Cum puteti forma un cuplu fericit, chiar daca nu aveti copii
"Cand ai de gand sa devii mama?", "Timpul trece, ar trebui sa aveti si voi un copil...". Iata numai doua exemple din frazele pe care le auzi tot mai frecvent in jurul tau, daca esti...
"Cand ai de gand sa devii mama?", "Timpul trece, ar trebui sa aveti si voi un copil...". Iata numai doua exemple din frazele pe care le auzi tot mai frecvent in jurul tau, daca esti casatorita sau ai o relatie stabila, iar barza intarzie sa-si faca aparitia. Este destul de neplacut sa dai in permanenta explicatii, cu atat mai mult atunci cand motivele nu sunt de ordin medical ci, pur si simplu, nu doriti sa aveti copii.Nu trebuie sa te simti vinovata, egoista sau altfel decat restul lumii. Iar faptul ca nu vrei sa devii mama nu inseamna nici ca relatia ta de cuplu ar avea de suferit, nici ca nu iti plac prichindeii. De altminteri, ai fi surprinsa sa stii cate cupluri din intreaga lume au luat decizia de a nu avea copii. Prin urmare, daca asa simti tu, nu permite societatii sa ia decizia in locul tau.
Ce implicatii are aceasta decizie si ce motive se afla la baza ei?
Oamenii care au luat hotararea de a nu avea copii nu se simt neimpliniti si nici nu au sentimentul ca le-ar lipsi ceva. Pentru ei, a devenit un mod de viata si nu percep nici o secunda aceasta situatie ca fiind frustranta.
Incontestabil, insa - aceasta decizie este greu de inteles. Cu atat mai mult cu cat, la nivel global, numarul adoptiilor este in continua crestere. Insa, potrivit unui studiu efectuat in anul 2007 in Statele Unite ale Americii, implinirea in viata de cuplu nu mai este considerata dependenta de aparitia unui copil. Doar 41% dintre subiectii intervievati au spus ca un copil este "foarte important" pentru ca mariajul sa fie fericit. Intr-un sondaj similar efectuat in anul 1990, procentul fusese de 65%.
Vorbeam mai devreme despre modul in care societatea face presiuni asupra ta si, de cele mai multe ori, acestea nu sunt deloc subtile. In aceste conditii, nici nu este de mirare ca aparitia unui copil a ajuns sa fie pusa alaturi de celelalte obiective, precum in exemplul urmator: "Pana la cea de-a 30-a aniversare, trebuie sa bifez urmatoarele puncte de pe lista: absolvirea unei facultati; gasirea unui loc de munca bine platit si in conformitate cu pregatirea mea; contractarea unui credit pentru o locuinta; casatorie; un copil".
Analog zicalei "Cate capete, atatea pareri", motivele pentru care un cuplu nu doreste sa aiba copii sunt foarte multe, in functie de cuplurile care se regasesc in aceasta situatie. Multe femei, pur si simplu, nu "aud" ceasul biologic. Referindu-ne tot la femei, in ultima jumatate a secolului trecut, acestea au devenit, treptat, tot mai dornice de afirmare in diferite medii profesionale, unde concurenta este acerba. Bineinteles ca multe dintre ele nu concep sa abandoneze pentru aproximativ un an "campul de lupta", pentru a se ocupa de bebelus.
Aceasta ar fi o explicatie comoda si, probabil, foarte frecventa. Pe de alta parte, multe cupluri nu au nici o tragere de inima sa renunte la stilul de viata pe care il au: calatorii, distractii, practicarea unor sporturi, alocarea de timp pentru hobby-uri. Pe scurt, isi iubesc libertatea si nu doresc sa renunte la ea.
Stresul inerent, aparut o data cu micutul, este un alt motiv care se afla la originea acestei decizii. In acelasi timp, alte cupluri sunt ingrijorate ca nasterea unui bebelus le-ar putea destabiliza armonia conjugala si nu sunt dispusi sa isi asume acest risc.
Cum faceti fata presiunilor?
Stii foarte bine ca, indiferent cat de fericiti si realizati sunteti impreuna, nu veti putea opri barfele si comentariile celor care nu va inteleg. Cel mai intelept lucru pe care il puteti face este sa nu va straduiti sa va argumentati prea mult optiunea, chiar daca vi se tot spune ce parinti minunati ati fi.
Acesta este un aspect asupra caruia numai voi aveti dreptul sa decideti si nimeni nu va cunoaste intr-atat de bine incat sa ajunga la asemenea concluzii. Pentru a pune capat discutiei cu eleganta, le puteti spune ca sunteti foarte fericiti cu actuala stare de lucruri si ca preferati sa va canalizati energia in alte directii.
Pe de alta parte insa, decizia aceasta nu este intotdeauna nici usor de luat, nici de comun acord. Intr-o lume ideala, ambii parteneri ar consimti pe loc si din acel moment si-ar continua viata fara probleme sau nemultumiri. Insa nu traim intr-o lume ideala, astfel incat este posibil ca in cuplu sa apara discutii.
Se poate spune ca acesta este un moment de rascruce pentru voi, iar daca il veti depasi, relatia voastra va fi mult mai profunda. Nu omiteti o chestiune esentiala: pana la urma, in cazul de fata, nici macar nu este vorba despre "a avea sau a nu avea un copil", ci despre alte aspecte, precum: comunicare, intelegere, disponibilitate de a-l intelege pe celalalt si capacitatea de a ajunge la un compromis. Cu alte cuvinte... exact: fundamentele unei casnicii fericite si armonioase.
Prin urmare... nu este deloc imposibil sa aveti o viata minunata impreuna, in absenta copiilor. Daca amandoi sunteti de acord asupra acestui aspect, inseamna ca fiecare este impacat cu sine, stie ce-si doreste de la viata si are suficient potential pentru a se implini fara a avea copii. Afirmatiile de tipul "Daca nu ai copii, nu esti implinit" denota reavointa si, de altfel, dupa cum numeroase exemple au aratat, nu sunt decat simple mituri.