Mini ghid de supravietuire intr-o relatie la distanta
Dragoste & Sex · Relatii / De Greta Nita, 01.08.2008

Cu toate ca stii ca nu vei gasi prea curand un raspuns satisfacator, ai momente cand stai si te intrebi: oare de ce ti se intampla tocmai tie?

Cu toate ca stii ca nu vei gasi prea curand un raspuns satisfacator, ai momente cand stai si te intrebi: oare de ce ti se intampla tocmai tie? Ai o relatie care te face fericita si care iti aduce liniste si multumire sufleteasca. Dar... (chiar asa, de ce trebuie sa existe mereu cate un "dar"?) nu te poti bucura pe deplin de ceea ce ti se intampla pentru ca tu si partenerul tau va aflati in zone geografice diferite. Iar distanta poate ajunge sa se masoare in mii de kilometri...

Exista doua posibile situatii. Fie asa au stat lucrurile de la inceput, fie problema distantei a aparut pe parcursul relatiei (de cele mai multe ori, asta se intampla ca urmare a unei relocari profesionale sau a studiilor). In primul caz, se numeste ca macar ati amandoi stiut de la bun inceput despre ce este vorba si, probabil, v-ati construit o "strategie" de mentinere a relatiei si v-ati adaptat in consecinta. In cel de al doilea caz, ar putea sa fie socant pentru amandoi si trebuie sa fiti un cuplu bine sudat pentru a depasi aceasta problema.


Multi se tem ca acest gen de relatie nu va rezista. Dar iata o veste buna: acesta este un mit. Daca o relatie se poticneste, acest lucru nu are decat arareori legatura cu factorul distanta. La nivel global, cateva milioane de cupluri se regasesc in aceasta situatie si numarul este in crestere. Asa incat, daca acesta este cazul tau, gandeste-te ca situatia voastra nu este nici pe departe iesita din comun; ba din contra, este ceva tot mai frecvent in lumea in care traim.

Nu spune nimeni ca ar fi simplu sa va pastrati relatia in aceste conditii. Sinceritatea si comunicarea sunt doua dintre "ingredientele" principale. Discutati despre ceea ce vi se intampla, puneti intrebari, exprimati-va sentimentele si nu va fie teama sa va manifestati temerile.


De asemenea, nu ezitati sa va faceti planuri - pe termen mediu, de exemplu despre concediul viitor. Sau unde veti petrece sarbatorile de iarna. Expertii americani in probleme de cuplu atrag atentia asupra acestui aspect si spun ca, pentru un astfel de cuplu, este important sa existe proiecte comune; acestea ii ajuta sa aiba repere mai exacte si astfel pot suporta mai usor perioadele de despartire.

Discutati despre modul in care veti tine legatura si puneti-va de acord: sms-uri, telefoane, chat - cat de frecvent? N-ar fi rau sa va stabiliti si o rutina a comunicarii - de exemplu, in fiecare seara cel care se culca primul ii ureaza celuilalt "Noapte buna". Pentru cei aflati intr-o asemenea relatie este important sa aiba niste obiceiuri zilnice, intrucat acestea le confera un sentiment suplimentar de siguranta. Evident ca nu se poate vorbi despre rutina in asemenea cazuri...


Exprimati-va sentimentele!


Chiar si cuplurile care locuiesc impreuna (si da! - au acelasi cod postal) se confrunta cu probleme in ceea ce priveste modul in care vorbesc despre ceea ce simt. Asa incat nu este greu sa ne dam seama cum se prezinta lucrurile cu partenerii aflati pe meridiane diferite...

Tocmai de aceea, ambii trebuie sa invete sa vorbeasca despre ceea ce simt si sa nu aiba retineri in a-si manifesta sentimentele. Pana cand se vor revedea, cuvintele reprezinta principalul lor mijloc de comunicare si legatura si trebuie sa profite la maximum. Fiecare trebuie sa simta ca este iubit, ca partenerul se gandeste la el.


In aceeasi nota, impartasiti-va ceea ce vi se intampla peste zi, fara a intra neaparat in detalii, dar nu omiteti acest lucru. Sunteti departe, dar faceti parte unul din viata celuilalt si acest lucru trebuie sa se simta. Daca ati locui impreuna si v-ati intalni seara acasa, nu v-ati povesti ce s-a petrecut in timpul zilei? Este ceea ce trebuie sa faceti si acum.

Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa va sufocati cu telefoane si mesaje. Dar, daca relatia voastra este una solida, nu veti ajunge in situatia aceasta. De ce? Pentru ca asta se intampla in cuplurile unde exista nesiguranta - si finalul este de multe ori previzibil, chiar daca partenerii locuiesc impreuna.

Savureaza-ti independenta


Unul dintre avantajele relatiei la distanta (pentru ca trebuie sa existe si o parte buna, in fond) este acela ca partenerii au posibilitatea de a se dezvolta emotional individual, vazandu-si de viata sociala, prieteni si cariera - dar avand, in acelasi timp, siguranta ca perechea lor este "acolo".

Chiar daca va este dor, chiar daca aveti fiecare momente cand nu v-ati dori decat sa va puteti imbratisa, bucurati-va de viata fara a va simti vinovati. Este chiar sanatos si indicat pentru relatie ca fiecare sa procedati asa: asociata cu singuratatea, lipsa de activitate duce la depresie si, adesea, la ganduri gen "Oare ce face el/ ea...? Oare nu cumva...?". Iar acestea sunt potential distructive pentru orice relatie, cu atat mai mult pentru una la distanta.

Pastrati-va increderea!


Categoric, nu e usor sa fie cineva in pielea voastra. Dar sunteti amandoi puternici si stiti ca va leaga ceva solid: in definitiv, nu oricine are curaj sa inceapa asemenea relatie. De aceea, trebuie sa ganditi pozitiv: de exemplu, in loc sa jelesti ca a mai trecut o zi fara el, gandeste-te ca esti cu o zi mai aproape de momentul cand va veti revedea.

Nu este indicat nici sa te plangi lui ca te simti singura. Bine, poate ca se mai intampla (femei suntem), dar nu-ti face din asta un obicei. Pana la urma, nici unul nu este vinovat si cu siguranta nici lui nu-i este usor. Vorbiti despre ce veti face cand va veti revedea, actualizeaza-ti garderoba, schimba-ti coafura si nu te gandi la situatia voastra ca la o povara. Pentru ca nu este, decat in masura in care o percepi ca atare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro