Totul despre ceaiuri (I)

Nutritie / 26.01.2010

Verde, negru, din flori si frunze, parfumat, puternic, catifelat sau aspru, amar sau dulceag, acrisor sau picant, ceaiurile captiveaza simturile.

Verde, negru, din flori si frunze, parfumat, puternic, catifelat sau aspru, amar sau dulceag, acrisor sau picant, ceaiurile captiveaza simturile. Consumat simplu, cu zahar sau miere, cu lamaie sau lapte, ceaiul din plante este un elixir al vietii.

In general vorbind, unele din componentele ceaiurilor, catechinele (sau taninuri), polifenolii, derivati din flavonoide (substantele naturale continute de plante) ajuta si protejaza inima, controleaza concentratia de colesterol din sange, regleaza nivelul glucozei, previne si intarzie imbatranirea cerebrala si contribuie eficient la diminuarea depozitelor de grasime.


In functie de compozitie, ceaiurile stimuleaza sau diminueaza apetitul stimuleaza tonusul psihic si reprezinta o importanta sursa de antioxidanti.

Curatire pe interior


Pentru a te simti bine, pentru a beneficia de o anumita stabilitate fizica, organismul trebuie sa fie ajutate sa elimine ceea ce il ataca pe interior. Anne Dufour ,  jurnalist, specialist in gastronomie si in botanica, autor al unei carti cuprinzatoare despre arta ceaiului si, mai ales, despre beneficiile acestuia asupra organismului, sustine ca cea mai buna cale de curatare, pe interior, o reprezinta ceaiurile de plante bogate in antioxidanti.


"Faci curat in casa, macar o data pe saptamana? De cate ori faci insa curat, intr-un an, la tine in organism?", te intreaba Anne Dufour in cartea sa. "Este o chestiune de ecologie interna", afirma aceasta in cartea sa. "Bogatia antioxidantilor din ceaiuri este capabila sa anihileze toxinele din organism, si sa protejeze corpul de agresiunea factorilor externi", afirma Anne Dufour.

In cartea sa, Dufour afirma ca un consum constant de ceaiuri din plante si de ceai verde si negru poate ajuta intr-o dieta la scaderea in greutate si reprezinta o de crestere a capacitatea de aparare a organismului in fata bolilor.


Merita spus ca unele din cartile lui Anne Dufour au fost traduse si in limba romana.

Un moment de placere


Pe langa faptul ca sunt bauturi sanatoase, ceaiurile din plante, in general, si cele verzi si negre, in special, iti daruiesc un moment de placere. Ceaiul negru, rezultat din fermentarea ceaiului verde este deosebit prin gustul lui, in timp ce, de departe, cel mai sanatos este cel verde, nefermentat, special prin aroma si gustul putin amar. Deosebit de bun pentru sanatate este cel verde, fiind o "magazie" de antioxidanti. Japonezii beau si un ceai "albastru", denumit si Oolong, care rezulta din fermentarea partiala a ceaiului verde. Calitatea si gustul depinde de multi factorii, de la soi, pana la modul de uscare si de momentul culegerii.

  • YON_RIJKSADELAAR, miercuri, 14.01.2015 16:12
    ceaiul din coji de portocale....etc

    cineva a pus o intrebare despre cojile de portocale etc. dar nici lui nici altora nu li s a oferit nici un raspuns deocamdata

  • Alisse, vineri, 20.05.2011 02:13
    Totul?

    Eu personal am cautat atat de mult timp sa gasesc ceva care sa fie bine informat, sa aibe exact ce caut, in detaliu si bine scris. Eram de-a dreptul saturata de toate aburelile si cuvintele extra pe care toata lumea le tot toarna si zic, uite ia articol! Dar cu toate astea tot vizitam toate comunitatile feminine, intr-un fel si acum ma amuza unele articole. Dar am gasit intr-un final exact ce cautam, informatii pertinente, cu feedback de la autori si un grad ridicat de interactivitate... asa ca, daca chiar cautati ceva ok sa cititi, www.lifestory.ro s-ar putea sa aiba exact ce cautati.

  • viorica, vineri, 28.01.2011 15:27
    ceaiurii

    va rog sa-mi spuneti ceaiul de coji de portocale ,daca este sanatos ,si pt ce? va multumesc

  • Mihaela, duminică, 25.07.2010 20:41
    Rugaminte

    Buna Am gasit acest articol tare interesant. Eu am o problema. In locul unde tin cutiile cu ceai imi tot apar niste gandacioi ( zburatori/ de culoare maro/ negrii). Mentionez ca tin toate aceste ceaiuri undeva in preajma aragazului. Aveti idee daca asta este cauza aparitiei acestor gandacei? Cum pot scapa de ei?

  • peter, marţi, 09.03.2010 00:36
    ceaiul

    Exista in hypermarketuri ceai verde varsat, in pungi marisori/100 g, la preturi de 2-4 lei. De baut eu beau de ani de zile 2-3 cani pe zi si ma simt excelent , ce va doresc si voua de 8 martie

  • elly, luni, 08.03.2010 12:22
    ceaiul

    salut! apreciez articolul foarte tare, a fost o idee buna sa ne spuneti cateva din secretele prepararii ceaiului. eu am probleme cu rinichii si beau si apa dar si ceaiuri foarte multe: afine, fructe de padure, cozi de cirese. acum beau ceai de portocale si un ceai pentru pastrarea imunitatii din pacate la pliculete, personal cred ca adevaratele ceaiuri sunt cele "varsate", nu am foarte mare incredere in ce se pune la pliculete.poate acesta s afie un viitor subiect:ceaiul la pliculet sau nu?.oo primavara frumoasa si sanatoasa!

