Scrub natural pentru exfoliere - 4 rețete
Vrei o piele luminoasă și catifelată? Prepară rapid un scrub natural pentru a scăpa de aspectul obosit al tenului.
Dacă produsele pe care le-ai cumpărat te-au dezamăgit, varianta naturală poate fi mult mai eficientă. În timp ce majoritatea produselor de pe rafturile magazinelor conțin ingrediente agresive sau coloranți artificiali, este mult mai simplu să-ți prepari chiar tu un scrub natural pentru a elimina stratul de celule moarte și a obține o piele netedă și catifelată. Curățarea eficientă a pielii previne astuparea porilor, inflamațiile și acneea.
Dacă este pregătit și aplicat corect, un scrub preparat acasă te va ajuta să obții rezultatele dorite în scurt timp. Este important să nu exagerezi. Folosește rețetele de scrub de 2-3 ori pe săptămână, în caz contrar ai putea irita pielea. De asemenea, trebuie să faci un test de toleranță, preferabil seara pentru ca pielea să aibă timp să-și revină până dimineața în cazul unei reacții alergice. Aplică amestecul pe o porțiune mică de piele și clătește cu apă călduță după 5 minute. Dacă pielea nu se înroșește și nu ai o senzație de mâncărime în următoarele ore, a doua zi poți utiliza amestecul pentru toată fața.
Iată ce rețete de scrub natural trebuie să încerci:
1. Scrub pe bază de bicarbonat de sodiu
Lista cu utilizările posibile ale bicarbonatului de sodiu crește în fiecare zi. Elimină petele de pe haine, împrospătează aerul, curăță chiuveta sau cada și igienizează rănile. De asemenea, este esențial pentru o piele curată, fără urmă de acnee. Granulele din componența bicarbonatului de sodiu sunt de mărimea potrivită pentru a realiza o curățare profundă a pielii, eliminând particulele de praf și celelalte impurități.
Ingrediente:
- bicarbonat de sodiu;
- gel de față;
- apă.
Cum procedezi:
Amestecă bicarbonatul de sodiu cu gelul de față pe care îl folosești de obicei, pentru a obține o exfoliere blândă. Dacă vrei o curățare mai intensă poți face a pastă numai din bicarbonat de sodiu și apă. Masează delicat pielea și lasă să acționeze timp de 5-10 minute, apoi clătește cu apă călduță și aplică o cremă hidratantă.
2. Scrub cu miere și lămâie
Mierea previne ridurile și catifelează intens pielea. De asemenea, are un efect antibacterian, prevenind acneea și cicatricile lăsate de leziuni. În același timp, datorită conținutului ridicat de vitamina C elimină impuritățile și netezește pielea. Te ajută să scapi de aspectul tern și luminează tenul după numai câteva utilizări.
Ingrediente:
- ½ lingură de miere;
- 1 lingură de zahăr brun
- 1 linguriță de suc proaspăt de lămâie.
Cum procedezi:
Amestecă zahărul cu mierea și sucul de lămâie până devine o pastă omogenă. Dacă amestecul este prea lichid, mai adaugă puțin zahăr. Aplică pe pielea curățată în prealabil. Masează ușor și lasă să acționeze 5 minute, apoi clătește cu apă călduță, folosind mișcări circulare. Aplică o cremă hidratantă, iar după cel mult două săptămâni vei remarca rezultatele.
3. Scrub revigorant pe bază de cafea
Cafeaua este un alt exfoliant natural cu efecte benefice asupra pielii. Dacă programul încărcat de la serviciu începe să-ți lase urme de oboseală pe chip, ia măsuri rapid. Folosește acest scrub de 3 ori pe săptămână și vei avea din nou un ten proaspăt și o piele fermă. Acidul cafeic din componența cafelei neutralizează inflamațiile și stimulează producția de colagen. În acest fel vei preveni apariția acneei, iar ridurile și liniile fine nu vor mai fi motive de îngrijorare. La fel cum o ceașcă de cafea te energizează în fiecare dimineață, și un scrub cu același ingredient îți revigorează trăsăturile și te pregătește pentru noi provocări.
Ingrediente:
- 1 lingură de cafea proaspăt măcinată;
- 1 lingură de apă sau de ulei de măsline.
Cum procedezi:
Dacă ai tenul gras sau mixt amestecă apă și cafea, iar pentru tenul sensibil sau deshidratat combină cafeaua cu ulei de măsline. Masează timp de 1 minut, lasă să acționeze 8 minute, apoi clătește cu apă călduță. Dacă ai folosit amestecul pe bază de ulei nu este nevoie să aplici o cremă hidratantă pentru că pielea va deveni catifelată datorită uleiului. În cazul amestecului cu apă și cafea aplică o cremă cu textură ușoară la final.
Cafeaua poate înfunda chiuveta, asa ca, înainte să te clătești, pune o sită la scurgere pentru a preveni orice probleme.
4. Scrub calmant cu ovăz
Ovăzul are proprietăți emoliente și calmează pielea iritată și înroșită, fiind tolerat chiar și de cel mai reactiv ten. Este un exfoliant ideal deoarece nu doar elimină impuritățile, ci și absoarbe toxinele din piele și asigură o hidratare optimă. Ovăzul este esențial în tratamentul tenului acneic, dar este eficient și în cazul arsurilor solare, al pielii care se cojește sau pentru pielea afectată de rozacee, eczeme sau psoriazis.
Ingrediente:
- 1 lingură de fulgi de ovăz, măcinați fin;
- ¼ lingură de sare Himalaya:
- 2 linguri de apă.
Cum procedezi:
Combină ovăzul cu sarea și adaugă apa pentru a face o pastă. Masează cu mișcări circulare timp de 2 minute, lasă să acționeze 5 minute, apoi clătește cu apă călduță. Roșeața se va calma, iar tenul va deveni foarte catifelat.