"Sanatatea" produselor cosmetice
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / De Paul Piscoi, APC-Romania, 17.07.2002

Majoritatea dintre noi suntem foarte atenti la ce mancam, pentru a fi siguri ca alimentul respectiv nu este nociv. Acordam insa aceeasi atentie cosmeticelor? Exista cam 10.000 de ingrediente care se folosesc in prepararea produselor cosmetice, unele dintre acestea fiind cunoscute ca provocand reactii alergice la unele persoane. Iar produsele de machiat, incluzand cele care sunt aplicate pe pielea fetei, pe gene, intinse pe buze, pot favoriza cresterea unor bacterii periculoase.

De fiecare data cand deschideti si folositi rimelul, rujul sau crema de fata, bacteriile din aer le pot contamina. Si mai multe bacterii pot intra atunci cand va inmuiati degetele sau aplicati machiajul pe piele, gene sau buze. Produsele de machiat contin conservanti care ar trebui sa omoare aceste bacterii, desi nu ne asteptam ca ele sa fie complet lipsite de microorganisme.


Majoritatea cosmeticelor au de obicei o perioada de garantie de doi ani si jumatate, si nu ar trebui sa se deterioreze in timp ce dumneavoastra inca le folositi. Insa exista cateva cosmetice care sunt facute in mare parte din ingrediente naturale - in cazul acestora ar trebui ca pe eticheta se fie trecuta o data limita. Dar cele care nu au data limita de folosire pot produce incurcaturi, deoarece uneori e greu sa va amintiti de cat timp zac in trusa dumneavoastra de machiaj, si se prea poate sa aveti farduri care sa fi depasit termenul recomandat de doi ani si jumatate.


Un studiu pe un esantion de 500 de femei, a fost facut pentru a vedea cat timp isi pastreaza rimelul si rujul inainte de a le arunca. Trei sferturi dintre acestea se machiaza. Dintre cele care folosesc rujul, 41% il arunca mai devreme de 6 luni, in timp ce 10% il pastreaza cinci ani sau mai mult. In medie, femeile tind sa pastreze mai putin rimelul decat rujul. 60% din cele care folosesc rimel il pastreaza pana la 6 luni, si doar 2% mai mult de cinci ani. Foarte putine spun ca arunca rujul si rimelul din motive de igiena (pentru ca incep sa arate sau sa miroase ciudat). In majoritatea cazurilor, ele sunt aruncate pentru ca s-au terminat, s-au uscat sau pur si simplu pentru ca nu mai erau la moda sau nu le mai placeau. Doua treimi din femei sunt de parere ca produsele cosmetice trebuie sa aiba inscris un termen limita de folosire; in acest fel, esti indemnata sa arunci fardurile care au depasit acest termen.


Exista peste 10.000 de ingrediente folosite in cosmetice. Din 1998, legea cere producatorilor de cosmetice sa includa lista ingredientelor, cu o exceptie notabila, si anume cele care confera parfum. Dintre cele de 2600 de substante chimice care apartin acestei categorii, 24 produc frecvent alergii. Asadar, daca va stiti alergica la aceste substante chimice, singura posibilitate de a va proteja este sa evitati orice produs care are "parfum" pe eticheta, ceea ce inseamna renuntarea la aproape toate cosmeticele.


Pentru a va bucura in siguranta de cosmeticele dumneavoastra:
- Nu le imprumutati
- Spalati-va pe maini inainte de a folosi creme
- Spalati cu regularitate pensulele si buretii cu care aplicati machiajul
- Inchideti cutiile de fard dupa folosire
- Nu folositi cosmetice pe piele lezata sau infectata, sau farduri de ochi daca aveti o infectie sau ochii dumneavoastra sunt rosii sau umflati
- Nu folositi fardurile daca au un miros neplacut, gloss-urile de buze si ojele daca si-au pierdut culoarea
- Urmati instructiunile referitoare la aplicarea sau indepartarea cosmeticelor: de exemplu, nu pastrati o masca de fata mai mult decat este recomandat
- Daca aveti o piele sensibila, testati produsul, ca masura de precautie, pe o portiune mica de piele
- Daca apare o iritatie, mergeti imediat la medic
- Daca apare o reactie neplacuta la un anumit produs, contactati producatorul, al carui nume si adresa ar trebui sa le puteti gasi pe ambalaj.

Reactii ale pielii
Producatorii de cosmetice sunt obligati de lege sa mentioneze reactiile adverse care le-au fost semnalate, acestea fiind trecute ca sfaturi de urmat in caz ca aveti vreo problema. Majoritatea problemelor date de cosmetice sunt din categoria reactiilor pielii, cea mai des intalnita fiind inrosirea acesteia - dermatita.
Exista trei tipuri principale de dermatita:
1.Dermatita iritativa: este o reactie a pielii la substantele iritante, cum ar fi sapunurile aspre sau produsele de curatat pielea. Oricine poate suferi o iritatie, dar de obicei dureaza putin. Modul de manifestare este variabil, de la usoare intepaturi pana la dermatite severe, acestea fiind mai probabile daca ati suferit sau suferiti de eczeme, astm sau de febra a fanului.
2.Dermatita alergica: este o reactie alergica la substantele chimice care vin des in contact cu pielea, sau pentru mult timp, crema de fata de exemplu. Din momentul in care ati manifestat o reactie alergica la o substanta, chiar si cel mai mic contact cu aceasta va determina o reactie.
3.Reactia fototoxica si fotoalergica: acestea apar la contactul cu o substanta care devine nociva doar atunci cand este expusa la soare. O reactie fototoxica poate aparea datorita substantelor care parfumeaza si care expuse la soare pot produce innegrirea pielii, culoare care se poate mentine luni de zile. Reactiile fotoalergice se datoreaza in majoritatea lor protectiilor solare din creme si alifiile de buze. Fata de reactiile fototoxice care raman doar la locul aplicarii, cele fotoalergice se pot intinde.

Daca aveti o piele sensibila puteti fi tentat sa cumparati produse pe care scrie "hipoalergenic". Nu va lasati pacaliti de acest cuvant, majoritatea acestor produse nu contin unele dintre cele mai periculoase substante, dar nimeni nu va poate garanta ca nu veti avea o reactie alergica. Daca banuiti ca aveti una, cel mai bun lucru pe care il aveti de facut este sa consultati un alergolog, iar acesta va va ajuta sa identificati produsul care a determinat-o, pentru a-l putea evita.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro