5 tratamente naturale care te scapă de mătreaţă
Frumuseţe · Cosmetica / 29.10.2013

Este o problemă cu care se confruntă majoritatea persoanelor cel puţin o dată de-a lungul vieţii, dar pentru care nu există un tratament universal şi nici o soluţie care o să o vindece pentru totdeauna

Printre cauzele mătreţii se numără pielea foarte uscată sau, din contră, prea grasă (din cauza excesul de sebum), eczemele, spălatul rar pe cap, prezenţa unei ciuperci numite Malassezia sau alergie la unele şampoane sau produse cosmetice şi de îngrijire pentru păr.

De mii de ani oamenii caută o soluţie pentru această problemă neplăcută, iar tratamentele naturiste par să fie întotdeauna alegerea potrivită, lipsită de riscuri şi efecte secundare. Iată cinci metode care te pot ajuta să scapi de nesuferita mătreaţă:


Hidratare pentru scalp

Dacă ai pielea uscată la nivelul mâinilor, picioarelor şi chiar al feţei, este posibil ca aceasta să fie cauza şi pentru apariţia mătreţii în cazul tău. Pielea uscată la nivelul scalpului determină apariţia scuamelor şi a senzaţiei de mâncărime. În acest caz, masajul cu ulei cald la nivelul scalpului te ajută să hidratezi intens pielea şi să eviţi apariţia mătreţii. Poţi folosi ulei de avocado, măsline, ricin, migdale etc.

Tratament cu lămâie sau oţet

Şi părul gras este afectat de mătreaţă. Iar ca să elimini excesul de sebum care este responsabil pentru apariţia "fulgilor" albi din părul tău, poţi folosi o soluţie obţinută din dintr-un litru de apă şi zeama unei lămâi sau un litru de apă şi o ceaşcă mică cu oţet. Toarnă acest lichid pe păr, măsând pielea capului şi lasă să acţioneze cel puţin cinci minute.

Uleiul de neem

Acest ulei este folosit de mii de ani în India pentru tratarea problemelor pielii, în special pentru a vindeca mătreaţa. Este obţinut din planta Azadirachta indica, cunoscută şi ca liliacul indian. Uleiul de neem are proprietăţi antifungice, reuşind să îndepărteze ciupercile care pot cauza mătreaţa. Într-o cană cu ulei de măsline, pune 10 picături de ulei de neem, masează-ţi scalpul cu acest amestec şi aşteaptă să acţioneze cel puţin 30 de minute. Găseşti uleiul de neem în magazinele cu produse naturiste.


Piperul negru

Piperul conţine zinc şi seleniu, două ingrediente folosite adesea şi în şampoanele anti-mătreaţă. Pune două linguriţe cu piper negru măcinat într-un pahar cu iaurt şi aplică pe tot scalpul. Lasă-l să acţioneze şi apoi spală-te cu un şampon delicat. Piperul poate fi iritant pentru ochi, prin urmare, ai mare grijă ca această mască să nu intre în contact cu ochii. Poţi folosi şi uleiul esenţial de piper negru, pe care îl găseşti în magazinele cu produse naturiste. Ai grijă să pui numai câteva picături de ulei de piper (maxim zece) într-o ceaşcă cu ulei de măsline sau alt ulei folosit ca bază. Apoi masează scalpul cu acest amestec.


Gălbenuşul de ou

O mască cu gălbenuş de ou te ajută să scapi de mătreaţă prin proprietăţile sale hidratante. Bate bine două gălbenuşuri, masează la nivelul scalpului şi lasă să acţioneze timp de cel puţin 20 de minute. Aplică şi pe lungimea părului, pentru că este un "balsam" natural foarte eficient.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro