Cum să-ți îngrijești pielea ca să nu mai fie uscată. Sfaturile dermatologilor
Ți se pare că orice ai face, pielea ta este tot timpul uscată? Descoperă câteva reguli esențiale de îngrijire pentru pielea uscată dezvăluite de medicii dermatologi
În fiecare sezon rece, frigul de afară și aerul uscat din interior afectează negativ pielea și pot să agraveze pielea deja uscată. Dacă te confrunți în fiecare an cu aceeași senzație neplăcută de piele deshidratată, crăpată, care te mănâncă sau chiar te ustură, este necesar să faci unele schimbi în modul în care îngrijești pielea. Iată care sunt sfaturile medicilor dermatologi ai Academiei Americane de Dermatologie:
Oricine se poate confrunta cu piele uscată. Iar unele dintre cele mai mari greșeli care agravează uscarea pielii sunt cele pe care le facem în timpul dușului. Medicii dermatologi recomandă respectarea unui set de reguli atunci când te speli:
Limitează durata dușului la 5-10 minute
Folosește apă caldă, în loc de apă fierbinte
Spală-te cu un gel de duș cu acțiune delicată, fără parfum
Aplică suficient produs de curățare încât să îndepărtezi murdăria și sebumul, dar evită să folosești atât de mult încât să se formeze o spumă groasă.
Șterge pielea prin tamponare cu un prosop.
Aplică cremă hidratantă imediat după ce te-ai șters de apă.
Hidratează corect pielea uscată
Aplică produse pentru hidratare imediat după ce te-ai spălat. Cremele, loțiunile și alifiile funcționează prin blocarea apei de la suprafață în piele. Iar pentru o hidratare eficientă trebuie să aplici astfel de produse imediat după ce ai ieșit din duș și te-ai șters sau imediat după ce te-ai spălat pe față sau mâini.
Folosește creme sau alifii în locul loțiunilor. Acestea sunt mai eficient și mai puțin iritante decât loțiunile. Alege produse care conțin uleiuri naturale precum ulei de măsline, de jojoba sau unt de shea. Printre alte ingrediente eficiente pentru calmarea pielii uscate sunt acidul lactic, urea, acodul hialuronic, dimeticona, glicerina sau lanolina.
Dacă pielea mâinilor tale este uscată și crăpată, poartă în geantă o cremă de mâini mai puțin grasă, pe care să o aplici de fiecare dată după ce te speli pe mâini. În acest fel vei reuși să vindeci crăpăturile și să-ți păstrezi mâinile catifelate, în special în sezonul rece când pielea devine mult mai uscată.
De asemenea, aplică balsam de buze de fiecare dată când ieși din casă. Găsește un produs bun, care hidratează intens fără să-ți irite buzele. Dacă buzele te înțeapă sau te mănâncă după ce aplici balsamul, înlocuiește-l cu un alt produs care nu cauzează astfel de reacții.
Alege produse de îngrijire delicate, fără parfum. Unele produse de îngrijire sunt prea agresive pentru pielea uscată sau sensibilă. Ar trebui să eviți săpunurile cu efect deodorant și cosmeticele care conțin alcool, parfum, retinol sau alfa hidroxi acizi (AHA).
Protejează-ți pielea de factorii externi
De obicei, pielea mâinilor este prima care devine uscată, crăpată și sensibilă. Poți să reduci efectele nocive ale frigului purtând mănuși de fiecare dată când ieși afară în zilele friguroase, dar și când faci curățenie sau folosești produse chimice.
Este la fel de important să alegi un detergent de rufe care să nu îți irite pielea și să agraveze astfel senzația de usturime sau prurit. Caută detergenți care au specificat pe ambalaj termenul "hipoalergenic".
Atunci când îți este frig, încearcă să te încălzești folosind pături sau mai multe haine. Nu sta prea aproape de surse de căldură precum sobe sau radiatoare pentru că îți usucă și mai mult pielea. De asemenea, reglează umiditatea aerului din casă folosind un umidificator.
Când ar trebui să mergi la medicul dermatolog
Dacă urmezi aceste sfaturi, pielea ta ar trebui să se refacă destul de rapid. Dar dacă schimbările nu aduc o îmbunătățire și pielea ta este în continuare uscată, este cazul să te prezinți la medicul dermatolog. Pielea foarte uscată poate avea nevoie de tratamente speciale, care se eliberează pe bază de rețetă. Medicul ar putea face și alte investigații pentru a descoperi care este cauza pentru care pielea ta este excesiv de uscată.