6 semne că părul tău are nevoie urgentă de nutrienți
Felul în care arată părul tău îți poate dezvălui ce vitamine sau minerale îți lipsesc. În funcție de problema specifică a podoabei capilare poți acționa rapid pentru a-i reda frumusețea.
După cum ți se schimbă starea de dispoziție, la fel și părul tău poate avea zile bune și perioade mai dificile. Dacă ai observat schimbări de durată în ceea ce privește aspectul sau rezistența părului, este momentul să analizezi situația mai atent. În cele din urmă podoaba capilară îți oferă indicii cu privire la funcționarea generală a organismului.
Iată ce deficiențe poți remarca folosind părul ca punct de pornire:
1. Dacă îți cade foarte mult păr
În ultima vreme te miri de cât păr rămâne la scurgerea de la cadă după ce faci duș? Deși este normal să pierzi până la 100 de fire pe zi, căderea accentuată a părului poate semnala afecțiuni mai grave.
„În cazul căderii excesive a părul se recomandă un consult medical amănunțit și efectuarea analizelor specifice pentru anemie, deficiență de vitamina D sau afecțiuni ale glandei tiroide”, explică dr. Paradi Mirmirani, dermatolog din California.
2. Dacă părul este uscat
În cazul în care părul tău este uscat tot timpul anului soluția este să crești consumul de grăsimi sănătoase. Sunt esențiale în cadrul meniului tău deoarece refac echilibrul părului și al scalpului.
„Gândește-te că vei fortifica părul și pielea de pe scalp dacă incluzi în meniul tău o varietate de grăsimi sănătoase provenite din avocado, semințe, nuci și pește gras”, explică dr. Megan Faletra, nutriționist.
3. Dacă părul are un aspect tern
Poți da vina pe rădăcinile crescute sau pe vremea rece de afară, dar lipsa de strălucire a părului este o problemă mult mai complexă. „Părul cu un aspect tern îți atrage atenția asupra conținutului de grăsimi din cadrul dietei. În niciun caz nu trebuie să începi să mănânci alimente care conțin grăsimi saturate sau trans, ci poți adăuga strălucire și vitalitate părului tău mizând pe acizii grași de tip Omega-3 proveniți din semințe de chia, nuci, avocado și somon”
, recomandă dr. Kaleigh McMordie, dermatolog.
4. Dacă părul se rupe ușor
În cazul în care a devenit o provocare până și să-ți dai părul după ureche fără să-l rupi ar putea fi un semn că ai lipsă de zinc și/sau de fier. „Deși toată lumea are nevoie de un plus de hidratare din când în când, ruperea extrem de ușoară a firelor de păr poate indica deficiențe nutriționale. Zincul și fierul sunt două minerale cu un rol central pentru producția de keratină, iar lipsa lor sau o cantitate insuficientă poate cauza modificări în structura firului de păr. Consumă mai des carne de vită, semințe de dovleac și linte pentru a contracara aceste deficiențe”
, spune dr. Tania Dempsey, nutriționist.
5. Dacă scalpul este foarte uscat
Îți este din ce în ce mai greu să nu te scarpini tot timpul din cauza scalpului foarte uscat și iritat? Sau poate întâlnești mătreața la cea mai mică mișcare? „Aceste simptome indică lipsa de acizi grași de tip Omega-3 și Omega-6, care sunt esențiali pentru foliculii de păr și mențin hidratarea scalpului și a șuvițelor. Ia suplimente cu ulei de pește și consumă semințe de floarea soarelui, de dovleac și de in, precum și macrou, somon, ton sau hering pentru a remedia problema mai rapid”, recomandă dr. Dempsey.
6. Dacă ai părul foarte rar
Dacă ai avut întotdeauna părul mai fin este posibil să nu observi că s-a rărit decât când situația este deja generalizată. Când părul se rărește pe întreg capul este un semn că ai nevoie de mai multe proteine. „Celulele din firele de păr, la fel ca și cele din restul organismului sunt compuse din aminoacizi, care reprezintă substanțele rezultate în urma prelucrării proteinelor. Dacă nu consumi suficiente proteine este posibil să ți se rărească părul. Asigură-te că nu ai un deficit incluzând în dieta zilnică ouăle, carnea de pui și curcan, peștele gras, produsele lactate și carnea de vită. Dacă ești vegetarian sau vegan alege nucile, fasolea și cerealele integrale pentru a contracara rărirea părului”, spune dr. McMordie.