5 tratamente cosmetice pe care nu ar trebui să le încerci acasă
Cine nu a încercat cel puțin o dată tratamentele de înfrumusețare pentru acasă? De la băi de abur cu rolul de a curăța porii, la exfolieri sau măști pentru ten cu efect miraculos.
Dar dacă unele dintre aceste tratamente sunt complet inofensive, altele pot avea efecte nocive cât se poate de serioase asupra tenului tău. Iată câteva proceduri și tratamente pentru ten pe care ar trebui să le lași în seama cosmeticienilor și a medicilor dermatologi:
Stoarcerea coșurilor, punctelor negre și comedoanelor
Ai auzit de atâtea ori că nu este bine să-ți storci coșurile, dar cu toate acestea nu te poți abține. Poate că nu cunoști cu adevăratele efectele nocive ale acestui gest. Obiceiul de a stoarce coșurile înrăutățește și mai mult acneea prin inflamarea țesuturilor și răspândirea bacteriilor responsabile pentru apariția ei. Te vei putea confrunta apoi cu și mai multe coșuri sau unele într-o formă mai gravă. Atunci când aplici presiune pentru a sparge un coș, poți cauza răspândirea infecției în interiorul pielii. Bacteriile vor ajunge mult mai în profunzime, ceea ce provoacă o leziune mai mare, care după vindecare lasă în urmă o cicatrice permanentă. Dacă te confrunți frecvent cu coșuri mari și dureroase, trebuie să apelezi la sfaturile unui medic dermatolog, care îți va prescrie un tratament special conceput pentru tipul de acnee cu care te confrunți.
De asemenea, obiceiul de a stoarce punctele negre și comedoanele are același efect dăunător asupra pielii. În acest caz poți provoca spargerea vaselor capilare de sânge, care în timp vor deveni vizibile la suprafața pielii. Un alt efect este infectarea porilor și transformarea punctelor negre și comedoanelor în coșuri. Pentru a scăpa de ele fără riscuri ai nevoie de ajutorul unei cosmeticiene.
Folosirea multor produse cu substanțe active puternice
Probabil îți sunt cunoscute substanțele lăudate pentru efectele lor benefice asupra pielii, precum retinol, alfa hidroxi acizii cunoscuți ca AHA sau beta hidroxi acizi (BHA). Tot mai multe femei integrează aceste substanțe în ritualul zilnic de îngrijire a pielii prin intermediul cremelor cosmetice. Dar atunci când nu cunoști pe deplini efectele, riscurile și contraindicațiile acestora, faci mai mult rău decât bine. De exempplu, deși are un efect de curățare a pielii de imperfecțiuni, de eliberare a porilor și prevenirea apariției ridurilor, retinolul poate provoca apariția petelor pigmentare atunci când este folosit pe timpul zilei sau atunci când te expui la soare. De aceea este foarte important să ceri recomandarea unui medic dermatolog înainte de a alege o cremă cu ingrediente active puternice.
Peelingurile chimice pentru acasă
Un peeling reprezintă exfolierea stratului superior al pielii cu ajutorul unor substanțe, adesea acizi. Acestea elimină celulele moarte, lăsând tenul mai curat și mai luminos. Măștile de peeling pentru acasă au devenit foarte populare în ultima perioadă, dar trebuie să știi că pot fi nocive atunci când sunt folosite greșit. Nu le trata ca pe măștile faciale obișnuite pentru că acizii din compoziția lor sunt periculoși pentru piele. Respectă întotdeauna indicațiile de pe ambalaj atunci când îți faci o mască de peeling. Nu sta niciodată mai mult cu masca pe față decât este indicat pe instrucțiunile de folosire. De asemenea, nu repeta un peeling chimic prea des. Dacă pielea ta este sensibilă, te poți confrunta cu iritații, descuamare, sensibilizarea sau deshidratarea pielii. Întreabă întotdeauna un medic dermatolg ce tip de peeling ar trebui să folosești, în funcție de tipul și caracteristicile tenului tău.
Masajul facial
Beneficiile masajului facial sunt deja foarte bine cunoscute. Masajul este recomandat pentru a te elibera de stres, pentru a stimula circulația sanguină la nivelul tenului și a oxigena pielea. Dar nu este o procedură lipsită de riscuri. Dacă nu știi ce faci și îți masezi tenul greșit afecta circulația limfatică, ceea ce are ca afect umflarea feței și apariția inflamațiilor la nivelul tenului. De aceea este foarte important să știi foarte bine cum să-ți masezi tenul pentru a o putea face fără riscuri acasă. Altfel este de preferat să apelezi la serviciile unui specialist. Un masaj delicat, care durează mai puțin de cinci minute nu prezintă riscuri, dar nu ar trebui să te încumeți să-ți faci singură masaj limfatic.
Tratamentele cu ingrediente din bucătărie
Este destul de ușor să te lași dusă de val când vine vorba de folosirea măștilor și tratamentelor cosmetice cu ingrediente din bucătărie. Sunt ieftine, la îndemână, ușor de folosit și toată lumea le laudă. Dar chiar dacă le folosești în bucătărie sau le ai în trusa medicală asta nu înseamnă că toate ingredientele sunt sigure pentru aplicarea pe piele. De exemplu, există trendul de a folosi oțetul diluat cu apă pe post de tonic pentru ten. Sau de a exfolia pielea cu bicarbonat de sodiu. Deși la prima vedere sunt trucuri inofensive, aceste substanțe sunt nocive pentru piele mai ales dacă sunt folosite greșit. Provoacă iritații, arsuri chimice, spargerea capilarelor, sensibilizarea pielii sau microleziuni care se pot infecta. Trebuie să fii prudentă și să tratezi fiecare rețetă cosmetică de care auzi cu o doză de scepticism. Cel mai bine ar fi să ceri părerea unui medic dermatolog sau a unei cosmeticiene înainte de a testa astfel de tratamente.