17
Unghii frumoase si sanatoase
Manichiura este principala noastra carte de vizita pentru ca unghiile neingrijite pot estompa mult din frumusetea si prestigiul unei femei. Dar cu toate ca spun atat de multe despre feminitatea noastra, se intampla de multe ori sa le ignoram sanatatea. Dincolo de oja frumos colorata se pot ascunde probleme serioase ale unghiilor tale.
Manichiura este principala noastra carte de vizita pentru ca unghiile neingrijite pot estompa mult din frumusetea si prestigiul unei femei.Dar cu toate ca spun atat de multe despre feminitatea noastra, se intampla de multe ori sa le ignoram sanatatea. Dincolo de oja frumos colorata se pot ascunde probleme serioase ale unghiilor tale.
Alimentatie corecta
Frumusetea unghiilor tale, la fel ca si frumusetea parului sau cea a tenului, este conditionata de ceea ce mananci.
Lipsa unor nutrienti esentiali afecteaza starea de sanatate a unghiilor tale. Daca se rup usor, se exfoliaza, sunt foarte moi, galbene sau lipsite de stralucire, unghiile tale au nevoie de ajutor din interior.
"De obicei, atunci cand unghiile tale au o problema, principalul vinovat este lipsa vitaminelor si mineralelor. Iata-le pe cele raspunzatoare de sanatatea unghiilor tale si de unde le poti obtine:
- biotina (cunoscuta si sub denumirea de vitamina B7, B8 sau H): se gaseste in cantitate mare in carnea proaspata, legumele si fructele crude (neprelucrate termic sau conservate), drojdia de bere, organele de vita, laptele, produsele lactate, galbenusul de ou, conopida, cerealele integrale, porumbul, melasa si nucile;
- fierul - il poti asimila consumand carne rosie, verdeturi si morcovi;
- zincul - se gaseste in oua, peste, fructe de mare;
- acizii omega 3 - sunt prezenti in semintele de in, nuci, alune si peste", ne sfatuieste medicul dermatolog Andra Cristea.
Hidratare intensa
Daca mainile si unghiile tale au nevoie de hidratare intensa, aplica seara pe maini o crema grasa, pe care sa o masezi cat mai bine. Foloseste apoi o pereche de manusi din bumbac sau manusi din plastic, pe care sa le pui pe maini si sa le pastrezi toata noaptea.
In dimineata urmatoare, foloseste un gel exfoliant pentru a-ti spala mainile, insistand asupra zonei unghiilor. De asemenea, poti folosi si o perie pentru unghii, care va inlatura celulele moarte de piele.
Masaj, sursa de sanatate
Unghiile trebuie tratate cu blandete, masajul delicat pe care il poti realiza la nivelul unghiilor este o adevarata comoara pentru sanatatea acestora. Uleiul din plante, precum uleiul de masline, de migdale sau de susan poate fi o baza ideala pentru masaj. O alta optiune sunt uleiurile special concepute pentru unghii, care au proprietati reparatorii, actionand asemenea unui balsam.
Pilirea incorecta a unghiilor, curatarea agresiva sub unghii sau folosirea unghiilor false si a lacurilor nocive sunt numai cateva dintre actiunile care iti pot distruge unghiile de-a lungul timpului.
Desi principalul rol al unghiilor este acela de a ne proteja degetele, si ele au nevoie la randul lor de protectie. Daca vrei ca unghiile tale sa ramana "intregi" cat mai mult timp, foloseste frecvent un intaritor de unghii, un produs cu efecte asemanatoare lacului transparent de unghii, dar care are un continut scazut de substante nocive pentru unghii.
Trateaza-le cu blandete
Folosirea diferitelor tipuri de lacuri, adezivi pentru unghii false si dizolvanti dauneaza extrem de mult unghiilor tale. Dar pentru ca ne este de-a dreptul imposibil sa evitam in totalitate astfel de produse, este util sa stim cel putin de care sa ne ferim mai mult. Cateva substante care pot provoca alergii si diverse probleme la nivelul unghiilor si tegumentelor sunt urmatoarele:
- Rasina de formaldehida - poate cauza reactii alergice sau iritatii
- Polimeri acrilici - sunt substante de baza pentru lacurile de unghii, deci iti va fi destul de greu sa gasesti un lac de unghii fara polimeri. Pot cauza iritatii si inflamarea cuticulelor.
- Acid metacrilic - este o substanta agresiva pentru pielea din jurul unghiilor, cauzand probleme serioase daca exista rani in jurul acestora.