Ceaiuri cu efect calmant – 15 plante care te scapă de anxietate
Sănătate / 30.05.2023

Ceaiurile din plante au fost folosite de secole, atât pentru beneficiile lor pentru sănătate, cât și, deseori, unele dintre ele, de plăcere, pentru gustul lor delicios. Ceaiurile cu efect calmant au proprietatea de a te scăpa de anxietate.

Ceea ce funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea. Ceaiurile cu efect calmant sunt multe, așa că fiecare poate găsi unul cu gust plăcut, cu ajutorul căruia să scape de anxietate.
 


Ceaiurile cu efect calmant te scapă de anxietate

 
 
Când decizi să folosești un anumit ceai este indicat să discuți cu medicul tău, pentru a te asigura că acesta nu interferează cu medicamentele pe care le iei, în cazul în care te afli sub tratament. De asemenea, nu uita că există multe ceaiuri cu efect calmant, așa că ai de unde alege, dacă vrei să-ți diminuează starea de stres și să scapi de anxietate. Iată 15 plante care, preparate sub formă de ceaiuri, te scapă de anxietate.



Beneficiile ceaiurilor calmante

 
 
- îmbunătățirea somnului
- calmarea durerilor de stomac și a problemelor digestive
- ameliorarea crampelor menstruale
- îmbunătățirea nivelului tensiunii arteriale
 


1. Menta (Mentha piperita)

 

Această plantă poate fi folosită nu doar pentru a da gust anumitor preparate culinare sau unor băuturi. Unele cercetări sugerează că ceaiul de mentă poate reduce stările de frustrare, anxietate și oboseală.
 
Alte cercetări au descoperit că inhalarea parfumului uleiului de mentă poate ajuta la calmarea anxietății la persoanele care au fost spitalizate pentru atac de cord, dar sunt indicate și după o naștere.
 
Ceaiul de mentă este util și pentru combaterea stresului și poate fi util și dacă te simți obosit.


2. Mușețel (Matricaria chamomilla/Chamaemelum nobile)

 

Cu o floare asemănătoare margaretei, mușețelul este o plantă care, preparată sub formă de ceai, are efect calmant. De altfel, ceaiul de mușețel este renumit pentru proprietatea sa de a reduce stresul.
 
Un studiu, realizat în 2016, a descoperit că utilizarea pe termen lung a extractului de mușețel a redus semnificativ simptomele moderate până la severe ale tulburării de anxietate generalizată.
 
De asemenea, în afară de proprietățile relaxante și sedative ale mușețelului, acesta poate fi folosit și pentru a ajuta la stomacul deranjat, precum și pentru a calma durerea și inflamația.
 

 
3. Lavandă (Lavandula officinalis)

 

Lavanda este cunoscută pe scară largă pentru efectele sale de stabilizare a stării de spirit, dar și sedative. Cercetătorii au efectuat un studiu, în 2010, și au descoperit că silexan, un preparat oral în capsulă de lavandă, a fost la fel de eficient ca și lorazepam. Deci, ceaiul de lavandă ar putea fi la fel de eficient ca unele medicament.
 
Lavanda poate fi benefică pentru reducerea anxietății și pentru a ajuta la vindecarea afecțiunilor de îngrijire a pielii, cum ar fi acneea și arsurile, precum și durerile din corp.


4. Valeriana (Valeriana officinalis)

 
 
Rădăcina de valeriană este folosită în mod obișnuit ca remediu pentru insomnie și alte tulburări de somn. Ceaiul de valeriană, poate ajuta la ameliorarea insomniei, legată de anxietate.
 
Un studiu din 2015 a descoperit că extractul de valeriană a redus anxietatea la femeile supuse unei proceduri medicale.
 
De asemenea, valeriana poate ajuta la ameliorarea insomniei și a altor probleme de sănătate, cum ar fi durerile de cap și palpitațiile inimii.



5. Gotu kola (Centella asiatica)

 
 
Gotu kola este o plantă folosită în multe culturi asiatice ca medicament tradițional și tonic. Este adesea folosit pentru a calma oboseala, anxietatea și depresia.
 
Un studiu din 2012, făcut pe șoareci, a descoperit că extractul de gotu kola poate fi un tratament eficient pentru anxietatea acută și cronică. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele acesteia.
 
Practic, gotu kola poate ajuta la ameliorarea anxietății, depresiei, stresului și insomniei. Mai mult, gotu kola poate ajuta chiar și la ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer.
 


6. Melisa de lămâie (Melissa officinalis)

 
 
Melisa (balsamul) de lămâie este o plantă ce crește în Asia de Vest, Africa de Nord și anumite zone ale Europei. După cum sugerează și numele, balsamul de lămâie are o aromă plăcută de lămâie și tonuri de mentă. Tratamentul cu melisă de lămâie este utilizat pe scară largă pentru insomnie, anxietate și depresie. 
 