  • Adriana, duminică, 07.03.2010 09:31
    ceai

    Buna tuturor!Si eu beau foarte mult ceai(verde sau din plante,mai putin negru).Insa pana de curand am incetat sa mai beau ceai verde foarte des (beam zilnic cate o cana,de cele mai multe ori 2 cani,uneori chiar 3) deoarece am avut dureri mari de inima.Am inteles de la prieteni ca ceaiul verde nu trebuie baut in cantitati atat de mari deoarece provoaca palpitatii inimii. Eu beam mult ceai verde deoarece nu beau deloc cafea, astfel il foloseam nu doar pt a ma trezi in special dimineatza,dar si pt ca este foarte bun pt organism.Acum am redus ceaiul verde la maxim 2 cani pe luna,uneori chiar una si beau mai mult ceai din plante. O zi frumoasa sa aveti!

  • cce cantitate se recomanda ?, marţi, 16.02.2010 15:46
    ceai

    buna ziua. eu beau ceai verde zilnic. exista o cantitatea recomandata pe zi?

  • florentina, vineri, 12.02.2010 08:24
    cat ceai sa bem?

    in urma unor probleme de sanatate am inceput ca consum cam 2-3 l de ceai pe zi de aprox 3 ani de zile....am mai auzit ca nu e bine sa bem totusi asa de mult ceai pe o perioada indelungata si ca ar trebui sa facem si pauze...este adevarat?

  • oanaoaky, marţi, 09.02.2010 11:57
    super!

    foarte multe am aflat despre ceai,din acest articol:))mai nou am observat ca se practica, sa mergem la un ceai,nu la o cafea,se pare ca e o micuta afacere...e buna ideea! la cat mai multe cani pe zi,sigur nu strica un ceai fierbinte la temperaturile astea scazute.SANATATE!

  • MARIA, vineri, 05.02.2010 15:01
    ceaiul

    Am uitat cit este de bun si de sanatos.Va multumesc ca mi ati adus aminte.eu mai fac ceai si din coji de nuca,de sunatoare.Acum beau ceai verde,e foarte bun si ma desintoxica de toate toxinele.nu stiam ca e bine sa l pui in apa rece si sa-l lasi de seara pina dimineata,cred ca e mult mai eficace.NUMAI BINE.

  • BubuByby, joi, 04.02.2010 16:36
    ceaiul

    Buna! Foarte interesant articolul! Eu beau ceai in fiecare dimineata si seara[cu 1 ora inainte de culcare] si trebuie sa spun ca intr`adevar ma simt mai bine si parca e o periuta ca cea de dinti care te curata prin interiorul organismului;))...E foarte bun;)

  • Syandra, marţi, 02.02.2010 10:20
    Ceai di coji de portocale?!!

    Daca iti prepari ceaiul din cojile portocalelor pe care tocmai le-ai consumat TOCMAI iti INTRODUCI IN ORGANISM O foarte mare cantitate de CHIMICALE. Portocalele din comert sunt acoperite cu o pelicula care le felreste de mucegaiuri, de alterari. Este EXTREM DE NOCIVA pentru organism. In supermarketuri se gasesc ceaiuri poloneze precul BELSINA, CELMAR care au preturi accesibile...DUpa cate imi amintesc sunt destule marci de ceaiuri verzi romanesti la pliculete cu preturi foarte accesibile. NU au nici un fel de aroma adaugata , deci avem astfel garantia ca sunt naturale. De asemenea, in plafar sunt pungi de 100g ceai verde inscriptionate cu caractere chinezesti la cca 3,5- 4 lei. TE tine cel putin o luna o astfel de punguta.

  • antux, luni, 01.02.2010 17:48
    Cum se face ceaiul

    Ca sa se pastreze proprietatea plantelor, ele nu trebuie fierte si nici apa pentru infuzie nu e bine sa fie prea fierbinte, ci doar calda. Bineinteles ca trebuie lasate mai mult, cca 30 min. Insa cel mai valoros ceai este prin lasarea plantelor la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata. Sanatate!

  • piturca, duminică, 31.01.2010 12:58
    ceaiul

    intradevar este f....,bun si asi bea mai tot timpul ceai in loc de cafea numai ca nu prea am o situatie financiara prea buna si nu dispun tot timpul de bani ca sa pot sa imi cumpar maiales ca mai am si doi baietei.spunetimi va rog ce fel de ceai asi putea consuma mai pe situatia mea daca ma intalegeti ce vreau sa spun.miasi dori un ceai verde dar cred ca este vam scump ma gandesc.eu consum ceai de tei sau coji de portocale este bun? datimi va rog un raspuns va rog

  • Otilia Ignat, vineri, 29.01.2010 23:00
    @Hayat, @Elena

    Multumesc! Imi pare bine ca articolul a fost pe placul vostru. Ce altceva ati vrea sa cititi? Astept dorintele voastre. Toate cele bune.

  • Elena, miercuri, 27.01.2010 22:02
    ceaiul

    Asteptam un articol despre ceai. Sunt o mare bautoare de ceai si de obicei ma interesez si de proprietatile plantelor pe baza carora este facut. Astept si continuarea.

  • Hayat, miercuri, 27.01.2010 18:05
    ceaiurile

    Foarte interesant articolul. Am mai invatat cate ceva.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro