Sos de mustar cu iaurt, din 100g iaurt, cate o lingurita de mustar, ulei si suc de lamaie, verdeata, sare, piper, zahar pudra dupa gust. Iaurtul se bate bine in amestec cu mustarul, sare, zahar si se incorporeaza apoi treptat uleiul si zeama de lamaie. La final se adauga piper, verdeata tocata marunt, se poate servi rece, ca garnitura pentru orice salata.

Sos de mustar cu galbenus, din trei linguri ulei, cate un ou si o lingurita mustar, otet de vin, verdeata (tarhon, patrunjel, dupa gust), sare. Se freaca galbenusul crud cu sare si mustar, pana ce devine alifios. Se adauga uleiul, otetul, verdeata si se serveste cu legume, rasol, oua fierte.


Sos de tarhon 1. Din cate doua galbenusuri si linguri suc de lamaiue, patru linguri ulei, 10-12 frunzulite de tarhon, sare, piper dupa gust. Peste galbenusuri se adauga sare, piper si frunzulitele de tarhon tocate foarte marunt. Se freaca bine cu o lingura de lemn incorporand treptat uleiul si sucul de lamaie.

Sos de tarhon 2. Din doua linguri suc de lamaie, sase linguri de ulei, cate o lingurita mustar, miere, crenguta de tarhon, fir marar, fir patrunjel, sare, piper dupa gust. Se aleg frunzele de tarhon, se spala bine, se toaca marunt, se pun in castronel, se adauga uleiul, mustarul, piperul, sarea si se freaca bine cu o furculita, apoi se adauga zeama de lamaie. Se adauga mierea si la final se incorporeaza mararul, patrunjelul tocate foarte fin.


Sosul se toarna peste salata numai in momentul in care este servita la masa. Sosul se foloseste la orice salata de cruditati si de aceea se poate prepara in cantitate mai mare, pastrandu-se la rece pentru a-l avea la indemana la nevoie.

Sos vinegret 1, din trei linguri de ulei, doua lingurite zeama de lamaie, o lingurita apa, sare si piper dupa gust. Toate ingredientele se pun intr-o cana si se bat cu furculita pentru omogenizare. Este un sos reusit care se foloseste la aproape toate salatele de legume.


Sos vinegret 2, din cate doua linguri de ulei si galbenusuri, un castravecior, sare, piper, otet, verdeata dupa gust. Se amesteca in castron galbenusurile cu uleiul pana se obtine o maioneza. Se adauga otet, sare, piper, si verdeata. Dupa omogenizare, se adauga la final castraveciorul taiat marunt si se serveste ca sos pentru salate.

Supa crema de legume, din cate o ceapa tocata, o telina mica, un morcov, o rosie, un galbenus ou si o frunza de varza tocata, 750 ml apa sau lapte, plante aromatice (chimen, busuioc, salvie). Se amesteca toate ingredientele in mixer, pana se obtine o crema. Se adauga sare, piper, putin patrunjel vrede, tocat fin.


Supa de radacinoase cu praz, din cate un fir de praz, o legatura de verdeata si o felie de sfecla rosie, 500g radacinoase (morcov, telina, patrunjel), cate doua linguri faina integrala de ovaz, cremogen (produs fin, din faina de porumb extra - compozitia pufuletilor de porumb inainte de glazurare), ulei presat la rece, lingurite hrean ras si pulbere din seminte de gogosari, trei linguri tarata, 500 ml suc de rosii. Sucul se toarna in castron, se adauga radacinoasele rase, prazul taiat fideluta, faina, tarata, cremogenul, pulberile, uleiul, iar deasupra se presara verdeata tocata, sfecla si hreanul rase. Dupa preferinta, se pot adauga: frunze de leurda sau usturoi pisat.

Sucul de agurida se prepara din struguri aproape de coacere, dar inca acri. Se dau la extractor, iar sucul se poate bea ca racoritor amestecat cu apa dupa gust. Este bun pentru acrit diferite preparate ale ,,bucatariei fara foc”. Este un bun inlocuitor al otetului, are insusiri diuretice marcante, combate obezitatea, este reconfortant.

Sucul de corcoduse se obtine din fructe ajunse la maturitate, spre copt, fiind acrisoare. Sucul extras se consuma in amestec cu apa dupa gust, ca racoritor si diuretic, dar si pentru acrit ciorbele sau alte preparate ale ,,bucatariei fara foc”.

Sucul de macris, contine clorofila, oxilati, fosfati, fier, vit.C. Este racoritor, revitalizant, aperitiv, digestive, depurative, diuretic, antiscorbutic, laxativ etc. Sucul este folosit la acrirea ciorbelor si sosurilor in ,,bucataria fara foc”.

Sucul de macese este un suc bogat in vitamine, enzime, substante minerale. Macesele bine uscate, se spala, se maruntesc, se dau prin ciur emailat turnand din cand in cand cate putina apa rece deasupra. Sucul obtinut se amesteca cu aspirina (3 tablete la 1 litru), se toarna in sticle, se pune deasupra putin alcool, se inchid sticlele ermetic si se pastreaza la rece. Se foloseste la preparare de bauturi, crème etc, preparate fara foc.

Visine in miere. Visinele (1kg), bine coapte, curatate de codite si samburi, se pun in borcan, peste care se toarna 4 kg miere. Borcanul se imbraca cu hartie de culoare inchisa si se lasa la loc uscat timp de sase saptamani. Se scot usor visinele cu o paleta, se pun in borcan si peste ele se toarna mierea in care a fost macerate ca sa fie bine cuprinse.

Borcanul se leaga cu celofan si se pastreaza la loc racoros si uscat. Visinele astfel preparate se pot utiliza fie ca dulceata, fie in componenta altor preparate (salate, compoturi, prajituri etc). inainte de a fi folosite in diferite preparate, visinele se lasa sa se scurga de sirop intr-un vas emailat. Siropul rezultat se poate folosi separat sau pastra la rece in borcan acoperit, sub forma de sirop de visine, folosindu-se mult in ,,bucataria fara foc”.

Flori de urzica moarta alba conservate in miere. Florile se recolteaza in perioada mai-septembrie inclusiv. Pentru conservare se folosesc aceleasi cantitati si acelasi mod ca la visine conservate in miere. Se folosesc ca dulceata sau garnitura la diferite preparate in ,,bucataria fara foc”.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro