Tomatele, izvor de sanatate
Ne-am obisnuit ca rosiile sa fie prezente pe mesele noastre, atat in stare proaspata, cat si sub forma de sos sau ketchup, acesta din urma fiind o prezenta obligatorie in orice frigider! Nici nu-ti poti imagina o portie de cartofi prajiti fara ketchup-ul de rigoare, nu?
Ne-am obisnuit ca rosiile sa fie prezente pe mesele noastre, atat in stare proaspata, cat si sub forma de sos sau ketchup, acesta din urma fiind o prezenta obligatorie in orice frigider! Nici nu-ti poti imagina o portie de cartofi prajiti fara ketchup-ul de rigoare, nu?Din fericire pentru noi, rosiile sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind "echipate" cu o multime de nutrienti si substante care ne protejeaza impotriva unor afectiuni grave, precum cancerul.
Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100g de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, 100g de rosii contin 15% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier.
Pigmentul rosu, cel care le da culoarea tomatelor, este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului. La fel ca si alti antioxidanti, licopenul neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi. Mai mult, studii recente au demonstrat ca licopenul are o putere dubla de a contracara radicalii liberi, in comparatie betacarotenul, un alt antioxidant foarte bine cunoscut.
Studii efectuate la Universitatea Harvard au evidentiat faptul ca barbatii care consuma 10 portii de rosii pe saptamana, in stare naturala sau sub forma de suc, ketchup sau sos, prezinta un risc cu 45% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata. Dar beneficiile rosilor nu se opresc aici. Cercetatorii italieni au descoperit ca persoanele care consuma mai mult de 7 portii de rosii pe saptamana isi reduc cu 60% riscul de a dezvolta cancer rectal sau stomacal.
Pe de alta parte, cercetatorii israelieni au descoperit ca licopenul din rosii este un puternic inhibator pentru celulele canceroase pulmonale, mamare sau endometriale.
O alta veste buna este aceea ca rosiile te ajuta sa iti protejezi inima de bolile cardiovasculare. Tomatele sunt o sursa buna de potasiu, niacina, vitamina B6 si acid folic. Niacina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3 sau vitamina PP, este folosita de multi ani pentru a tine in frau nivelul de colesterol din sange. Pe de alta parte, o dieta bogata in potasiu, un alt nutrient ce se gaseste din abundenta in rosii, reduce tensiunea arteriala si riscurile de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Rosiile crude sunt extrem de benefice pentru sanatatea ta, dar spre deosebire de alte alimente, acestea isi pastreaza beneficiile si daca sunt gatite, prin pregatire termica eliberandu-se si mai multe substante benefice, care in mod normal ar fi blocate in coaja nedigerabila. De asemenea, rosiile la conserva, sucul, sosul sau ketchap-ul pastreaza nealterate toate substantele nutritive din tomate, inclusiv licopenul.
Chiar si iarna te poti bucura de beneficiile tomatelor. Pregateste bunatati culinare la care sa adaugi nelipsitul sos de rosii sau insoteste preparatele delicioase cu un ketchup cat mai natural. Un exemplu este ketchup-ul Heinz, una dintre cele mai cunoscute si vechi branduri de ketchup din lume.
Chiar din 1869, cand a fondat compania Heinz Co., Henry J. Heinz a ales sa produca numai alimente de calitate, spre deosebire de competitorii sai. In 1908, Heinz a oprit utilizarea conservantilor sintetici in prepararea ketchup-ului, asigurandu-se ca acesta contine numai ingrediente naturale.
Traditia folosirii ingredientelor naturale la prepararea ketchup-ului Heinz se pastreaza si in prezet. Spre deosebire de competitorii sai, Heinz nu foloseste agenti de ingrosare pentru a face ketchup-ul mai consistent.