Descopera chirurgia estetica fara operatie!
Frumuseţe · Chirurgie estetica / 21.11.2008

Te-ai gandit vreodata ca poti face un "lifting lichid" fara sa apelezi neaparat la bisturiu? Lucrul acesta este posibil acum si la noi, iar noutatea in domeniul medicinei estetice este tratamentul injectabil de modelare a volumului facial si/sau corectarea ridurilor si santurilor moderate sau severe.

Potrivit Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala "pierderea volumetriei faciale sugereaza imbatranirea prematura a pielii". In decursul acesteia are loc un dezechilibru intre piele, tesut adipos, muschi si oase si apar schimbari progresive in forma, pozitia si compozitia lor.

Fata tanara are un volum amplu, distribuit in mod egal ce-i confera o topografie tridimensionala cu forme rotunjite, conturate de o serie de arcuri si convexitati. Dupa varsta de 20 ani, tegumentul se subtiaza odata cu reducerea lineara a grosimii cutanate totale.


Modificarile structurale includ:

  • reducerea colagenului la nivelul dermului, responsabil pentru pierderea graduala in grosime;
  • reorganizarea fibrelor de colagen si a fibrelor elastice odata cu inaintarea in varsta care are drept consecinte deformarea lor, cu reducerea elasticitatii de-a lungul timpului, contribuind astfel la plierea si cresterea laxitatii pielii;
  • schimbarea arhitecturii epidermului care devine progresiv mai haotica;
  • reducerea hidratarii tesuturilor cu un aspect al pielii mai subtire, mai uscat si mai putin elastic; pielea incepe sa se rideze si sa se plieze.


Liftingul chirurgical: tratament de intinerire a pielii

"Frumusetea este un concept greu de definit", afirma Dr. Dana Jianu, medic primar chirurgie plastica - estetica, Vicepresedintele Societatii Romane de Chirurgie Estetica, "dar specialistii esteticieni au ajuns la concluzia ca frumusetea fetei consta in armonia volumelor", continua aceasta. Astfel, prin lifting se incearca redobandirea frumusetii, rearmonizarea volumelor.

In functie de zona pentru care se doreste ameliorarea, exista mai multe tipuri de lifting:


  • Liftingul cervo-facial - presupune interventia in zona barbiei si a pometilor;
  • Liftingul frontal - interventia are loc asupra tamplelor, a pleoapelor, a fruntii si a zonei superioare a fetei;
  • Liftingul de tip masca - operatia se realizeaza prin decopertarea pielii pe toata suprafata fetei pentru a se efectua uneori si implanturi pe pometi sau interventii la nivelul structurii osoase.

"Totusi, potrivit unei statistici efectuate de Societatea Internationala de Chirurgie Estetica, liftingul facial se situeaza doar pe locul 7 in topul tratamentelor de infrumusetare. Primul loc il ocupa tratamentele nonchirurgicale"
, a declarat Dr. Dana Jianu.

Lucrul acesta este usor de inteles deoarece ca orice operatie, liftingul presupune o serie de proceduri complicate: o anumita pregatire inainte de interventie, realizarea unui set de analize, un timp de recuperare care poate varia de la cateva saptamani la cateva luni si evident, costuri mari, mai adauga specialistul.


De ce este de preferat alternativa injectabila?

Tratamentele injectabile sunt preferate in primul rand de catre "persoanele active, care vor o modificare in dinamica, care nu au timp de un lifting facial major sau cele care au suferit deja un lifting, dar au nevoie de o modificare volumetrica", este de parere Dr. Mihaela Leventer.  "Tratamentele injectabile asigura reconturarea fetei afectata de imbatranire. Volumul pierdut este inlocuit de tesut propriu care se dezvolta treptat dupa  injectare", adauga aceasta.

Dupa un astfel de tratament nu ai nevoie de spitalizare sau de un timp de recuperare indelungat. Procedura de injectare dureaza doar cateva minute. Numarul total de injectii si deci volumul total de produs injectat variaza in functie de aria suprafetei care trebuie corectata. Pot fi necesare sesiuni suplimentare de injectare pentru a obtine efectul dorit.

Efectul este vizibil la 4 - 6 saptamani de la administrare si dureaza pana la 25 de luni dupa ultima sesiune de injectare.


Cum sa te ingrijesti dupa tratament?

Daca apelezi la acest tip de tratament, trebuie sa primesti urmatoarele instructiuni de ingrijire post-tratament:
  • Aplicarea pungilor cu gheata pe aria tratata timp de cel putin 24 de ore dupa tratament, de mai multe ori pe zi, pentru a reduce edemul;
  • Evitarea contactului direct intre gheata si piele;
  • Masarea ariei tratate timp de cateva zile dupa tratament folosind o lotiune hidratanta;
  • In practica medicala, unii medici recomanda ca pacientii sa-si faca masajul timp de cinci minute, de cinci ori pe zi, timp de cinci zile;
  • Evitarea expunerii la soare si/sau la lampile UV;
  • Se poate aplica machiajul la cateva ore post-tratament, daca nu apar complicatii (de exemplu sangerarea la locul de injectare).

Posibilele efecte adverse pot fi cele legate de procesul de injectare, cum ar fi senzatia de disconfort, roseata, sangerarea la locul injectarii. Alte efecte adverse pot include formarea de mici noduli sub piele, in mod particular atunci cand produsul este administrat intr-o concentratie mare. Aceste formatiuni sunt in general invizibile cu ochiul liber, simtindu-se doar la palparea zonei respective si de regula dispar fara interventie medicala.


Care este pretul?

Pe piata de la noi este disponibil produsul Sculptra, iar "tratamentul cu acesta nu este unul ieftin", potrivit lui Ovidiu Saltas Dabija, directorul medical al companiei producatoare. "Estimativ, poate fi de 1.000 de euro, dar poate varia si cu 50% in plus sau in minus. Pretul difera in functie de marimea zonei tratate, varsta pacientului, volumul injectat sau numarul procedurilor de injectare", a continuat acesta.

Daca vrei sa apelezi la un astfel de tratament, trebuie sa stii ca nu oricine efectueaza injectarea. Tratamentul nu este disponibil in farmacii. In prezent se realizeaza doar de cativa medici romani, special pregatiti in acest sens, dar exista un program de training initiat si sponsorizat de catre compania producatoare destinat medicilor cu experienta in utilizarea fillere-lor si care sunt interesati in administrarea produsului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro