Cum să dezvolți empatie pentru o persoană pe care nu o suporți
Când lucrezi cu o persoană pe care nu o suporți, este tentant să eviți persoana respectivă cât mai mult posibil. Dar acest lucru nu este întotdeauna fezabil și poate face în multe cazuri ca situația să se înrăutățească. Este mai bine să încerci să cultivi o anumită empatie.
Cum poți face asta cu un coleg care te enervează? Cum poți stimula curiozitatea în locul animozității?
Vrei să înveți să tolerezi o persoană pe care nu o suporți? Iată ce poți face!
Cu toții am întâlnit de-a lungul vieții o persoană insuportabilă la locul de muncă. Este posibil să aibă de-a face cu stilul de comunicare al acestei persoane sau poate că are un comportament pe care îl consideri nepoliticos. Dar atunci când munca este orientată spre echipă și proiectele necesită adesea o colaborare intensă, trebuie să găsești o modalitate de a te conecta și de a construi o legătură chiar și cu cel mai iritant coleg. Cultivarea compasiunii pentru acest coleg, oricât de grea ar fi, este un start bun. Cu ajutorul empatiei poți menține o abordare echilibrată, care te ajută să lucrezi cu oamenii dificili.
Reflectă asupra situației
Încearcă să-ți dai seama că persoana care te enervează probabil că nu o face intenționat. Se poate să reacționeze la lucrurile care au loc în viața sa. Trebuie să depersonalizezi situația. Gândește-te și invers. Atunci când cineva te enervează, întreabă-te de ce reacționezi astfel. Frustrarea ta poate că nu constă în acea persoană, ci poate fi vorba despre tine. Poate că acel coleg enervant îți aduce aminte de altcineva pe care nu îl placi. În momentul în care îți înțelegi raționamentul psihologic, capacitatea de empatie va crește. La urma urmei, cultivarea compasiunii reprezintă obiectivul principal al oamenilor.
Stai calm
Este important să înveți ce presupune autocontrolul emoțional. Atunci când colegul tău ajunge prea târziu, te întrerupe sau doar îți creează neplăceri, poți simți o reacție fiziologică. Încearcă să recunoști lucrurile care îți declanșează reacția. Poate că începi să respiri mai greu, încep să-ți transpire palmele sau îți crește temperatura. Atunci când te lași pradă acestor simptome, începi să pierzi accesul la partea rațională a creierului. În schimb, ar trebui să inspiri și să expiri adânc de câteva ori, pentru a-ți ajuta corpul să regleze hormonii de stres și pentru a evita adoptarea unui comportament de care nu vei fi mândru mai târziu. Păstrarea calmului te ajută să rămâi într-o poziție mai bună din care poți evoca empatia față de colegul tău.
Fii curios
Există două tipuri de empatie: empatia cognitivă adică abilitatea de a înțelege perspectiva unei alte persoane, și empatia emoțională, aceasta fiind abilitatea de a simți ceea ce simte cineva. Ambele au tendința să dispară atunci când ești enervat sau frustrat. Dar trebuie să lupți împotriva acestui lucru.
Pentru a activa empatia cognitivă pentru un coleg enervant, poți genera teorii care ar putea explica de ce persoana în cauză spune ceea ce spune, gândește ceea ce gândește și acționează așa cum o face. Lasă frâu liber imaginației. Întreabă-te ce o motivează pe această persoană, ce o inspiră. Mergi mai departe de propria viziune asupra lumii și reflectă asupra a ceea ce poate consta în contextul său cultural, educația sa, situația familială sau presiunile cotidiene care o determină să se comporte astfel. Scopul este să înțelegi perspectiva acelei persoane. Nu înseamnă că trebuie să o adopți, să o validezi sau să fii de acord cu ea.
Pentru a stimula empatia emoțională pentru același coleg enervant, trebuie să descoperi ceva de care să îți pese la coleg. Poți să-ți imaginezi că persoana respectivă este un copil de șase ani. Cu alte cuvinte, îți aduci aminte că este doar un om. Ipotezele pe care le generezi pentru a explica comportamentul colegului te pot ajuta și în acest caz. Poate că acesta este stresat sau poate că nu are o zi prea bună. Nu trebui să devii psiholog și nici să afli ce copilărie a avut colegul, dar trebui să depui un efort pentru a experimenta rezonanța emoțională.