Cum pot îmbunătăți certurile o căsnicie
Dragoste & Sex · Relatii / 17.10.2018

Unii oameni cred că o căsnicie fericită nu presupune certuri absolut deloc. Adevărul este că fiecare cuplu are o parte echitabilă de certuri de-a lungul unei relații sau căsnicii.

Partenerii care își doresc un viitor unul alături de celălalt încearcă să se certe constructiv și să dezvolte o relație durabilă și reciproc avantajoasă. Cercetătorii explică câteva modalități prin care certurile pot îmbunătăți o căsnicie. Iată despre ce este vorba!

Cât de importante sunt certurile într-o căsnicie?


1. Te învață să îți controlezi temperamentul


Trebuie să îți controlezi temperamentul atunci când te cerți cu partenerul. Certurile intense ar putea duce la apariția unor cuvinte dureroase, deoarece oamenii pot deveni foarte emotivi atunci când sunt nervoși. Dă-ți seama când începi să-ți pierzi răbdarea! În astfel de momente, este important să îi spui partenerul că ai nevoie de timp pentru a te calma. În loc să vă certați în continuare și să fie provocată mai multă furie sau ură între voi, ar trebui să vă opriți și să faceți o pauză în timpul unei discuții tensionate. O pauză reprezintă un instrument eficient pentru gestionarea furiei în aproape toate cazurile posibile. Într-o căsătorie, partenerii pot stabili un acord oficial care definește parametrii unei pauze și pot folosi acest lucru de fiecare dată când au o ceartă mai aprinsă. În acest fel, conflictul este rezolvat mai ușor și soluționat atunci când se calmează ambele persoane din cuplu. În afară de a ajuta la disiparea furiei, perioadele de pauză oferă, de asemenea, o șansă partenerilor de a vedea problemele mai bine, fără a fi influențați de nervi sau alte sentimente. Este mai ușor să îți organizezi gândurile sau să aduni informații rațional atunci când nu ești supărat.

2. Învățați să vă ascultați unul pe altul


În concordanță cu a nu-ți întrerupe partenerul în timpul certurilor, abilitățile bune de comunicare necesită abilități bune de ascultare. Într-o căsnicie fericită, atunci când o persoană vorbește, cealaltă persoană ascultă cu adevărat pentru a înțelege îngrijorarea partenerului. Persoanele care dezvoltă abilități bune de ascultare sunt considerate a fi mai deschise și la cealaltă parte a situației într-o ceartă. Ascultarea activă funcționează nu numai într-o căsnicie, ci în toate tipurile de relații. Abilitatea de a-l asculta pe celălalt le permite cuplurilor să recunoască opiniile și sentimentele celuilalt partener, chiar dacă nu sunt la fel. Îi ajută pe parteneri să înțeleagă mai bine stilul de comunicare al celuilalt. Ascultarea creează o atmosferă pozitivă care elimină caracterul defensiv. În acest fel, cuplurile își pot rezolva productiv problemele.

3. Înveți să-l respecți mereu pe cel de lângă tine


Certurile care includ critică, sarcasm, jigniri, datul ochilor peste cap și alte comportamente care denotă dispreț nu se vor termina niciodată bine. Pe lângă faptul că nu îți poți retrage niciodată cuvintele pe care le-ai spus sau gesturile dureroase pe care le-ai făcut, luptele murdare sunt dăunătoare pentru relații și pot avea efecte pe termen lung. Pot duce la o discordie care vine cu resentimente și probleme de stimă de sine. În cele din urmă, partenerii care se ceartă corect își dau seama că fac parte din aceeași echipă. 

4. Înveți să îți ceri iertare


De ce este atât de greu pentru unele persoane să își ceară scuze? Atunci când o persoană își cere iertare, recunoaște că i-a cauzat durere partenerului. Unii oameni poate că nu vor să accepte că au greșit în căsnicie, așa că nu încearcă să facă un efort și să-și ceară scuze. Cu toate acestea, cuplurilor fericite nu le este frică să își ceară scuze. Fac acest lucru pentru a obține iertarea în primul rând. Iar atunci când îți ceri scuze, îl dezarmezi pe celălalt și cearta este estompată.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro