7 greșeli care îți fac pielea aspră și uscată în sezonul rece
Una dintre principalele probleme de frumusețe cu care numeroase persoane se confruntă în sezonul rece este pielea uscată și deshidratată.
Dar chiar dacă urmezi regulile stricte de îngrijire care recomandă să aplici frecvent locțiune de corp, să faci dușuri cu apă caldă, nu fierbinte, și să folosești regulat balsam de buze, pielea ta este în continuare uscată? Este posibil să faci unele greșeli care agravează această problemă.
Iată ce greșeli îți fac pielea uscată în sezonul rece:
Folosești loțiune
Loțiunea de corp pe care o folosești de obicei nu este suficientă pentru a-ți menține pielea hidratată când este frig afară. "Ai grijă să folosești o crmă, nu o loțiune", declară pentru allure.com medicul dermatolog Doris Day. "Dacă aplicai crema numai seara, este necesar în sezonul rece să aplici de două ori pe zi, dimineața și seara", adaugă specialistul. Loțiunile de corp pot fi iritante și au o textură ușoară, care nu oferă suficientă hidratare.
Îngrijirea pielii pe timp de iarnă: Nu hidratezi pielea la timp
"Studiile au arătat că aplicarea cremei hidratante imediat după baie are beneficii majore asupra pielii, comparativ cu aplicarea la o perioadă lungă de timp după baie", declară dermatologul Joshua Zeichner. Pe timp de iarnă, păstrează crema hidratantă la duș și aplică imediat după ce ai terminat baia, cât pielea este încă umedă. În acest fel apa rămâne blocată la suprafața pielii și obții o hidratare intensă și de lungă durată. Dacă aplici crema fără să fi făcut duș înainte, vei obține doar un strat de substanță grasă la suprafața pielii, fără o hidratare semnificativă. Regula este valabilă și pentru corp, dar și pentru față.
Produsului tău de hidratare îi lipsește ceva
"Este posibil să folosești o cremă de hidratare care nu conține ingredientele potrivite", spune medicul dermatolog Joshua Zeichner. "Caută produse care conțin ceramide, substanțe ce umplu crăpăturile dintre celulele pielii și ajută pielea să se vindece singură", adaugă specialistul. De asemenea, poți folosi ingrediente precum uree, lanolină sau uleiuri naturale, așa cum sunt uleiul de măsline, de cocos, shea, jojoba, unt de cacao etc.
Folosești un produs nepotrivit pentru spălarea pielii
"Evită săpunurile, care care au un pH alcalin ce irită pielea și o împiedică să rețină apa. Folosește, în schimb, produse pentru curățare cu efect hidratant, care sunt mult mai blânde cu bariera naturală de protecție a pielii", declară medicul. Pentru ten, alege un gel de curățare care nu are săpun și nu face spumă. Iar pentru corp, optează pentru uleiurile de duș, ce previn uscarea pielii.
Nu aplici o cremă de noapte pentru ten
Pe timpul nopții, pielea se regenerează, eliminând celulele îmbătrânite și stimulând producția altora noi. Susține acest proces folosind o cremă hidratantă special concepută pentru noapte. În timp ce dormi, substanțele active din cremă hidratează intens pielea, astfel că dimineața vei avea tenul frumos și hidratat.
Greșeli care îți fac pielea aspră: Nu iei în calcul inflamația de la nivelul pielii
"Pielea foarte uscată poate duce la formarea de microleziuni în stratul superior al pielii, care duce la deshidratare, înroșire, inflamație și mâncărime. În afară de a oferi hidratare cu ajutorul cremelor, ar trebui să contribui la reducerea inflamației folosind o cremă cu cortisol. Acționează precum un stingător de incendiu care reduce inflamația și îi permite pielii să-și reia funcția normală", declară specialistul. Acesta avertizează că nu ar trebui să folosești cremă cu cortisol mai mult de două săptămâni la rând, pentru că poate subția pielea. Iar dacă pielea este în continuare uscată și te mănâncă, este cazul să mergi la medicul dermatolog, care îți prescrie un tratament adecvat.
Nu folosești împachetările
Pentru picioarele cu piele foarte uscată, care se descuamează, medicul Doris Day recomandă împachetările, pe care le poți face singură, acasă. După ce ai făcut duș cu apă caldă (nu fierbinte!), tamponează pielea cu un prosop, aplică crema intens hidratantă și înfășoară-ți picioarele cu folie alimentară din plastic. Lasă să acționeze timp de câteva ore, apoi îndepărtează folia.