Chirurgia obezitatii - o solutie pe termen lung
Frumuseţe · Chirurgie estetica / 19.02.2009

In lupta permanenta cu kilogramele, chirurgia bariatrica sau chirurgia obezitatii ofera o solutie pe termen lung. Despre optiunile de slabit prin interventii chirurgicale ne vorbeste dr. Stefan Jianu, medic primar de chirurgie generala si directorul general al Centrului Medical ProEstetica.

In afara de tratamentul medicamentos si dieta, ce alte optiuni de slabit mai au persoanele obeze din Romania?
Dr. Stefan Jianu: Pentru ca 95% dintre persoanele care reusesc sa slabeasca prin dieta se ingrasa la loc, singura alternativa cu rezultate pe termen lung este chirurgia bariatrica (chirurgia obezitatii).


In ce constau aceste operatii de chirurgia obezitatii?
Dr. Stefan Jianu: Exista mai multe tipuri de operatii.
 
A. restrictive (care micsoreaza volumul stomacului):
1. gastric banding laparoscopic (inelul gastric laparoscopic)
este cea mai cunoscuta operatie si consta in introducerea laparoscopica a unui inel de silicon (band) in jurul portiunii superioare a stomacului si  ingustarea trecerii alimentelor prin aceasta zona, creandu-se astfel un stomac asemanator cu o clepsidra. Alimentele ajung mai intai in portiunea superioara, care se umple repede si apare satietatea, astfel masa fiind considerabil redusa in volum. Abia ulterior, treptat, alimentele inmuiate se scurg usurel in stomacul mare, din zona inferioara;
2. sleeve gastrectomy (gastrectomia longitudinala)
este operatia care se face din ce in ce mai mult in ultimul timp si care consta in sectionarea longitudinala a stomacului si transformarea sa laparoscopica intr-un tub subtirel, care nu permite decat accesul unei  cantitati mici de alimente (chiar si sub forma lichida).
 
B. Interventii malabsorbtive - bypass jejunoileal (nu se mai practica);
C. Interventii mixte, cu restrictie si malabsorbtie in acelasi timp: bypass gastic (in care se micsoreaza stomacul si se scurteaza intestinul activ) sau alte interventii mai putin practicate (diversia duodenopancreatica, duodenal switch)

 
    Balonul endogastric                                    
   Balonul endogastric (BIB) -                                     Inelul gastric laparoscopic -
  
un balon din silicon, care se                                   un inel din silicon, dar interentia
  introduce in stomac endo-                                        se executa laparoscopic, deci
  scopic
(deci fara operatie),                                       prin mici incizii prin control video
  sub anestezie,
se umfla cu                                      si sub anestezie generala. Inelul

  ser fiziologic si se lasa
in sto-                                  se pozitioneaza in jurul stomacu-
  mac circa 6 luni. Un procent                                    lui in portiunea superioara, gatu-
  mare din pacienti ajung sa                                      ieste stomacul mare si creeaza
  slabeasca 25-30 kg, dupa                                      deasupra un stomac mic (15 ml).
  care balonul se scoate tot                                       Este cea mai eficace dintre meto-
  endoscopic.                                                               dele minim invazive.

                                                  
                                    
Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei interventii?
Dr. Stefan Jianu: Interventiile restrictive sunt mai usor suportate de organism, nefiind  afectata absorbtia intestinala. Dintre ele, inelul gastric este interventia care afecteaza cel mai putin si nu modifica ireversibil nimic, dar are si rezultatele cele mai slabe pentru ca inelul poate fi pacalit cu lichide dulci, inghetata, alcool, dulciuri hipercalorice etc.

Gastrectomia longitudinala este cea mai practicata metoda in ultimul timp, pentru ca are rezultate semnificativ mai bune ca inelul, dar nu are malabsorbtie ca bypass-ul gastric. Bypass-ul gastric este metode mixta cea mai practicata, dar pe langa riscuri operatorii semnificativ mai mari in comparatie cu celelalte operatii are si probleme pe termen lung legate de absorbtia deficitara de proteine, vitamine, fier, calciu, necesitand astfel o supraveghere medicala atenta pentru toata viata.


Despre ce pret putem sa vorbim in cazul acestor proceduri?
Dr. Stefan Jianu: In clipa in care vorbim de costurile dintr-o clinica privata, in Romania ele se situeaza intre 4500 si 8900 de euro. Ca o comparatie, in America aceste costuri sunt mult mai ridicate, ajungand de la 16.000 pana la 40.000 de dolari.


Din experienta dumneavoastra care dintre metodele chirurgicale enumerate a dat cele mai bune rezultate in cazul obezitatii?
Dr. Stefan Jianu: Sleeve gastrectomy (gastrectomia longitudinala) si bypass-ul gastric.
 

Ce afectiuni pot fi corelate cu obezitatea si cum sunt diagnosticate? La ce specialisti trebuie sa apeleze persoana afectata?
Dr. Stefan Jianu: Afectiunile corelate cu obezitatea au pe primul plan diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, dar si afectarea articulara, insuficienta venoasa cronica, insuficienta respiratorie, infertilitatea, apneea in somn, litiaza biliara, insuficienta cardiaca, tromboflebitele etc. Diagnosticul se pune prin examene clinice si paraclinice, in cadrul unei explorari multidisciplinare ce poate avea in centru medicul internist sau medicul de familie, dar si specialisti ca medicul nutritionist, endocrinolog, cardiolog.


Ce simptome ar trebui sa-l alarmeze pe pacient in perioada de recuperare? In ce situatii se recomanda un consult medical?
Dr. Stefan Jianu: Aceasta depinde de tipul interventiei si afectiunii tratate, dar durerile mari, sangerarea vizibila, greturile, varsaturile si ametelile fac parte din simptomele care necesita consultul medical.

Citeste in continuare

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro