De ce ai sprâncenele mai subțiri și ce poți face
Ai observat că ai sprâncenele mai subțiri și trebuie să te concentrezi din ce în ce mai mult pe machiaj pentru a crea un look armonios? Află care ar putea fi cauzele și remediile!
După vârsta de 30 de ani aspectul sprâncenelor începe să se modifice, potrivit specialiștilor. Fie că este vorba despre câteva fire lipsă, de fire albe sau blonde sau pur și simplu ți se pare că sprâncenele tale dispar văzând cu ochii, felul în care arată sprâncenele oferă indicii și asupra stării de sănătate.
Chiar dacă vezi că nu cresc la fel de dese, nu intra în panică. Există mutiple soluții pentru a avea în continuare un machiaj impecabil. Creionul, pudra și gelul sunt remedii la îndemână, dar esențial este să îți dai seama ce se întâmplă pentru a înțelege cum trebuie să procedezi în continuare.
Potrivit experților, trecerea timpului nu se anunță doar prin fire de păr albe și riduri fine, ci afectează și sprâncenele. Cu fiecare tort și aniversare organismul adaugă ani, iar sprâncenele trec și ele prin procesul obișnuit de îmbătrânire.
Iată de ce ai sprâncenele mai subțiri:
1. Echilibrul hormonal s-a modificat
„Scăderea estrogenului din organism poate cauza modificări la nivelul foliculilor de păr, ceea ce face ca sprâncenele să fie mai rare, să crească mai încet sau chiar să lipsească porțiuni din ele”
, explică dr. Sejal Shah, specialist dermatolog.
Reducerea bruscă a anumitor hormoni poate cauza căderea sau rărirea părului la nivelul sprâncenelor. Astfel de modificări au loc după naștere, precum și la menopauză.
2. Suferi de hipotiroidie
Dacă vizita la salon îți ridică semne de întrebare din cauza firelor tot mai rare din sprâncene, iar atunci când te machiezi îți cad fire, cel mai bine ar fi să consulți medicul.
„Sprâncenele mai subțiri pot fi și un simptom al hipotiroidiei. De aceea este important să iei un tratament adecvat pentru a evita acest efect neplăcut”
, spune dr. Sanusi Umar, specialist dermatolog din Los Angeles.
3. Ai o afecțiune dermatologică
Subțierea sprâncenelor poate fi și un efect secundar al eczemei sau dermatitei atopice. Aceste afecțiuni provoacă inflamarea și mâncărimea pielii din jurul sprâncenelor. Dacă observi lipsa firelor de păr din zona sprâncenelor și o descuamare excesivă a pielii consultă un dermatolog pentru a obține un remediu eficient.
4. Poate exagerezi cu retușurile
Folosirea zilnică a pensetei sau mersul prea des la salon pentru pensatul cu ceară pot afecta aspectul sprâncenelor. Este importantă și vârsta la care ai început să te pensezi.
„Femeile care au început să se penseze de la vârste fragede prezintă un risc mai mare de subțiere a sprâncenelor. Retușurile prea dese cu penseta pot cauza o trauma permanentă asupra foliculilor, iar firele de păr nu vor crește la loc”, explică dr. Judith Hellman, sepcialist dermatolog din New York.
Soluții pentru a îmbunătăți aspectul sprâncenelor:
1. Ai grijă cât de des te pensezi
„În anii ’90 se purtau sprâncenele foarte subțiri. Femeile care au urmat acest trend au mari probleme când încearcă să aibă sprâncene mai groase. Trauma cauzată foliculilor de păr este permanentă în cele mai multe cazuri”, spune dr. Umar. Soluția specialiștilor este să te pensezi doar o dată pe săptămână și să eviți smulgerea excesivă a firelor, urmărind refacerea formei naturale a sprâncenelor.
2. Aplică machiajul cu atenție
Dacă îți dorești un aspect natural trebuie să eviți aplicarea unei cantități prea mari de pudră sau gel. Folosește mișcări line, nu apăsa și finisează cu pudră pentru a uniformiza culoarea rezultată.
3. Încearcă microblading-ul
Aceasta este o metodă manuală de micropigmentare a sprâncenelor care va corecta forma acestora și poate crea impresia de desime fără să mai ai nevoie de un machiaj complex. Procesul durează aproximativ două ore, iar după aceea va trebui să mergi o dată pe an pentru retușuri. Microblading-ul permite firelor de păr naturale să crească în continuare, iar rezultatele procedurii durează între 1 și 3 ani.