4 lucruri pe care să le faci atunci când simți că nu valorezi nimic
Psihologie · Situatii si sfaturi / 23.07.2022

A te simți lipsită de valoare, lipsită de importanță, inutilă, implică adesea un sentiment de lipsă de speranță.

Astfel de sentimente sunt adesea un simptom comun al depresiei, dar pot aparea si in cazuri cu stima de sine scazuta, neglijare, abuz, traume sau alte situatii dificile care reprezinta o amenintare la adresa sentimentului de sine al unei persoane.

A te simti lipsita de valoare poate crea o suferinta semnificativa si poate ingreuna functionarea normala in viata de zi cu zi. S-ar putea sa iti fie greu sa gasesti motivatia pentru a duce la bun sfarsit chiar si sarcinile de la locul de munca. Vei simti ca nimic din ce faci nu este bine si corect si ca niciun efort depus de tine nu va face diferenta. Din aceste motiv, este important sa gasesti modalitati prin care sa gestionezi aceste sentimente dificile si dureroase si sa cauti ajutor atunci cand este necesar.

DE CE SIMTI CA NU VALOREZI NIMIC?


Sentimentul de inutilitate poate fi cauzat de o serie de factori diferiti. Educatia, experientele sociale, stilul explicativ (modul in care percepi lucrurile care ti se intampla), evenimentele stresante si starea ta mentala pot duce la declansarea acestuia. Cateva dintre motivele pentru care s-ar putea sa te lupti cu ideea ca nu valorezi nimic sunt:

Traume din copilarie


Este posibil sa fi avut experiente negative care astazi au consecinte. Neglijarea emotionala, abuzul si molestarea in copilariei pot avea un rol in dezvoltarea sentimentului de inutilitate. Copiii abuzati verbal sau care sunt criticati frecvent de catre parinti sau alti responsabili de ingrijirea lor pot purta cu ei sentimentul ca sunt insignifianti pana la varsta adulta. Cercetarile au aratat ca aceste traume interpersonale timpurii sunt legate de sentimentele ulterioare de inutilitate. 
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro