Descopera secretele dermabraziunii
Frumuseţe · Cosmetica / De Andra Cristina Muscalu, medic dermatolog, 22.10.2008

Un procedeu care promite sa stearga cativa ani de pe fata sau sa inlature anumite imperfectiuni ale pielii...

Unul dintre procedeele care promit sa stearga cativa ani de pe fata sau sa inlature anumite imperfectiuni este dermabraziunea. Dermabraziunea este o procedura medicala dermato-cosmetica prin care straturile superficiale ale epidermului sunt indepartate prin abraziune (slefuire), fiind un tratament foarte eficient in curatarea si refacerea structurii pielii.

Rezultatele sunt maxime cand se incearca indepartarea sau ameliorarea unor defecte aparute in straturile de suprafata ale pielii, cum ar fi:

- cicatrice post acneice sau alt tip de cicatrice (post interventii chirurgicale sau post-traumatice) putin adanci;

- modificari pigmentare (alunite, pete, melasma);
- riduri fine (rezultatele nu sunt foarte bune in cazul ridurilor profunde);
- excrescente superficiale ale pielii, cum ar fi rinofima (o forma de rozacee in care nasul este marit) sau anumite forme de cancer de piele;
- tatuaje (rar, laserul fiind o alternativa mai eficienta).

Interventia este una dureroasa, efectuata sub anestezie locala, dar care nu necesita spitalizare. In primul rand, se curata si se marcheaza zona care urmeaza a fi tratata si se anesteziaza folosind lidocaina sau epinefrina. In continuare sunt aplicate pungi cu gheata care au rolul de a amorti complet zona. Cand se intentioneaza o dermabraziune profunda sau a unei suprafete mai intinse, cum ar fi a intregii fete, poate fi necesara anestezia generala.

 
Tehnica se bazeaza pe polizarea leziunilor cu ajutorul unei perii metalice cu rotatie rapida activata electric sau a unui sistem cu microcristale neslefuite, ceea ce permite indepartarea straturilor superficiale ale pielii. Rezultatul imediat este o rana sangeranda, care necesita aproximativ 15-20 de zile pentru vindecare. Pielea noua care se formeaza confera insa tenului un aspect proaspat si tanar, avand o elasticitate si un tonus crescut.

Care sunt contraindicatiile dermabraziunii?


  • tratament cu izotretinoin (folosit pentru acnee) in ultimele 6-12 luni;
  • lifting facial recent;
  • istoric de cicatrizare anormala (predispozitie la dezvoltare de keloide sau ciatrice hipertrofice);
  • infectie cutanata activa la momentul procedurii (cum ar fi herpesul);
  • imunitate scazuta (impiedica procesul de vindecare).

Care sunt riscurile dermabraziunii?


Fiind un procedeu destul de agresiv pentru piele, dermabraziunea nu este lipsita de riscuri, cum ar fi:

  • inrosire persistenta a zonei tratate;
  • edem (umflare);
  • reactivare a acneei;
  • crestere sau diminuare a pigmentarii cutanate in zona tratata;
  • cicatrice;
  • infectii;
  • sensibilitate crescuta la soare (dupa dermabraziune este recomandata evitarea temporara a contactului cu razele solare si folosirea unei creme cu factor de protectie solara ridicat).

Ca si in cazul altor procedee cosmetice, asteptarile pacientului trebuie sa fie realiste. Nu se poate spera intr-o imbunatatire 100% a aspectului pielii, iar partea cea mai neplacuta este faptul ca rezultatele nu sunt imediate, ci este nevoie de cateva saptamani sau chiar luni de la interventia propriu-zisa pana la obtinerea unui rezultat satisfacator.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro