Zacusca
Reţete · Dulceturi si conserve / 11.02.2003

Folosita mai mult ca un aperitiv de iarna, zacusca se face insa de toamna. Poate fi facuta din ardei si gogosari, din vinete si gogosari sau chiar cu ciuperci, insa este gustoasa oricum ar fi. Daca vrei sa ai provizii in camara ta, citeste retetele recomandate de noi, ca tot de la mama sau bunica le-am aflat.

Zacusca de ardei si gogosari

Ingrediente si cantitati:

1 kg. rosii
4 gogosari
4 ardei grasi
1 morcov mijlociu
1ceapa
2-3 catei de usturoi
50 g. ulei
1 lingura zahar
sare

Atentie: ingredientele sunt pentru 6 portii. Daca vrei sa-ti iasa mai multa zacusca, inmulteste cantitatile cu cate portii (borcane) vrei sa ai in camara.



Mod de preparare:

1. Se fierb rosiile si se trec prin sita. Intre timp, se coc gogosarii si ardeii. Se curata, se indeparteaza cotorul si semintele si se taie felii nu prea marunte.
2. Se curata morcovul si se taie felii. De asemenea, se taie ceapa pestisori. Morcovul si ceapa se prajesc usor in ulei, si cand s-au inmuiat, se pun in sosul de rosii, impreuna cu gogosarii, ardeii si usturoiul. Se adauga zaharul si se potriveste de sare.
3. Pentru pastrarea peste iarna, se adauga, cand este gata, in borcane care se acopera cu hartie pergament sau cu celofan, se leaga si se fierb o jumatate de ora intr-un vas cu apa.


Zacusca de vinete si gogosari

Ingrediente si cantitati:

500 g. rosii
2 vinete mijlocii
4 gogosari
1 ceapa (facultativ)
50 g. ulei
1 lingura zahar
sare

Mod de preparare:

1. Se coc vinetele si gogosarii. Se curata si se toaca impreuna pe fund (se pot toca numai vinetele, iar gogosarii se taie felii). Se oparesc rosiile, se curata pielita si se taie in sferturi.
2. Se pun vinetele, gogosarii si rosiile intr-o cratita cu uleiul in care s-a rumenit ceapa (facultativ). Se pune zaharul, se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc mic pana mai scade zeama, observand sa nu se prinda pe fund.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro