Antiperspirantul este un pericol pentru sănătatea ta?
Au apărut recent din ce în ce mai multe supoziții conform cărora deodorantele antiperspirante sunt foarte nesănătoase, pot mări riscul de cancer la sân și înfundă porii axilelor. Încă din anii `60, studiile arată că aluminiul ca ingredient activ prezent în antiperspirante conduce la diverse boli degenerative și cronice.
Avem două feluri de glande sudoripare. Glanda ecrină produce transpirația, care iese prin pori la suprafața pielii. Glanda apocrină se combină cu foliculii de păr sub suprafață. Fluidele din aceste glande se amestecă cu bacterii și produc mirosul neplăcut specific transpirației.
Deodorantul doar îți parfumează axilele, însă antiperspirantul conține săruri de aluminiu care înfundă porii și împiedică transpirația să iasă la suprafață. Nouă ne este frică să nu care cumva să absoarbă corpul nostru aceste săruri, care apoi ar interfera cu celulele din corp și ar provoca boli. Însă rezultatele științifice sunt deocamdată inconcludente.
În cazul altor studii, au existat corelații între fosfatul de aluminiu și degenerarea cerebrală, pentru că această substanță a fost găsită în cantități mari în cazul decedaților bolnavi de Alzheimer. Alți cercetători au arătat că tumorile maligne specifice cancerului de sân apar cu preponderență în proximitatea axilelor.
Alți specialiști consideră că pielea este un organ care se protejează de la sine de orice influență nefastă din mediul înconjurător, deci că nu absoarbe niciuna din substanțele prezente în deodorante sau antiperspirante. Sau, cel puțin, dacă s-ar întâmpla acest fenomen, se oprește la nivelul superficial al glandelor ecrine.
Se pare că aluminiul este periculos și neurotoxic numai în cantități extrem de mari. Pe de altă parte, antiperspirantele reduc simțitor nivelul bacteriilor de pe suprafața pielii. Asta înseamnă mai puțin miros, dar și mai puțină protecție împotriva agenților patogeni din atmosferă.
Problema cu studiile despre care vorbim și cu rezultatele lor este că nu sunt concludente pe o durată lungă de timp. Omenirea a cunoscut deodorantul acum câteva decenii, precum și pasta de dinți cu fluor sau detergenții pentru mașinile automate de spălat. Este imposibil să știm ce efecte au aceste substanțe odată ce se transmit, eventual, altor generații, când momentan avem mai puțin de un secol de experiență și uz cu ele.
Este bine să păstrăm cu siguranță o rezervă sau o precauție în fața informațiilor de orice fel, și pro și contra. Ce e însă foarte adevărat este că cu cât trăim mai aproape de natură și de componente naturale, reducem riscurile de a fi afectați de factori periculoși pe care încă nu îi conștientizăm.