Mancarea la aburi
Reţete · Mancaruri / 05.01.2010

Desi teoretic acest fel de a prepara mancarea este apreciat de toata lumea, foarte putini il folosesc. Gatitul la aburi este specific in bucataria asiatica, in general si mai ales in cea chinezeasca. Sunt binecunoscute cosurile din bambus. Avantajele acestui mod de a prepara mancarea sunt evidente:

Desi teoretic acest mod de a prepara mancarea este apreciat de toata lumea, foarte putini il folosesc. Gatitul la aburi este specific bucatariei asiatice, iar in cea chinezeasca sunt binecunoscute cosurile din bambus. Avantajele acestui mod de a prepara mancarea sunt evidente:

-        nu este necesar sa adaugi grasimi;
-        se pastreaza calitatea alimentelor preparate;
-        vitaminele nu se distrug, asa cum se intampla prin fierbere sau prajire;
-        mancarurile sunt mult mai usor digerabile si la fel de gustoase;

-        mancarea isi pastreaza aroma;
-        mancarea nu se poate arde pentru ca totul se prepara la exact 100 de grade Celsius;
-        apa care se scurge din legume este un adevarat concentrat de minerale si vitamine. Merita sa-l bei sau sa-l folosesti la prepararea sosurilor sau a supelor.

Oficial, aparatul de gatit la aburi se numeste steamer si este un sistem de vase (doua, trei sau chiar patru) care permite prepararea legumelor, a orezului, a carnii etc. Apa, care prin fierbere se transforma in aburi, este situata la baza, iar vasele pentru gatit perforate, fabricate din sticla termorezistenta, sunt asezate unul peste altul. Stemerul este acoperit cu un capac etans care impiedica aburul sa iasa.

Steamer-ul este o varianta tehnologizata a cosului de bambus, pe care il poti folosi perfect, asezat deasupra unui vas cu apa care clocoteste si acoperit cu o folie de aluminiu, sau poti improviza un “steamer” dintr-o sita, o oala larga si folie de aluminiu. Singurul secret este acela ca sita in care pui legumele sau carnea trebuie sa fie suficient de mare, pentru ca acestea sa nu stea inghesuite. Oricare varianta ai alege, acest stil de a gati este la indemana oricui.

Ce se poate pregati la aburi?


Pestele alb, legumele, altele decat radacinoasele, care nu se fierb bine in aburi, si carnea de pui se preteaza perfect la prepararea la aburi. Orezul si unele paste sunt si ele usor de pregatit la aburi. Legumele pregatire la aburi trebuie sa fie proaspete si de foarte buna calitate.
Carnea de pui si pestele, dar si legumele, trebuie bine condimentate inainte de a fi preparate la abur. Un alt secret este acela de a mentine mereu la punctul de fierbere apa, pentru ca procesul sa nu sufere intreruperi. Taie legumele si carnea (eventual pestele) in bucati egale, pentru ca mancarea sa se patrunda uniform. Serveste alimentele preparate la abur imediat dupa gatire.


   Peste cu sos

   Chiftelute


   Orez cu legume in stil oriental
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro