Motivele pentru care să-ți părăsești partenerul, potrivit studiilor
Dragoste & Sex · Relatii / 09.06.2019

Ar trebui să te desparți de partenerul tău? Este o alegere dificilă, dar oamenii de știință ar putea să te ajute să iei această decizie.

Te critică mereu partenerul? Te-a înșelat? Aveți diferite valori religioase sau politice și ești convinsă că nu le veți putea alinia în viitor? Există nenumărate cercetări pe tema relațiilor, mai ales când vine vorba despre relațiile care nu funcționează. Iată câteva semnale care pot fi luate în considerare atunci când te gândești dacă ar trebui să-ți părăsești partenerul!

De ce ar trebui să îți părăsești partenerul?


1. Te critică în mod constant


Dacă partenerul tău te critică mereu, s-ar putea să vrei să-l părăsești. Nu este vorba doar despre criticile ocazionale că nu ți-ai spălat o farfurie. Este vorba despre critici constante. Aceste critici dăunătoare influențează viața unei persoane. Acestea iau o acțiune și o atribuie personalității persoanei criticate. De exemplu, dacă partenerul tău își lasă ciorapii pe jos în dormitor, ar fi dăunător să atribui această nepăsare întregii sale personalități și a sentimentelor sale față de tine. 

2. Te tratează cu dispreț


Dacă partenerul tău își dă ochii peste cap (nu într-un mod drăguț) la lucrurile pe care i le spui și te tratează cu o lipsă de respect, atunci se poate spune că te tratează cu dispreț. Poate fi vorba despre orice, de la respingerea sentimentelor tale la porecle urâte. De exemplu, dacă îi spui partenerul că este prost, relația voastră are de suferit. Dacă acest comportament nu se schimbă, poate că ar fi mai bine să vă despărțiti.

3. Este defensiv


Dacă îți exprimi o îngrijorare, iar partenerul tău devine defensiv, lucrurile se pot înrăutăți destul de repede. Uneori, acesta poate avea o altă reacție. Mai exact, nu va răspunde la îngrijorarea ta, ci va introduce o nouă îngrijorare, ca retorică la ceea ce spui sau simți tu. De exemplu, tu i-ai putea spune că te deranjează că nu și-a strâns rufele uscate. Iar un partener defensiv ar putea îndrepta criticile spre tine, spunându-ți că îl deranjează că nu gătești.

4. Este indiferent


Partenerul se retrage din interacțiunea cu tine în viața reală, în loc să participe la conversații. Ar putea să schimbe subiectul, ar putea să iasă din cameră. Ar putea să refuze contactul vizual sau să poarte o discuție cu tine. În cazul în care partenerul tău pare un zid de piatră atunci când îi prezinți probleme care sunt importante pentru tine sau pentru relația voastră, ai de-a face cu un semnal de alarmă care îți indică faptul că poate este mai bine să închei relația.

5. Te abuzează fizic


Dacă partenerul tău te abuzează fizic, atunci acesta este un motiv să ieși din relație. Se poate întâmpla să existe acte de agresiune fizică sau violență împotriva unui partener romantic. Există mai multe tipuri de violență în cadrul relațiilor. Partenerul poate fi violent atunci când încearcă să te controleze și să te manipuleze. Natura acestei interacțiuni se poate deteriora în timp, episoadele violente putând deveni și mai violente. Adesea, un astfel de partener violent poate suferi de o afecțiune psihologică. Un alt tip de abuz în relații este cel în cadrul căruia partenerii recurg la acte minore de violență. Nu folosesc violența fizică pentru a încerca să controleze comportamentul celuilalt, ci mai degrabă o formă de gestionare incorectă a conflictelor.

6. Te abuzează emoțional


La fel ca abuzul fizic, abuzul emoțional are un impact semnificativ. Abuzul psihologic poate implica insulte, umilință constantă, intimidare, amenințări. Mai mult, agresiunea psihologică este un predictor al faptului că persoana va folosi în viitor și agresiunea fizică. De aceea este important să fii atentă la aceste semnale și să ieși din relație până când nu este prea târziu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro