Apără-ţi tenul de soare. 5 greşeli pe care să le eviţi când aplici crema cu factor de protecţie
Razele ultraviolete sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a tenului, apariţia ridurilor şi a petelor pigmentare, dar şi pentru o problemă mult mai gravă: cancerul de piele.
Cremele cu factor de protecţie solară au menirea de a te proteja de razele UVA şi UVB, dar eficacitatea lor este mult limitată dacă nu procedezi corect atunci când le foloseşti.
Foloseşti protecţie solară doar când mergi la plajă
Pentru că este întotdeauna descoperită, faţa este una dintre zonele cel mai puternic expuse la razele ultraviolete. De aceea este obligatoriu să foloseşti o cremă cu factor de protecţie solară în fiecare zi, chiar dacă nu ai de gând să stai prea mult la soare. Vei preveni astfel îmbătrânirea prematură a pielii şi apariţia ridurilor cauzate de razele ultraviolete.
Alege un produs eficient
Un studiu recent realizat în Statele Unite a demonstrat faptul că o treime dintre loţiunile solare testate nu oferă protecţia pe care o promit. Din această cauză este necesar să alegi cu grijă crema cu factor de protecţie potrivită pentru tenul tău şi să investeşti în produse de calitate. Medicul dermatolog te-ar putea ajuta să faci alegerea corectă, astfel încât să foloseşti produse cu adevărat eficiente.
Nu aplici o cantitate suficientă de cremă
Pentru ca substanţele din cremele de protecţie să fie întradevăr eficiente, este foarte important să se regăsească pe suprafaţa pielii tale în cantitate adecvată. De aceea medicii dermatologi recomandă ca pe fiecare parte a corpului să aplici o cantitate de cremă egală cu echivalentul a unei linguriţe pline. Dar pentru zona feţei această cantitate ar fi prea mare, rezultatul fiind un ten cu aspect încărcat. Din acest motiv, pentru a compensa necesitatea de a folosi mai puţină cremă pe faţă, alege un produs cu factor de protecţie mai mare, precum 30 sau 50.
Nu reaplici când stai la plajă
Un singur strat de cremă aplicat dimineaţa pe plajă nu te va proteja sub nicio formă întreaga zi. Razele ultraviolete descompun treptat substanţele care le blochează din loţiunea de plajă, fiind astfel necesar să reaplici o dată la două ore sau chiar mai devreme, dacă ai intrat în apă sau dacă ai transpirat.
Abordezi greşit bronzarea pielii
Expunerea la soare este cumulativă. Chiar dacă eşti albă la sfârşitul sezonului rece, asta nu înseamnă că pielea ta s-a "resetat" şi s-a vindecat de toate efectele bronzării de anul trecut. Este necesar să priveşti expunerea la soare ca pe un pahar care se umple treptat, de-a lungul anilor. Modificările produse de razele ultraviolete în interiorul celulelor pielii tale sunt ireversibile şi se pot agrava pe măsură ce stai tot mai mult la soare. Iar printre efecte nu se numără doar îmbătrânirea prematură şi apariţia petelor pigmentare, ci şi riscul dezvoltării melanomului, cel mai agresiv tip de cancer al pielii.