Cum prevenim imbatranirea prematura a pielii?
Frumuseţe · Cosmetica / 16.10.2012

O piele fina, luminoasa si fara riduri este visul oricareia dintre noi. Dar oare este atat de usor sa o obtinem si sa o pastram?

O piele fina, luminoasa si fara riduri este visul oricareia dintre noi. Dar oare este atat de usor sa o obtinem si sa o pastram? Gesturile pe care (nu) le facem zilnic au o importanta mai mare decat ne imaginam.

O mare parte din modul in care imbatranim o datoram mostenirii genetice. Si daca acest lucru nu il putem modifica, putem in schimb sa fim atenti la lucrurile asupra carora avem controlul.

Fotoexpunerea

  • Soarele este inamicul nr. 1 al pielii si din ce in ce mai multe persoane inteleg ca o piele frumos bronzata isi are pretul ei. Cu atat mai mare cu cat nu ne dam seama pe moment, ci in timp, cand va fi prea tarziu sa mai reparam "stricaciunile".

Este suficient un mic test pentru a vedea pe viu efectele expunerii zilnice la soare: compara fetele interne ale bratelor (mai putin bronzate si deci mai putin expuse in general la soare) cu zonele bratelor mai bronzate, deci vazute regulat de soare. Este evidenta diferenta de textura si de elasticitate, fetele interne avand o piele mult mai fina.

  • Este bine deci sa ne protejam pielea pe cat posibil impotriva razelor solare atat prin imbracaminte, cat si prin creme fotoprotectoare la nivelul zonelor neprotejate: fata, decolteu, maini. Ochelarii de soare sunt foarte importanti pentru ca un soare puternic forteaza ochii si duce la aparitia "labei de gasca" in coltul ochilor.

Dieta


  • Apa inseamna sanatate. Consumarea a 6-8 pahare de apa pe zi asigura hidratarea pielii si ii previne imbatranirea prematura. Pielea va fi vizibil mai neteda si mai luminoasa, in plus, organismul este detoxifiat in mod regulat.

  • Prefera in locul grasimilor animale o dieta bogata in cereale integrale, fructe si legume, care va asigura vitaminele si mineralele atat de necesare unui ten sanatos.

  • Evita dietele-soc care supun corpul la variatii bruste de greutate, carora in timp pielea nu le va mai face fata, aparand vergeturile.

Fumatul


  • Evitarea fumatului, inclusiv a celui pasiv, previne formarea ridurilor, ingalbenirea pielii, aparitia anumitor tipuri de cancer de piele si degradarea colagenului cutanat.

Ingrijirea pielii


  • Chiar daca privesti acest pas din ritualul zilnic drept o corvoada, el ar trebui sa fie un moment de care sa te bucuri, un moment pe care il petreci cu tine si pentru tine. Curatarea zilnica a tenului este esentiala ca sa ajutam pielea sa respire. In plus, hidratarea cu produse adecvate nu trebuie sa lipseasca din ritualul de dimineata si seara.

  • Daca te hotarasti sa faci curatenie generala in casa, nu uita sa aplici pe fata in prealabil un fond de ten care sa iti protejeze tenul de praf si sa folosesti manusi de menaj in cazul in care folosesti substante de curatat agresive.

  • Evita folosirea in exces a produselor de machiaj si mai ales machiajul rezistent (waterproof, smudgeproof). Contine ingrediente foarte agresive si necesita insistenta cand vine momentul demachierii, traumatizand inutil in special zona atat de sensibila din jurul ochilor.

  • Contrar a ceea ce stiai de la bunica, exercitiile faciale repetitive accelereaza aparitia liniilor fine si a ridurilor, la fel si expresivitatea exagerata la nivelul fetei.

  • Esential pentru frumusetea tenului si, uneori, echivalentul unei sedinte de cosmetica, este un somn odihnitor. Evita sa dormi pe aceeasi parte in fiecare noapte pentru a preveni formarea ridurilor pe partea respectiva.

  • Chiar daca iti sacrifici zilnic cateva minute pentru "tratarea" zonelor cu celulita, nu uita ca un masaj prea puternic poate duce la aparitia acelor "vinisoare" inestetice pe coapse, pe care nici o crema nu le mai poate repara.

  • Se spune ca pana la 25 de ani avem pielea cu care ne-am nascut, iar peste aceasta varsta avem pielea pe care o meritam. Eu cred ca un efort facut acum este o investitie in viitor!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro