Epilarea cu ceara
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 11.05.2013

Ti-ai ales costumul de baie, lotiunea solara si ochelarii pentru care o sa te invidieze jumatate de plaja! Si pielea trebuie sa fie la fel de pregatita, deci epilata. Cea mai eficienta si mai la indemana metoda pentru a scapa de parul nedorit ramane traditionala epilare cu ceara.

Ti-ai ales costumul de baie, lotiunea solara si ochelarii pentru care o sa te invidieze jumatate de plaja! Si pielea trebuie sa fie la fel de pregatita, deci epilata.

Cea mai eficienta si mai la indemana metoda pentru a scapa de parul nedorit ramane traditionala epilare cu ceara.


Avantajele epilarii cu ceara:


  • este o metoda de durata, firul de par crescand intr-o perioada de pana la 3 saptamani;
  • firul este smuls din radacina;
  • utilizarea regulata un timp indelungat va face ca firele de par sa fie mai fine si mai rare;
  • iritatiile si inrosirea pielii sunt reduse semnificativ;
  • este o metoda potrivita pentru epilarea oricarei regiuni a corpului (inclusiv pentru zonele mai delicate, cum ar fi axilele si zona inghinala).

Ce alegi: calda sau rece?


In cazul in care folosesti ceara calda, porii se dilata iar caldura are un usor efect anestezic. Prin urmare, parul este indepartat cu usurinta iar senzatia de durere este atenuata.
Ceara rece, desi implica mai putine riscuri, este mai putin practica. Necesita trecerea peste aceeasi zona de mai multe ori pentru a fi indepartate toate firele de par. In general, aceasta metoda este ideala pentru femeile care au probleme cu circulatia (varice, vinisoare vizibile).

Recomandabil este insa sa se opteze pentru epilarea cu ceara de unica folosinta, in detrimentul celei normale, datorita sterilitatii si a sigurantei sporite.

Firele de par crescute sub piele


99% dintre femei trec prin acest calvar la fiecare epilare. Aceste fire, inestetice si uneori dureroase din cauza inflamatiei pe care o provoaca, apar indiferent de metoda de epilare pe care o folosim. Exista si o denumire medicala: foliculita recidivanta. Este vorba despre fire de par mai groase si cu o radacina mai profunda.


Cand sunt epilate, ele nu se smulg din radacina, ci se rup oblic sub straturile superficiale ale pielii. Cand cresc si incearca sa iasa la suprafata, firele iau un traseu intradermic, ceea ce inseamna ca se intorc in propriul folicul. Fenomenul este mai frecvent la persoanele cu par ondulat. Alteori, foliculita se poate datora unor disfunctii hormonale, fapt sustinut prin frecventa mai mare la femeile cu ovare polichistice si/sau cu tulburari menstruale, grosimea si viteza cu care creste firul de par fiind dependente hormonal.


Folosirea acelor sau pensetelor pentru extragerea firelor “captive” nu reprezinta o solutie, riscurile fiind reprezentate de suprainfectarea radacinii firului de par sau aparitia unor cicatrici.

Solutii pentru prevenirea foliculitei recidivante


Epilarea definitiva: distrugerea foliculului pilos este singura metoda de a influenta cresterea parului;

Epilarea sa se faca in prima sau a doua zi de menstruatie (faza in care ovarele secreta mai putini hormoni estrogeni);

Ingrijirea corespunzatoare a pielii: daca stratul cornos al pielii nu este suficient hidratat, riscul ca firele sa creasca sub piele este mai mare. Laptele de corp, utilizat zilnic, este de ajutor in acest sens. La fel si peelingurile, gomajele, care subtiaza stratul exterior al pielii, astfel ca firele de par vor avea un traseu mai scurt pe sub piele si inflamatia va fi mult mai putin vizibila sau chiar inexistenta. Pentru calmarea inflamatiilor nu se vor folosi spirt, alcool iodat sau alte produse care deshidrateaza excesiv pielea, ci creme sau unguente pe baza de antibiotic care vor preveni si aparitia infectiei pielii (foliculita post-epilare).
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro