Studiu: Iubirea te face nebun, sexul te face inteligent
Atunci când suntem îndrăgostiți, obsesia noastră pentru partener poate afecta alte aspecte ale vieții intelectuale, cum ar fi munca sau studiile.
Iubirea pasională, în special, este asociată cu un control cognitiv redus, adică acea capacitate de a te concentra pe un singur lucru în timp ce ignori distragerile. Mai mult, atunci când ne gândim la dragoste, gândirea analitică este redusă.
De ce te face iubirea nebun, iar sexul te face inteligent? Iată ce zic specialiștii!
Cercetătorii sunt de părere că sentimentul de dragoste, care stimulează zonele creierului corelate cu recompensele, poate, de asemenea, să dezactiveze zonele creierului asociate cu alte funcții cognitive. Totuși, deși dragostea împiedică anumite abilități cognitive, cum ar fi memoria pentru lucru și atenția, experiența iubirii poate îmbunătăți funcțiile neuronale, cum ar fi identificarea stărilor emoționale și gândirea creativă. Această cercetare a implicat mai ales studenți, astfel încât nu putem fi siguri dacă dragostea îi prostește și pe adulți. Însă interacțiunea socială crescută este asociată cu abilități cognitive mai bune la adulții în vârstă.
Deși poate că nu e surprinzător faptul că dragostea ne prostește, s-ar putea să fii surprins să afli că sexul te face mai inteligent. O varietate de dovezi arată că activitatea sexuală este asociată cu abilități cognitive mai bune la adulții în vârstă. Adulții care rămân interesați și implicați în activități sexuale își păstrează, de asemenea, abilitățile cognitive mai puternice, cum ar fi fluența verbală.
Cercetătorii susțin că sexul sporește secreția de dopamină, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea memoriei de lucru și a altor abilități cognitive. Cu toate acestea, deoarece această cercetare a implicat numai adulți în vârstă, nu putem concluziona că persoanele cu vârsta mai mică de 50 de ani vor beneficia de la un interes sporit pentru sex.
În plus, nu putem fi siguri dacă o creștere a activității sexuale duce la o funcționare cognitivă mai bună sau dacă o mai bună funcționare cognitivă duce la creșterea activității sexuale. Pentru a determina o relație de cauzalitate, cercetătorii ar trebui să manipuleze frecvența activității sexuale și apoi să măsoare dacă creșterile cognitive au rezultat din creșterea activității sexuale. Însă în momentul în care cuplurile măresc frecvența activității sexuale, nivelul fericirii scade. Deci preferi să fii inteligent sau fericit?
Alte cercetări experimentale arată că gândurile despre sex ne îmbunătățesc abilitățile analitice. Cu toate acestea, gândirea despre sex în prezența unui potențial partener tinde să ne prostească.