De ce sunt atât de importante prieteniile superficiale?
Dacă vrei să simți că faci parte dintr-o comunitate, este timpul să cunoști persoanele din vecinătatea ta.
Acest lucru este greu pentru mulți oameni. Aceștia sunt ocupați, sunt siguri că persoana care stă în fața lor nu vrea să vorbească și multe alte motive care îi fac să nu ia inițiativa. Dar prieteniile superficiale, în doze mici, cu persoanele cu care interacționezi în mod regulat, reprezintă o modalitate bună de a te simți implicat în lumea din jurul tău.
Care sunt motivele pentru care sunt atât de importante prieteniile superficiale?
Unele dintre prieteniile superficiale pe care le ai ar putea deveni în cele din urmă prietenii adevărate și apropiate. Însă de ce le este atât de greu adulților să îți facă prieteni? În primele etape ale vieții noastre, ne vedem prietenii în fiecare zi. De fapt, petrecerea timpului cu diferite persoane este una dintre cerințele pentru formarea prieteniilor apropiate. Ingredientul cheie pentru formarea unei prietenii este repetarea contactului spontan. De aceea ne facem prieteni la școală - pentru că suntem obligați să intrăm în contact regulat cu aceiași oameni.
Cu toate acestea, pe măsură ce înaintăm în viață, acele oportunități de a interacționa în mod regulat cu oamenii se răresc. Suntem alături de familie și de colegii de muncă, în timp ce menținem contactul cu prietenii noștri mai mult prin intermediul telefoanelor. Astfel, apar două probleme. În primul rând, ne petrecem timpul cu oameni care, chiar dacă ne iubesc, ne văd prin prisma unui rol strict definit (părinte, partener, fiică). În al doilea rând, ne putem simți izolați de cartierul și comunitatea noastră.
Dorința de apartenență și de a forma atașamente sociale este o nevoie umană de bază, alături de hrană, somn și siguranță. Dar odată ce ajungem la vârsta de 25 de ani, numărul de prieteni începe să scadă încet de-a lungul timpului, potrivit unui studiu din 2016. Pe măsură ce înaintăm în vârstă și avem alte priorități, menținerea prieteniilor devine mai puțin importantă. Însă angajamentele sociale fac o persoană să se simtă împlinită.
Cum creezi aceste angajamente? Este important să găsești modalități de a crea contacte spontane repetate cu oamenii: voluntariat, mersul cu copiii la lecturi la bibliotecă, dezvoltarea prieteniilor superficiale.
Un studiu realizat în 2014 a constatat că prieteniile superficiale pe care le are o persoană (cu vecinii, cu ceilalți membri dintr-o clasă de dans, cu vânzătorul de la magazinul din cartier) îi aduc acesteia fericire. Menținerea acestei rețele de cunoștințe contribuie, de asemenea, la sentimentul de apartenență la o comunitate.
Petrecerea câtorva minute cu oamenii pe care îi vezi în mod regulat sau care sunt într-un grup cu tine (de dans, de yoga etc.) poate spori satisfacția în viață.
Cum să dezvolți o prietenie cu miză mică?
Dacă vrei să transformi o cunoștință într-un prieten cu miză mică, este important să interacționezi. Trebuie să începi să vorbești cu oamenii în timp ce aștepți să ți se facă o cafea la un bar, când îți scanează produsele la casă, când îți repară bicicleta. Astfel, persoana care stă în fața ta la coadă devine persoana pe care ai salutat-o la cafenea, cu care ai stat de vorbă în piață sau pe care chiar ai invitat-o la un grătar. Cine știe, într-o zi ar putea deveni prietenul tău cel mai bun. Sau nu. Nu toate prieteniile superficiale ajung prietenii adevărate. Cu toate acestea, un prieten cu miză mică poate fi o persoană cu care te simți confortabil la un eveniment, o persoană care te poate prezenta unui angajator sau chiar celui mai bun prieten. Dând curs mai multor conversații spontane, s-ar putea să descoperi mai mulți prieteni decât credeai în jurul tău.