Mascheaza imperfectiunile pielii
Esti, intr-adevar, norocoasa daca nu ai avut niciodata acnee sau alte semne inestetice pe fata. Pentru cele cu mai putin noroc, iata cateva trucuri pentru ascunderea sau tratarea punctelor negre, albe sau rosii. Rapid si usor.
Pare destul de simplu, in teorie, sa ascunzi micile imperfectiuni ale tenului dar multe femei reusesc sa scoata si mai mult in evidenta imperfectiunile pielii. Cea mai comuna greseala pe care o poti face este aceea de a "smulge " varful punctului, in incercarea de a-l diminua. Rezultatul? Creionul corector nu poate fi bine aplicat pe piele daca acesta este umeda si, pe langa aceasta, se va forma o crusta inestetica si dureroasa. Primul pas il reprezinta folosirea unei lotiuni tonice ce va actiona asupra cosului si a zonei invecinate, eliminand posibilitatea ca acesta sa se intinda. Foloseste apoi fondul de ten obisnuit. La final, aplica si creionul corector, in aceeasi nuanta cu aceea a fondului de ten, direct pe punctul dureros. Daca obisnuiesti, aplica apoi si o pudra.
Dr. Florentina Spatarelu, medic primar dermato-venerolog, Centrul Medical Unirea, spune ca exista doua modalitati de tratare a punctelor negre si a cosurilor. Daca acestea apar rar si in forme usoare, ele pot fi tratate acasa sau la un salon de cosmetica. In acest caz, cel mai bun mod de a scapa de punctele negre il reprezinta exfolierea zonei. Nu este recomandat un scrub care irita pielea, ci un peeling usor cu un preparat care contine, eventual, acid salicilic. Punctele negre apar din cauza astuparii canalului de evacuare a glandelor sebacee, or acidul salicilic contribuie la eliberarea porilor si prin urmare a circulatiei sebumului. Folosirea zilnica timp de cateva saptamani va reduce punctele negre. Acidul salicilic poate fi folosit si in cazul punctelor albe, deoarece curata infectia si usuca zona. Asteapta rezultatele 2-3 zile. Lavanda este recomandata in tratarea punctelor negre. Este un anti-inflamator si totodata un analgezic, asa ca se potriveste si punctelor rosii care zac sub piele.
In cea de-a doua situatie, cand leziunile sunt multe si constante, doctorul ne sfatuieste sa ne indreptam spre cabinetul specialistului dermatolog. Acesta va cunoaste care este problema si va prescrie un tratament corespunzator. Primul tratament ar putea fi cu antibiotice, pentru anihilarea bacteriei care cauzeaza dezvoltarea acneei, dar prescrierea depinde de afectiune. Trebuie sa ai rabdare pentru ca efectul sa fie vizibil dar, cu sigurata, va ajuta. Oricum, pentru a nu ajunge aici, o foarte buna igiena si curatare a tenului te vor tine departe de punctele inestetice de pe piele.