Într-un studiu, din 2011, s-a demonstrat că extractul de melisă ajută la tratarea anxietății ușoare, dar și la combaterea insomniei.
 
Cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu din 2018, că un supliment de melisă a redus simptomele de anxietate, depresie, stres și insomnie la persoanele cu o afecțiune cardiacă numită angină.
 


7. Floarea pasiunii (Passiflora incarnata)

 
 
Pasiflora este o plantă ce a fost folosită de mult timp pentru a îmbunătăți calitatea somnului. De asemenea, ea poate ajuta și la ameliorarea simptomelor de anxietate.
 
Cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu din 2017, că un supliment de floarea pasiunii a funcționat la fel de bine ca un medicament de bază pentru reducerea anxietății la persoanele aflate în tratament stomatologic.
Pasiflora poate ajuta la ameliorarea insomniei și a anxietății și a fost asociată cu îmbunătățirea altor probleme de sănătate, cum ar fi cele stomacale.
 


8. Ceai verde (Camellia sinensis)

 
 
Ceaiul verde este bogat în L-teanină, un aminoacid care ar putea reduce anxietatea.
Un studiu din 2017 a constatat că studenții care au băut ceai verde au experimentat niveluri constant mai scăzute de stres decât studenții din grupul placebo.
 
De asemenea, se știe că ceaiul verde ajută la îmbunătățirea concentrării, deoarece L-teanina și cofeina, combinate, ajută la acest lucru, potrivit unui studiu din 2010.
 
Prin urmare, ceaiul verde poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului la persoanele care îl beau în mod regulat.


9. Ashwagandha (Withania somnifera)

 
Ashwagandha este o plantă ayurvedică despre care se spune că ajută la combaterea stresului și a oboselii.
Un studiu din 2012 a descoperit că extractul de rădăcină de ashwagandha a redus semnificativ nivelul de stres pe o perioadă de două luni.
 
O revizuire a studiilor din 2014 a concluzionat, de asemenea, că extractul de Ashwagandha a ajutat la atenuarea sentimentelor de stres și anxietate, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte.


10. Busuioc sfânt (Ocimum sanctum)

 
 
Numit și tulsi, busuiocul sfânt este înrudit cu busuiocul european și thailandez.
Cercetările vizează efectele sale asupra anxietății sau stresului. Un studiu din 2008 a descoperit că administrarea unui extract de busuioc sfânt a redus anxietatea.
 
Busuiocul sfânt poate fi folosit atât pentru beneficii fizice, cât și pentru cele mentale, inclusiv anxietate, dureri de stomac, tuse și dureri cauzate de artrită.


11. Fenicul (Foeniculum vulgare)

 
 
Feniculul este o plantă originară din zona mediteraneeană, iar ceaiul preparate din aceasta calmează anxietatea. De asemenea, un studiu din 2018 a descoperit că feniculul are efecte antidepresive la persoanele aflate în postmenopauză.
 
Feniculul este cel mai bine folosit pentru probleme digestive, care sunt simptome comune de anxietate. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea tusei și poate fi folosit ca diuretic.


12. Hamei (Humulus lupulus)

 
 
Un studiu din 2017 a constatat că administrarea unui supliment de hamei poate reduce simptomele ușoare de depresie, anxietate și stres.
 
Când sunt combinate cu valeriană, suplimentele cu hamei pot, de asemenea, îmbunătăți calitatea somnului.
Hameiul este cel mai bine utilizat pentru tratarea unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și stresul, și poate fi folosit și pentru somn.


13. Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra)

 
 
Un ingredient popular din plante în ceaiurile pentru răceli și gripă, rădăcina de lemn dulce a devenit, de asemenea, un îndulcitor destul de răspândit.
 
Un studiu din 2011 pe șoareci sugerează că extractul de lemn dulce poate reduce stresul.
Cercetătorii au descoperit, potrivit unui studiu din 2013, efectuat pe șoareci, că extractul de lemn dulce poate crește efectele anti-anxietate ale valerianei și medicamentelor pentru anxietate.
 
 


14. Catnip (Nepeta cataria)

 
 
Deși catnip-ul (iarba pisicii) este un stimulent pentru pisici, poate fi folosit și pentru a prepara o băutură liniștitoare pentru oameni.
 
Catnip a fost folosit în mod tradițional pentru a calma anxietatea, planta conținând compuși similari cu cei găsiți în valeriană.


15. Sunătoare (Hypericum perforatum)

 
 
Sunătoarea este unul dintre cele mai studiate remedii pe bază de plante pentru depresie. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor anxietății.
 
Planta poate interacționa cu anumite medicamente sau poate duce la alte reacții adverse, așa că discutați cu un medic sau farmacist înainte de utilizare.
 
Sunătoarea poate ajuta la reducerea stresului și a hormonilor care induc stresul. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie sau anxietate.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro