6 semne din viaţa cotidiană că se apropie depresia. Învaţă să te aperi!
Numită şi "răceala" tulburărilor psihice, depresia poate să se declanşeze în viaţa oricui. Statisticile arată că aproximativ 25% dintre femei si 5-12% dintre bărbaţi traversează la un moment dat în viaţa cotidiană un episod depresiv.
Depresia nu este un trend, ci o afecţiune psihică reală, insidioasă şi, când este netratată, devine debilitantă. Din păcate, foarte multe persoane se cufundă atât de adânc în propria tristeţe, încât încep să o considere o stare de fapt. De teamă nu îşi arate vulnerabilitatea emoţională, ignoră dezechilibrul nervos pe care îl resimt şi aleg să camufleze simptomele depresiei, până când devin prea evidente să mai treacă neobservate.
Important este să previi şi să tratezi timpuriu episoadele de depresie, încă de la primele semne din viaţa cotidiană că afecţiunea de apropie. Iată câteva dintre ele, la care poate nu te-ai fi gândit până acum!
1. Eşti excesiv de încrezătoare şi neînfricată
Un număr impresionant de oameni, în special cei care îşi setează ţeluri foarte înalte, gestionează depresia comportându-se contrar modului în care se simt cu adevărat. Medicii psihiatri numesc această reacţie "evadare din realitate". Dacă începi să cauţi provocări masive pentru a demonstra că eşti capabilă de lucruri măreţe, probabil că încerci să compensezi sentimentul de disperare cu o încredere exagerată în tine, deşi datele realităţii îţi sunt potrivnice.
Poate că alegi să abandonezi un loc de muncă stabil pentru a-ţi deschide un restaurant, deşi nu ai resursele sau cunoştinţele necesare pentru a deveni antreprenor. Cauza majoră a depresiei, în afară de un dezechilibru bio-chimic la care eşti predispusă genetic, poate fi sentimentul că ai scăpat lucrurile de sub control şi că eşti neajutorată sau inutilă.
2. Ai început să faci excese
Durerea emoţională te predispune multor excese nocive pentru sănătate, fie ele alimentare sau de altă natură. Bernard Shaw spunea că "alcoolul este anestezia necesară îndurării operaţiei numite viaţă", referindu-se desigur la acele persoane care îşi îneaca amarul în pahare infinite de vin. Excesele pot fi si cele de ţigări, jocuri de noroc sau orice altă activitate care îţi oferă un fals sentiment de alinare, ce se dovedeşte a fi pur temporară.
3. Te obsedează prestaţia ta în pat
Când faci dragoste cu iubitul tău, pari ca te afli la un maraton internaţional pentru titlul de "campioana plăcerii sexuale 2013"? Când atitudinea ta seducătoare în pat devine teatrală şi falsă, îţi sublimezi de fapt frustrări pe care nu vrei să le laşi să iasă la suprafaţă.
4. Conflictele banale se transformă rapid în certuri
O modalitate frecventă de a masca sentimentul de nesiguranţă şi lipsă de speranţă, ce declanşează depresia, este tendinţa de a alimenta orice disensiune şi de a transforma rapid conflictele minore în certuri monumentale. Această strategie este de fapt redirecţionarea suferinţei în alte direcţii, sub diverse pretexte.
5. Nu te poţi concentra
Abisul emoţional specific depresiei începe cu o incapacitate profundă de concentrare, ce te împiedică să mai faci faţă ritmului cotidian normal. Dacă te simţi mereu distrasă şi extrem de tristă, probabil că depresia se apropie si este momentul să acţionezi.
6. Ai ieşiri emoţionale inexplicabile
Cu alte cuvinte, râzi şi plângi în circumstanţe nejustificate. În psihiatrie, simptomul poartă numele de "afect necorespunzător", cand sentimentele tale incontrolabile nu sunt compatibile cu stimulii la care te expui.