Inainte ca zaharul sa ne subjuge si, mai ales, sa ne invadeze alimentatia, exista mierea. Un izvor de sanatate, mierea pura, naturala, colectata de albine din nectarul florilor, a fost primul...
Inainte ca zaharul sa ne subjuge si, mai ales, sa ne invadeze alimentatia, exista mierea. Un izvor de sanatate, mierea pura, naturala, colectata de albine din nectarul florilor, a fost primul indulcitor cunoscut de om.Calitatile ei au fost recunoscute si apreciate incepand cu picturile rupestre ale pesterilor, in vremuri preistorice, continuand cu antichitatea greco-romana, cand mierii i s-a acordat titlul de "nectar al zeilor", si pana in zilele noastre, cand mierea joaca un rol esential in asigurarea unei sanatati de fier.
Compusa, in principal, din carbohidrati si apa, mierea contine si o varietate de vitamine si minerale, incluzand niacina, riboflavina, acid pantotenic, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu si zinc. Continutul sau de microelemente este asemanator cu al sangelui uman - de aceea mierea este un aliment usor de asimilat de catre organism.
Mierea a intrat in atentia consumatorilor din lumea intreaga si datorita antioxidantilor pe care ii contine, responsabili pentru neutralizarea radicalilor liber. In acest sens, mierea inchisa la culoare este mai eficienta decat cea deschisa la culoare.
Pe langa beneficiile ei asupra sanatatii, mierea este un excelent aliment - baza pentru mancaruri si dulciuri, inlocuind cu succes zaharul. Preparatele pe baza de miere sunt deosebit de gustoase si parfumate, fie ca sunt prajituri, placinte, tarte, inghetata, mancaruri cu carne, fripturi, sosuri sau bauturi.
Iti oferim astfel cateva retete preparate cu miere, daca iti doresti un mic dejun/pranz/gustare/cina cu savoare: