Rolul cremelor de protecţie solară este de a ne proteja de cancer şi îmbătrânirea prematură a pielii. Însă, Dr. Oz avertizează că unele creme pot să fie toxice pentru organism.
Rolul cremelor de protecţie solară este de a ne proteja de cancer şi îmbătrânirea prematură a pielii. Însă, Dr. Oz avertizează că unele creme pot să fie toxice pentru organism.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în jur de 65.000 de persoane mor anual din cauza unei expuneri prelungite la soare care determină dezvoltarea cancerului de piele. Melanomul este forma cea mai agresivă a cancerului de piele. De aceea trebuie să iei măsurile de precauţie în special pe perioada verii şi să fii atentă la eventualele leziuni care pot să apară pe piele sau la modificările pe care le pot suferi aluniţele. Iar dacă ai în familie cazuri de melanom malign este recomandat să consulţi medicul dermatolog măcar o dată pe an.
Pentru a-ţi proteja pielea de radiaţiile solare, recomandarea specialiştilor era aceea de a folosi cremele de protecţie solară de fiecare dată când te expui la soare. Încă din 1944 când a apărut pe piaţă prima cremă de protecţie solară ea a fost considerată ca o armă importantă de luptă împotriva radiaţiilor ultraviolete care cresc riscul de cancer şi îmbătrânesc prematur pielea. Douăzeci de minute de expunere la soare pe zi sunt esenţiale pentru sănătate, deoarece cresc nivelul de vitamina D şi ne îmbunătăţesc starea de spirit, însă dacă se depăşeşte această limită trebuie să foloseşti o cremă de protecţie solară, explică Dr. Oz.
Însă, au apărut studii care au demonstrat faptul că unele ingrediente din aceste creme pot să fie toxice pentru piele. Administraţia pentru Siguranţa Alimentelor şi a Medicamentelor (FDA) a aprobat utilizarea a 17 ingrediente pentru prepararea cremelor de protecţie solară: 15 dintre acestea sunt substanţe chimice care absorb radiaţiile UV şi celelalte două sunt minerale care au rolul de a reflecta radiaţiile UV. Dintre primele 15 ingrediente, trebuie să ştii că 9 dintre ele sunt recunoscute ca factori importanţi pentru diverse tulburări endocrine.
Îşi pierd 90% din eficienţă la o oră după aplicare
În general pe instrucţiunile legate de aplicarea acestor creme se recomandă aplicarea lor cu 20 de minute înainte de expunerea la soare. Dr. Oz avertizează că studiile au arătat clar că eficienţa cremelor de protecţie solară scade cu 90% la o oră după ce au fost aplicate pe piele. De aceea, producătorii recomandă reaplicarea frecventă a cremei, spre deosebire de cremele care au oxid de zinc sau dioxid de titan care nu penetrează pielea şi nu ajung în sânge (ele doar blochează radiaţiile UV).
3 categorii de creme solare
Pe piaţă vei găsi trei variante a cremelor de protecţie solară:
- formule cu minerale. In formulele minerale vei găsi oxid de zinc sau dioxid de titan care pot să fie periculoase în cazul în care ajung în sânge. Însă, studiile efectuate până în prezent arată clar că aceste substanţe nu penetrează pielea şi nu ajung în sânge, prin urmare reprezintă soluţia cea mai sigură până acum;
- formule fără minerale. In formulele non-minerale vei găsi oxibenzone (un estrogen sintetic), avobenzone şi octisalate. Specialiştii avertizează cu privire la oxibenzone care poate cauza reacţii alergice, tulburări hormonale şi penetrează cu uşurinţă pielea, ajungând în sânge. Citeşte cu atenţie ingredientele pentru că 3 din 5 creme de pe piaţă conţin acest ingredient, iar 1 din 5 combină ingrediente minerale cu cele non-minerale;
- formule care conţin o combinaţie între primele două.
Cremele non-minerale penetrează cu uşurinţă pielea şi ingredientele toxice ajung cu uşurinţă în sânge. Efectele adverse pe care le pot cauza nu sunt deloc de ignorat, iar printre acestea se numără:
- dezvoltarea anormală a fătului în timpul sarcinii
- dezvoltarea prematură a sânilor în cazul fetiţelor
- dezvoltarea incompletă a testiculelor în cazul băieţilor
- infertilitatea
- anomalii ale spermei
- creşte riscul de cancer ovarian şi mamar
- creşte riscul de cancer la prostată în cazul bărbaţilor.
Ce alternative sigure avem?
Deocamdată singura alternativă sigură sunt considerate a fi oxidul de zinc şi dioxidul de titan care sunt mărunţite în particule fine care pot să fie aplicate pe piele. Aceste două minerale blochează atât radiaţiile UVA şi UVB. Zincul este mai puţin incomod pe piele, deoarece nu o albeşte atât de tare atunci când este aplicat, iar eficienţa este una foarte ridicată. De asemenea, caută creme ieftine care conţin aceste ingrediente (ocid de zinc micronizat, dioxid de titan) pe care să le foloseşti pe tot parcursul anului. Factorul de protecţie 15 este suficient pentru utilizarea cremelor de zi cu zi, însă atunci când stai la soare aplică o cremă cu factor de protecţie 30. Se foloseşte în cantităţi mici şi se reaplică la un interval de două ore, eplică Dr. Oz.