesta e un bun început pentru a-ţi da voie să nu mai fi tristă.

 

3. Nu sta în casă, socializează!

Dacă începi să stai în casă să îţi plângi de milă, rişti să te cufunzi în mod iraţional intr-o stare de tristeţe care să nu te ajute prea mult. Fă un lucru care te bucură, mergi într-un loc care îţi aminteşte de copilărie, dacă a fost una de care vrei să îţi aminteşti, caută gusturi, mirosuri, sunete care să te ducă în locul magic al stării tale de bine, către care doar tu ştii drumul. Ca orice drum, începe-l cu paşi adevăraţi. În această experienţă, te poţi bucura de compania prietenilor, dacă simţi nevoia, dar te poţi simţi exact la fel de bine şi singură, dacă îţi dai voie.

 

4. Ajută pe cineva!

Spiritul adevărat al Crăciunului nu este de a primi cadouri sau de a da cadouri scumpe, ci de a fi în mod fundamental alături de ceilalţi şi de a căuta locul unde poţi face o diferenţă. Oricât de tristă ai fi, bucuria de a ajuta pe cineva îţi va fi o mare resursă. Sunt atât de mulţi oameni pentru care un pachet cu mâncare, un zâmbet şi o vorbĂ bună vor fi suficiente pentru a le aduce un zâmbet de recunoştinţă pe buze. Dacă eşti pregătită, vei putea învăţa multe dintr-o experienţă de acest fel.

 

5. Ia-ţi un cadou!

Nu vorbim de cumpărături compulsive din care nu vei înţelege nimic, decât abandonul într-un moment de bucurie superficială, precum cel dat de consumul unei substanţe. Caută Acel Cadou care să însemne pentru tine Acest Crăciun, de care să îţi poţi aminti toată viaţa. Cu bune şi cu rele, eşti în acest moment prezent în viaţa ta şi poţi arăta că depinde de tine cum ai ales să priveşti din viitor către acest Crăciun: nu unul pe care l-ai risipit, punandu-l într-o paranteză, ci unul din care ai făcut mult mai mult decât atât. Ia-ţi timpul şi energia de care ai nevoie pentru a găsi un cadou care să reprezinte asta şi să îţi fie motiv de bucurie şi de nostalgie pentru totdeauna.

 

6. Priveşte spre viitor!

Fă planuri, dar fii deschisă neprevăzutului. Construieşte suport în realitate pentru visele tale. E modul în care îţi poţi da voie să fii fericită de acum încolo.

 

7. Fă ceva diferit!

Lucrurile diferite ne deschid în interior, faţă de noi înşine şi în exterior, faţă de ceilalţi. Fă un lucru cu sens şi cu implicare, care să îţi poată da un zâmbet pe faţă. Poate un lucru pe care îl doreai demult şi nu ai îndrăznit, sau nu ai găsit ocazia, sau un lucru la care nu te-ai gândit vreodată, dar acum a venit de la sine.

 

8. Sprijină-te pe un ritual!

Oricât de frumos ar fi ca totul să fie diferit, e şi mai frumos că în diferit să avem şi cărămizi pe care să construim tradiţie. Pentru asta nici măcar nu e nevoie de ani mulţi sau de oameni mulţi. E foarte bine dacă acesta e primul an în care îţi construieşti un ritual de Crăciun, singură sau cu altcineva. Dacă eşti singură nu înseamnă că tu nu poţi fi familia ta.

 

9. Nu te prăbuşi în virtual!

În loc să te uiţi la televizor la ce fac alţii de Crăciun, dă-ţi voie să trăieşti tu însăţi Crăciunul tău, căci vor mai fi altele, dar nu acesta. Un film ne binedispune, două ne pot ajuta să ne relaxăm, de la trei încolo riscăm să ne lenevim şi să ne abandonăm în existenţa imaginară a unor personaje.

 

10. Crede!

Crăciunul e o sărbătoare magică. Ascultă, priveşte, simte dincolo de reclame, agresivitate şi zgomot. Ascultă-ţi inima.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro