Legătura dintre sănătatea sistemului digestiv și frumusețea pielii
De-a lungul anilor, oamenii de știință au făcut descoperiri majore despre sistemul digestiv și mai ales despre importanța pe care o au bacteriile benefice din intestine pentru sănătatea întregului organism.
Inflamația este cauza apariției unei serii de afecțiuni, de la acnee, rozacee și până la afecțiuni grave precum diferite tipuri de cancer. De multe ori, inflamația apare la nivelul intestinelor, iar efectele care se manifestă și pe piele sunt cauzate adesea de tulburări ale microbiomului din intestine.Prin urmare, dacă crezi că microbiomul tău intestinal este dezechilibrat, pielea ta și tranzitul intestinal îți pot confirma acest lucru.
"Digestia stă la baza întregii sănătăți a organismului, ceea ce Ayurveda susține de mii de ani
Care este conexiunea dintre piele și intestine?
"Tractul gastrointestinal sau sisteml digestiv începe de la gură și se termină la anus și include stomacul și intestinele. Este responsabil pentru digerarea alimentelor, pentru absorbția nutrienților din mâncare și filtrarea rezidurilor sau toxinelor din corp
Îți poți da seama dacă organismul tău nu absoarbe acești nutrienți dacă te confrunți cu diaree cronică. "Este un semn care arată că intestinul subțire nu absoarce nutrienții din diverse motive", spune medicul. "Este normal să vezi din când în când alimente nedigerate în scaun, dar dacă devine o problemă cronică, este un semn că te confrunți cu probleme de absorbție a nutrienților sau că nu mesteci mâncarea suficient
Absorbția incompletă a nutrienților se manifestă și la nivelul pielii, spune medicul. "De exemplu, deficiența de zinc poate cauza un tip de dermatită, în timp ce deficiența de vitamina C cauzează unele erupții pe piele", declară Dr. Sonpal.
Conexiunea dintre intestine și piele este importantă și datorită trilioanelor de bacterii care susțin homeostaza în corp și piele, mai spune medicul. "Acestea pot eliberea substanțe chimice care sunt asociate cu probleme precum acneea, dermatita atopică sau chiar eczeme"
"Cercetările au arătat că starea bună a microbiomului intestinal este reflectată printr-un tranzit intestinal normal și scaune zilnice sau arătă că sunt probleme atunci când te confrunți cu diaree sau constipație", declară specialistul în medicină tradițională chinezească Mona Dan. "Când te confrunți cu extreme, poți presupune că microbiomul are probleme, fiind un factor ce contribuie și la apariția unor afecțiuni ale pielii", adaugă specialistul.
De aceea este important să acorzi o atenție deosebită sistemului digestiv dacă vrei să ai o piele frumoasă și sănătoasă. Simpla folosire a celor mai bune produse de îngrijire a pielii nu va fi suficientă pentru a avea un ten perfect dacă la nivel intestinal sunt probleme. "Mișcările intestinale zilnice sunt ideale, deși există variații în mod natural. Constipația sau diareea cauzează dezechilibre majore în corp, inclusiv la nivelul pielii", declară medicul dermatolog Adarsh Vijay Mudgil pentru wellandgood.com.
"În cazul persoanelor care se confruntă cu constipație, poate fi observată o piele uscată, cauzată de lipsa hidratării adecvate a organismului", spune specialistul în medicină tradițională chinezească Mona Dan. Deși nu existe studii care să confirme acest lucru, este cunoscut faptul că deshidratarea este o cauză comună pentru instalarea constipației, astfel că lipsa unei cantități suficiente de apă din organism se va manifesta și la nivelul pielii.
Cum poți îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv pentru a avea o piele mai frumoasă
Hidratarea adecvată este un pas esențial pentru a meține un tranzit intestinal adecvat și pentru a avea o piele sănătoasă. Îți ajută corpul să scape mai ușor de toxine.
De asemenea, probioticele sunt deosebit de importante pentru un sistem digestiv sănătos. "Probioticele sunt bacterii benefice care au efecte pozitive asupra intestinelor, dar și asupra pielii", spune specialistul, care recomandă consumul de alimente bogate în probiotice precum iaurt, varză acră, murături, alimente fermentate etc.
În ceea ce privește dieta, alege să consumi în special legume, verdețuri, cereale și, în general, alimente care conțin fibre. "Hrănește-ți microbiomul cu fibre, prin urmare mănâncă multe fructe și legume, care îți vor oferi și numeroși polifenoli, antioxidanți benefici", spune naturopatul Jessa Blades. Specialista recomandă reducerea consumului de zahăr, acesta având rolul de a hrăni bacteriile nocive din intestine.