Cum să devii cea mai populară și carismatică dintr-un grup
Dacă nu ești deja inima petrecerii oriunde te duci, preferata familiei și în același timp o zeiță la locul de muncă, probabil are legătură și cu felul în care socializezi.
Indiferent de temperament, felul în care ne raportăm la oamenii din jurul nostru construiește o mare parte din realitatea noastră per total.
Să zicem că ești invitată la un eveniment. În mod normal, te-ai duce numai dacă te interesează în mod expres sau dacă merg prieteni ai tăi. Însă evenimentul respectiv, mai departe de vorbăraie și un mic efort, poate să declanșeze diverse interacțiuni cu tot felul de rezultate pentru tine, dacă îți șlefuiești vorba în jurul oamenilor.
Ca să menții mușchiul social în formă, trebuie să te antrenezi să fii cât mai adecvată în context, chiar și atunci când trebuie să fii undeva unde nu ai chef să te afli. Trebuie să pleci cu o stare mentală la drum care să schimbe lumina negativă în care percepi o obligație, ceea ce îți va transforma comportamentul total.
Gândește-te așa: noi credem că diverse lucruri care ni se îmtâmplă ne creează emoții. Credem că o ședință la birou este plictisitoare, că un răspuns critic ne frustrează, că traficul ne enervează, că bărbații ne intimidează. Dar, în practică, adevărul este între eveniment în sine și emoție nu există nicio traiectorie directă de influență. Ceea ce credem noi, însă, despre stările respective stă în corelație directă cu emoțiile pe care le avem. Asta înseamnă că propriile noastre credințe acționează direct asupra comportamentului nostru. Și mai înseamnă că dacă vrei să îți schimbi credințele asupra unei situații, nu trebuie neapărat să îți schimbi situația (ceea ce adesea nici măcar nu este posibil), și nici să o ignori: trebuie doar să schimbi ceea ce crezi despre ea.
Dacă vei acționa în direcția asta, îți vei putea schimba optica pe anumite subiecte: vecinul vorbăreț de la parter nu va mai fi o pacoste, mătușa băgăcioasă nu va mai avea aspectul unui mic demon care te terorizează, prietenii iubitului tău nu vor mai fi niște caraghioși, și tot așa. Odată ce te vei aduce în punctul în care crezi altfel de lucruri despre situațiile și oamenii din jurul tău, vei putea schimba și felul în care te porți cu ei.
Când te vei programa să oferi empatie, să asculți pe cei din jur, să îți arăți sprijinul, entuziasmul sau compasiunea, ei îți vor răspunde cu atenție. Dacă vei fi acea persoană cu care și tu ai alege să fii prietenă, vor alege și alții. Dar totul pleacă de la programarea mintală pe care ți-o faci tu, personal, în capul tău.