De ce iau oamenii bogați decizii mai proaste în relații?
Dragoste & Sex · Relatii / 22.01.2018

Oamenii bogați au mai multe resurse disponibile, iar statutul lor ar putea sugera că iau decizii inteligente când vine vorba despre bani.

Dar un studiu recent a constatat că oamenii care nu sunt bogați pot lua decizii mai înțelepte atunci când vine vorba despre relațiile lor cu prietenii, familia și colegii.

Care este motivul pentru care oamenii bogați iau decizii mai proaste în relații?


Persoanele care au participat la studiu au făcut parte din medii economice diferite. Acestea au fost rugate să își amintească experiențe recente din viața lor sau să ia în considerare situații ipotetice, care implicau prieteni sau colegi. De asemenea, au răspuns la întrebări destinate să determine cât de mult au fost atinse aspecte ale înțelepciunii.

Oamenii cu o gândire înțeleaptă recunosc limitele cunoștințelor lor, știu că lumea este în continuă schimbare și că situațiile se pot desfășura în mai multe moduri. Aceștia pot vedea o situație din exterior, recunoaște perspectiva celorlalte părți în timpul unei discuții și pot căuta modalități de a compromite și de a rezolva conflictele.

Cercetările au ajuns la concluzia că oamenii bogați sunt corelați în mod constant cu un nivel inferior al raționamentului înțelept. Rezultatele au fost consecvente indiferent de diferențele de vârstă, inteligență, sex și personalitate în ceea ce privește acceptabilitatea, deschiderea către experiențe noi și luarea în considerare a emoțiilor alrota.

Constatările sugerează că o clasă socială înaltă se uită la ceilalți oameni de sus, subminând capacitatea lor de a raționa cu înțelepciune. Oamenii bogați au resursele care le oferă fundația unui învățământ superior și unui potențial pentru o viață înstărită, dar au mai puține resurse să învețe despre conflictele interpersonale. Alte cercetări au sugerat faptul că oamenii bogați sunt mai narcisiști și sunt mai fericiți datorită propriilor realizări, nu a realizărilor alături de alte persoane. 

Capacitatea unei persoane de a relaționa bine cu alții se pare că depinde de statutul persoanelor din apropiere. O persoană bogată aflată pe o poziție socială mai joasă în comparație cu șeful său poate fi la fel de înțeleaptă ca o persoană săracă. Există cercetări asupra modului în care manipulările experimentale ale puterii și statutului îți modifică percepția asupra realității.

Oamenii care vor să fie mai înțelepți trebuie să se străduiască să aibă o mentalitate interdependentă. Trebuie înțeles faptul că situațiile și perspectivele se pot schimba în timp, iar colaborarea și cooperarea sunt importante pentru menținerea relațiilor pe termen lung.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro