Cel mai bun exercițiu anti-îmbătrânire, potrivit oamenilor de știință
Folosești deja creme antirid și seruri care întârzie apariția ridurilor. Dar știai că poți face și unele exerciții care au capacitatea de a întârzia îmbătrânirea?
Un nou studiu a evidențiat faptul că atunci când vine vorba de efectele anti-îmbătrânire ale exercițiilor, cele mai bune rezultate le oferă activitatea cardio. Activitatea fizică de anduranță precum alergatul, înotul, mersul pe bicicletă și exercițiile de intensitate ridicată au încetinit apariția semnelor de îmbătrânire la nivel celular.
Un grup de cercetători germani a împărțit în patru grupe 124 de adulți sănătoși, dar inactivi, cu vârste între 30 și 60 de ani. Unul dintre grupuri și-a continuat programul fără sport. Celelalte trei grupuri au realizat antrenamente de trei ori pe săptămână, a câte 45 de minute ședința, timp de 26 de săptămâni.
Grupul de anduranță a mers sau a alergat continuu în timpul antrenamentului. Grupul cu activitate alternantă a făcut încălzire și patru runde de activitate fizică intensă alternate cu pauze. Al patrulea grup a ridicat greutăți, la diferite aparate special concepute.
La finalul studiului, persoanele din grupurile de anduranță și de antrenament alternant au prezentat semne că exercițiile lor au avut efecte anti-îmbătrânire, în timp ce grupul inactiv și cel care a ridicat greutăți nu au avut astfel de semne. Efectele anti-îmbătrânire au fost măsurate la nivel celular, prin examinarea celulelor albe din sânge prelevate la începerea studiului și la câteva zile de la ultimele exerciții din cadrul studiului, potrivit instyle.com.
În celulele persoanelor care au alergat și al celor care au realizat exerciții alternante cercetătorii au observat două modificări importante: telomerii, capetele cromozomilor - s-au alungit, iar telomeraza, enzima care menține aceste capete, a crescut. "Aceste efecte sunt importante în procesul de îmbătrânire celulară, în capacitatea de regenerare și, prin urmare, în îmbătrânirea sănătoasă", spune autorul studiului, profesorul Ulrich Laufs de la Universitatea din Leipzig, Germania.
Telomerii se scurtează în mod natural de-a lungul timpului, iar pe măsură ce fac asta, celulele mor în loc să se dividă în continuare. Iar moartea celulelor are ca efect nu doar apariția ridurilor sau a părului alb, dar și apariția problemelor de sănătate asociate cu îmbătrânirea, precum afecțiuni cardiace, declin cognitiv sau chiar moartea prematură.
Dar cum limitează exercițiile cardio scurtarea telomerilor? Oamenii de știință sunt de părere că aceste exerciții au un efect asupra nivelului de oxid nitric din sânge. Oxidul nitric stimulează circulația sanguină și scade tensiunea arterială și ar putea afecta schimbările la nivel celular în cazul celor două grupe care au făcut exerciții intense.
Nu este primul studiu care a asociat lungimea telomerilor cu exercițiile fizice. O echipă de cercetători de la Universitatea Brigham Young a descoperit că adulții care aleargă de cinci ori pe săptămână timp de 30-40 de minute fiecare ședință aveau telomerii la fel de lungi precum persoane care erau cu până la 9 ani mai tinere decât ei.
Dar oamenii de știință avertizează că acest studiu nu indică faptul că unele exerciții sunt mai bune decât altele pentru forma fizică. Aceștia mai spun că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine legătura dintre lungimea telomerilor, activitatea telomerazei și prevenirea unor afecțiuni.
De asemenea, nu înseamnă că trebuie să renunți la exercițiile de forță. "Datele noastre susțin recomandările Societății Europene de Cardiologie care arată că exercițiile de forță ar trebuie să completeze exercițiile de anduranță, nu să le înlocuiască", declară medicul Christian Werner, co-autor al studiului.