14
Crezi ca nu esti suficient de frumoasa?
Visezi sa ai un ten perfect si un par extrordinar de stralucitor, asa cum arata modelele din reviste? Vrei sa fii supla, sa nu ai pic de celulita, pielea ta sa fie uniforma, fara pete, fara vene vizibile sau vergeturi?
Din pacate, nu este posibil... Si asta nu pentru ca nu poti fi frumoasa, ci numai pentru ca nici ele nu sunt chiar atat de frumoase pe cat par. Reclamele, pictorialele pentru reviste si in general majoritatea fotografiilor menite sa fie in atentia publicului nu scapa in ultima vreme de retusul programelor de editare foto.Vedetele sunt cea mai buna dovada pe care o poti avea. De cate ori nu ai primit mailuri cu fotografii ale vedetelor surprinse la cumparaturi sau pe strada? Nici macar nu seamana cu frumoasele staruri pe care le vezi in pictorialele din reviste sau pe internet, nu?
"99% din fotografiile care apar in reviste sunt retusate"
Nu ar exista nicio problema, numai daca aceste mici strategii de marketing nu s-ar intersecta cu imaginea de sine a milioane de femei si fete. Diferenta dintre ceea ce vezi la televizor, in reviste sau in reclame si ceea ce vezi in fiecare zi in oglinda poate fi extrem de mare.
"99% dintre fotografiile care apar in reviste sunt retusate", declara pentru diet.com Tim Lynch, un fotograf cu experienta de peste 30 de ani in domeniu, care spune ca retusarea digitala a imaginilor a schimbat complet industria in care activeaza.
"Sindromul" Barbie
Cel mai tulburator aspect in ceea ce priveste frumusetea promovata de media este faptul ca aceasta nu poate fi obtinuta decat de un numar extrem de mic de femei. Cercetari efectuate pe un model generat pe computer al unei femei cu aceleasi dimensiuni precum ale celebrei papusi Barbie, au aratat ca spatele acesteia ar fi prea slab pentru a-i putea sustine partea superioara a corpului, iar abdomenul sau ar fi mult prea stramt si ar putea contine numai o jumatate de ficat si cativa centimetri de intestine.
Daca o femeie reala ar arata astfel, ar suferi de diaree cronica si ar muri din cauza malnutritiei. Cu toate acestea, numarul femeilor si fetelor care doresc sa atinga dimensiuni asemanatoare faimoasei papusi creste epidemic.
Grupul american de cercetare "Anorexia Nervosa & Related Eating Disorders" sustine ca una din patru adolescente foloseste sau a folosit metode daunatoare de control al greutatii, printre care infometarea, exercitii excesive, abuz de laxative sau evitarea unor mese ale zilei.
90% dintre femei sunt nemultumite de aspectul lor
Presiunea de a slabi le afecteaza si pe fetele de varsta mult mai mica. Potrivit unui sondaj efectuat de revista Teen magazine, 35% dintre fetele cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani au tinut cel putin o data dieta, iar intre 50 si 70% dintre fetele care au o greutate normala se considera supraponderale.
"Am 12 ani si 45 de kg. Ce sa fac ca sa slabesc si ce sa mananc?" sau "As dori sa slabesc 10 kg! Am 1.45 m si 41 kg si as dori mult sa slabesc 10 kg", acestea sunt numai doua dintre comentariile referitoare la slabit postate la articolele Eva.ro, de catre fete care nici au ajuns la varsta adolescentei.
Victime ale frumusetii imposibil de atins promovate de media sunt si femeile mature: majoritatea cercetarilor efectuate de-a lungul timpului au indicat faptul ca 90% dintre femei sunt nemultumite de aspectul lor dintr-o anumita cauza.