Sex fără sarcină: S-a inventat pastila pe care o iei o dată pe lună
Dragoste & Sex · Sex / De Ioana Maroşan, 26.09.2013

Contraceptivele orale adiminstrate zilnic şi pilula de doua zi s-ar putea să fie istorie, deoarece cercetătorii au dezvoltat o pastilă pe care să o iei chiar şi la o lună după un act sexual neprotejat.

Un grup de cercetători din New York şi din Suedia a conceput o pastilă ce poate fi luată la o lună după contactul sexual neprotejat, scrie publicaţia britanică Daily Mail.

Ei sunt de părere că femeile trebuie să aibă ca opţiune o pastilă contraceptivă care le permite să se protejeze de sarcină chiar şi dacă e luată la o lună după un act sexual neprotejat. Astfel că mizează pe companiile farmaceutice ca să producă această pilulă care practic întrerupe sarcina chiar şi după ce a fost format embrionul. În schimb, această campanie nu este deloc privită cu ochi buni de alţi specialişti în domeniu care susţin că ar fi o pastilă mereu la îndemână pentru avorturi şi că nu se poate numi metodă de contracepţie, deoarece este o contradicţie de termeni din moment ce pastila este luată după ce ai rămas însărcinată.



În acelaşi timp, tabăra care a inventat această pastilă susţine că interesul femeilor pentru această pastilă este unul real şi că fiecare ar fi în măsură să decidă în situaţia dată care este cea mai bună soluţie pentru problema respectivă. Astfel, că oamenii de ştiinţă care au inventat pastila susţin că acest medicament ar uşura viaţa femeilor, reducând efectele adverse care apar în urma administrării contraceptivelor zilnice, deoarece pastila inventată ar trebui administrată doar de câteva ori pe an.


Nu mai trebuie să iei zilnic anticoncepţionale

Potrivit medicului american Elizabeth Raymond care a inventat pastila împreună cu alţi colegi de la un institut din Suedia, noua pilulă ar urma să fie administrată doar la finalul lunii. Ei susţin că efectul ei este unul foarte puternic, deoarece poate să prevină o sarcină nedorită chiar dacă ai făcut sex neprotejat în urmă cu patru săptămâni.

Astfel, nu ar mai fi nevoie să iei anticoncepţionale în fiecare zi şi nici pilula de a doua zi nu şi-ar mai avea rostul. Majoritatea femeilor care nu au avut o sarcină şi nu-şi doresc să rămână însărcinate optează pentru anticoncepţionalele zilnice ca metodă de contracepţie. Însă, potrivit numeroaselor studii, efectele adverse există şi nu sunt deloc de ignorat în anumite cazuri. O aoltă soluţie rămâne prezervativul, care este considerat ca fiind cel mai sigur mod de a te proteja de sarcina nedorită, dar şi de bolile cu transmitere sexuală.


Pilula de a doua zi nu intră in discuţie, decât ca soluţie de urgenţă, deoarece provoacă adevărate dezechilibre hormonale care îţi pot da peste cap întregul organism. Ea este o metodă de urgenţă şi care nu este recomandată a fi administrată doar în astfel de situaţii şi de maximum 2 ori pe an. 

Citeşte şi ...

5 secrete despre pilula de a doua zi

Contracepţie: Pilula de a doua zi, 4 sfaturi să o alegi

 

Principalele dezavantaje ale anticoncepţionalelor orale zilnice

Potrivit specialistului Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul Medical Medsana, anticoncepţionalele pot să aibă multe efecte adverse. Iată care sunt cele mai întâlnite:



1. Greaţă, vomă;
2. Cefalee;
3. Tensiune şi dureri mamare;
4. Creştere în greutate în special pe parcursul primelor cicluri de administrare;
5. Sângerare în cantitate redusă pe parcursul administrării, în special la primele cicluri de administrare sau în cazul administrării neregulate;
6. Uneori după întreruperea administrării pot exista perioade de amenoree (amenoree postpilulă);
7. Unele femei acuză scăderea libidoului;
8. Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmisie sexuală;
9. Pot apărea complicaţii: hipertensiune arterială, tromboembolism venos, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic.

De asemenea, este important de ştiut că în perioada administrării de pilule contraceptive, sunt necesare controale regulate şi investigaţii, inclusiv analize de sânge, avertizează specialistul. 

Citeşte şi ...

10 situaţii în care trebuie să eviţi anticoncepţionalele

Cum alegi metoda de contracepţie potrivită?

Provoacă anticoncepţionalele cancer? Descoperă riscurile!

8 secrete despre anticoncepţionale

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro