Ai o relație cu cineva de puțin timp, dar simți că este una în care vrei să investești și pe care vrei să o transformi în ceva serios?
O relație sănătoasă necesită efort constant din partea ambilor parteneri. Cu toate acestea, în primul rând, trebuie să se bazeze pe un set de principii sănătoase.Cu alte cuvinte, dinamica formată la început este extrem de importantă și poate influența puternic modul în care relația ta se dezvoltă în timp. Prin urmare, e esențial să puneți bazele potrivite.
Iată 5 lucruri pe care NU ar trebui să le faci dacă vrei să construiești o relație sănătoasă!
Nu vorbi prea mult despre relațiile din trecut
Desigur, trecutul poate fi foarte relevant de discutat. Experiențele anterioare vă pot ajuta pe amândoi să nu repetați anumite greșeli.
Cu toate acestea, în primele etape ale unei relații, este indicat să eviți discuțiile foarte complexe și detaliate despre foștii tăi parteneri. Acestea pot provoca tot felul de gânduri intruzive, anxietate, sentimente de amenințare sau concluzii "X a fost mai bun decât mine", acum trebuie să demonstrez că și eu pot. Toxic și complet inutil.
Nu lăsa lucrurile să meargă pe pilot automat pentru prea mult timp
Atracția este la maxim, te distrezi de minune și totul pare să meargă într-o direcție favorabilă. Bucură-te de această perioadă, dar nu o lăsa să se prelungească prea mult fără a intra în profunzime.
Mai exact, dacă vrei o relație sănătoasă pe termen lung, este necesar să începi să vorbești despre dorințele și obiectivele voastre în ceea ce privește cuplul pe care îl formați. Vrei să locuiești în același oraș în viitor? Vrei să stai în țară sau să trăiești într-o altă parte a lumii? Vrei căsătorie și copii la un moment dat? Cum îți gestionezi banii și care sunt obiectivele tale?
La aceste întrebări trebuie să se răspundă pentru a te asigura că relația voastră nu va fi compromisă mai târziu din cauza unor neînțelegeri sau a unor concluzii greșite.
Poate te interesează și: 5 adevăruri dure despre cuplurile care „nu se ceartă niciodată“. Totul e o minciună!
Nu trage concluzii bazate pe experiențele din trecut
Fostul tău partener obișnuia să plece și să te neglijeze când îți ascundea ceva. După ce ai descoperit asta, ai suferit mult. În prezent, simți că actualul tău iubit are același comportament, așa că ajungi rapid la concluzia că există ceva ce nu îți spune.
Îți sună cunoscut? Este un scenariu pe care mulți dintre noi îl trăim și una dintre cele mai mari greșeli la începutul relației.
Pentru a dezvolta o relație sănătoasă, trebuie să înțelegi că trecutul nu este o regulă universală, iar înainte de a trage concluzii pripite, ar fi o idee bună să vorbești deschis cu partenerul tău. În cazul de mai sus, întreabă-l dacă totul este în regulă înainte de a te supăra pe el că ți-a ascuns ceva.
Spune stop șantajului emoțional încă din pântec
Șantajul emoțional începe adesea cu un joc. O glumă comună "Mi-e dor de tine și dacă nu ieșim în seara asta, mă supăr pe tine" poate deschide o poartă periculoasă.
Într-o relație sănătoasă nu este loc pentru astfel de dinamici, așa că ai grijă cu ele. Chiar și atunci când pare că lucrurile nu sunt luate în serios.
Nu te izola pe o insulă romantică
Se poate ca în primele luni de relație, să ai tendința să-ți iei noul iubit și să te izolezi undeva, să te îmbrățișezi și să te îndrăgostești complet.
Deși este în regulă să faci asta pentru o perioadă, dacă vrei o relație sănătoasă, evită să te izolezi în ea. Amândoi aveți nevoie de timp petrecut separat, de independență, de prieteni și de hobby-uri.
O relație în care sunteți singuri și nimic altceva nu contează se poate transforma rapid în codependență. Cu siguranță nu vrei asta.
Sursă: zodiachelps
Foto: depositphotos