De ce ai tot timpul buzele crăpate și cum le poți vindeca rapid
Frumuseţe · Cosmetica / 16.12.2020

Ți se pare că buzele tale sunt mereu crăpate, în special în sezonul rece? Află care sunt principalele motive pentru care pielea buzelor se usucă și se crăpă, dar și ce poți face pentru a le vindeca mai repede.

Uscarea și crăparea buzelor este o problemă cu care se confruntă cele mai multe persoane pe timpul iernii. „Deși există multe cauze pentru uscarea și crăparea buzelor, cel mai des întâlnit motiv este frigul și aerul uscat”, declară pentru purewow.com medicul dermatolog Robyn Gmyrek. 

Nu doar aerul rece de la exterior este responsabil pentru crăparea buzelor, ci și aerul uscat din interior. Încălzirea locuințelor are ca efect uscarea excesivă a aerului, care contribuie la uscarea pielii, inclusiv a buzelor, care sunt expuse întotdeauna. Pierderea apei din piele este cauza majoră de uscare a buzelor, care duce apoi la pierderea elasticității și la crăpare.

Este o reacție în lanț pentru că cei mai mulți dintre noi avem tendința de a ne linge buzele pentru a le umezi, ceea ce agravează situația. Saliva este acidă și duce la accentuarea iritației, spune medicul. „Pe lângă acest lucru, umezeala pe care o obții după ce îți lingi buzele se va evapora, luând cu ea și mai multă apă din pielea buzelor. Obiceiul de a-ți linge buzele devine un tic și cu cât faci asta mai des, cu atât mai uscate vor deveni buzele”, avertizează dermatologul.

Principalul pas pe care trebuie să-l faci pentru a preveni uscarea buzelor este să renunți la obiceiul de a le umezi cu limba atunci când simți că sunt deshidratate.

Care sunt alte cauze pentru crăparea buzelor?


Cauze mai puțin răspândite pentru uscarea buzelor pot fi reacțiile alergice la unele produse cosmetice pentru buze, la alimente, o micoză, degradarea în urma expunerii la soare sau afecțiuni tiroidiene.

Uscarea persistentă a buzelor poate indica și o deficiență de vitamina C, vitaminele din grupul B, fier, zinc sau acid folic. „Dacă ai deficiență de acești nutrienți ești mai predispusă la uscarea și crăparea buzelor. O dietă sănătoasă te poate ajuta să previi uscarea buzelor”, spune medicul.

Cum poți trata buzele uscate?


Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să nu-ți mai umezești buzele cu limba. În afară de acest pas esențial, ar trebui să aplici un produs intens hidratant de mai multe ori de-a lungul zilei. „Alege produse cu o consistență grasă așa cum este vaselina cosmetică și ingrediente precum cermanidele, care ajută la vindecarea pielii afectate, sau dimeticonă și unt de shea, care hidratează intens”, spune Gmyrek.

Emolientele care „sigilează” umezeala în piele sunt cele mai eficiente în tratarea buzelor crăpate. Acestea previn evaporarea apei și uscarea pielii sensibile a buzelor. Și exfolierea buzelor este deosebit de importantă. Folosește un scrub natural pe bază de miere și zahăr sau zaț de cafea pentru a elimina pielea uscată. Însă evită dă folosești scrubul prea des (ideal este de maximum două ori pe săptămână) și aplică obligatoriu un produs intens hidratant după fiecare exfoliere.

Pe de altă parte, dacă ești predispusă la uscarea și crăparea buzelor, ar trebui să eviți unele ingrediente. Specialiștii avertizează că ar trebui să eviți orice produs pentru buze care conține camfor, eucalipt, extract de citrice, mentol, mentă, scorțișoară sau pe cele care conțin mult parfum sau arome. Toate acestea pot irita și mai mult pielea delicată a buzelor.

Care este cel mai bun moment pentru aplicarea tratamentelor hidratante pentru buze?


Medicii recomandă să aplici de fiecare dată produsul hidratant seara, înainte de culcare, și de fiecare dată când ieși din casă și petreci mai mult timp în aer liber. „Aplică mai mult produs hidratant atunci când știi că vei fi expusă la vânt și frig”, recomandă medicul.

Este valabil și dacă vei petrece mai mult timp la soare, inclusiv iarna. „Înainte de a ieși afară, aplică un balsam de buze cu filtru solar pe bază de minerale, cu SPF de cel puțin 30”, spune dermatologul. Acest pas este extrem de important dacă practici sporturi de iarnă și faci sport în aer liber. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro