Modificari in timpul sarcinii
Sănătate · Sarcina / 11.02.2003

In timpul perioadei de sarcina, o femeie poate observa si singura oserie de modificari survenite in organismul ei, care o pot ajuta sainteleaga sau sa depisteze unele probleme. Despre acestea ne-a vorbitdr. Magdalena Pasarica.

Gravida poate observa inaltimea fundului uterin, pentru a apreciadezvoltarea sarcinii in timp. Palparea se face cu o mana, avand contactintim intre fata palmara si abdomen. Se va simti o portiune ovoidala,care reprezinta partea superioara a uterului.

Astfel la
- 3 luni se va palpa inaltimea fundului uterin la nivelul simfizei pubiene(care delimiteaza abdomenul in partea inferioara);

- 4 luni- aceste ajunge la jumatatea distantei dintre simfiza pubianasi ombilic (buric);
- 5 luni- la nivelul ombilicului;
- 6 luni - la 2 cm de ombilic;
- 7 luni - la jumatatea distantei dintre ombilic si apendicele xifoid(care delimiteaza sternul in partea inferioara);
- 8 luni- la nivelul apendicelui xifoid;
- 9 luni - la 2 cm sub apendicele xifoid;

Gravida mai poate observa pe parcursul sarcinii primele miscari fetale- percepute la 4 luni si jumatate pentru o primigesta (prima sarcina deaceasta varsta) si la 5 luni pentru o multipara (a nascut cel putin odata).


Modificari ale organismului in sarcina:
- tulburari digestive - greturi varsaturi, modificari ale gustuluisi apetitului, secretie salivara crescuta, pirozis (usturime in capulpieptului=epigastru), constipatia;
- neuropsihice - iritanilitate, emotivitate crescuta, labilitate psihica;
- urinare- polakiurie (urineaza de multe ori pe zi);
- senzatia de gonflare generala;
- tensiune mamara si marirea sanilor;
- crestere in grautate 1,5-2 kilograme pe luna (10-12 kilograme pe toatadurata sarcinii);
- aparitia edemelor mai ales la nivelul membrelor inferioare;

- modificari la nivelul pielii - pigmentare crescuta la nivelulmameloanelor, vulvei, anusului si liniei albe (care este verticala,in jumatatea abdomenului);
- aparitia vergeturilor (cute liniare de culloare violacee ce apar ina doua jumatate a sarcinii, si care dupa nastere devin alba.

Modificari importante mai apar si la nivelul sistemului endocrin,organelor genitale, metabolismului bazal, mineral, glucidic, proteic,lipidic, acido bazic, circulatiei, respiratiei, coagularea sangelui silactatia, deci peste tot in organism.


Sunt cunoscute poftele anormale si dorintele neasteptate pentru anumitemancaruri si bauturi, ca si o capriciozitate mai mare. Adesea apar:cresterea afectivitatii, irascibilitatea, oscilatii de dispozitie (euforiesau depresie usoara), refuzul de a stabili noi contacte, iar apoi dinnou sociabilitate. In general, in aceasta perioada se accentueaza uneletrasaturi de caracter, care pe parcurs se pot estompa sau sterge cudesavarsire.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro