Chipurile iubirii
Dragoste & Sex · Relatii / De Greta Nita, 25.07.2008

Multi dintre bunicii nostri s-au casatorit cu fetele pe care le vedeau, in fiecare duminica, "la hora". Daca am avea vreodata rabdare sa-i ascultam, am fi uimite cat de frumoase...

Multi dintre bunicii nostri s-au casatorit cu fetele pe care le vedeau, in fiecare duminica, "la hora". Daca am avea vreodata rabdare sa-i ascultam, am fi uimite cat de frumoase si romantice erau povestile de dragoste pe atunci. Erau si mai simple, intr-adevar, si cu traiectorii de multe ori previzibile, insa cu siguranta asta nu le-a stirbit cu nimic farmecul.

In ceea ce-i priveste pe parintii nostri, situatia nu este cu mult diferita. Multi dintre ei s-au cunoscut in timpul facultatii, au trait impreuna cosmarul repartitiilor, au facut planuri la lumina lampilor cu gaz si sub cele trei-patru paturi care nu reuseau sa alunge frigul in lunile interminabile de iarna... si exemplele ar putea continua.



Dar noi? Cum arata povestile noastre de dragoste? In secolul 21, parca absolut toate in jurul nostru par sa se fi aliniat tendintelor impuse de secolul vitezei. Chiar si noi insine.

Incercand sa ne adaptam rigorilor societatii actuale, sa fim in acelasi timp competitive la locul de munca si fericite in viata personala, ne putem surprinde in situatii inedite, pe care poate acum cativa ani nu ni le-am fi imaginat.

Casniciile "la distanta" - tot mai frecvente


Apuse sunt vremurile cand serviciul constituia exclusiv responsabilitatea barbatului, datoria femeii fiind aceea de se ocupa de casa si de cresterea copiilor. Astazi, foarte multe femei sunt preocupate de cariera si nu ezita sa sacrifice viata personala pe "altarul" intalnirilor de afaceri, al training-urilor, al calatoriilor in interes de serviciu, uneori in colturi indepartate ale lumii...


Culmea este ca, intre toate aceste activitati, unele isi gasesc timp sa se indragosteasca si sa se marite. Dar sintagma "femeie la casa ei" pare sa-si piarda tot mai mult sensul si, probabil, in urmatorii cativa zeci de ani va ramane cu adevarat o simpla metafora. Este ceea ce ti se intampla si tie?

Calatoresti adesea si, ca urmare a acestui fapt, ai momente cand te intrebi unde a ramas viata voastra conjugala si daca este normal ceea ce vi se intampla? Bineinteles ca problema se complica exponential in cazul in care si sotul tau se regaseste in aceasta situatie.


N-ar trebui sa disperi. Statistic vorbind, in intreaga lume aproximativ trei milioane de cupluri au parte de o casnicie de genul acesta, cumva "intre doua trenuri" sau avioane, dupa caz. Asta nu inseamna ca nu se bucura unii de ceilalti, ca nu au planuri si vise comune.

De fapt, psihologii spun ca aceste casnicii pot fi printre cele mai solide, cu toate ca aparentele ar tinde sa arate contrariul. Daca partenerii dau dovada de intelepciune si maturitate, casnicia ar putea dura, pentru ca ambii isi gasesc implinirea profesionala (deci nu apar frustrari din acest punct de vedere), isi permit sa-si satisfaca micile hobby-uri si, deloc lipsit de importanta... au timp sa le fie dor unul de altul, redescoperindu-se de fiecare data cand se intalnesc si neriscand, astfel, sa se confrunte cu rutina.


Desigur, acest lucru nu inseamna ca aceste casnicii ar fi scutite de probleme sau de momente de incertitudine; este destul de usor sa te intrebi unde o fi celalalt, ce face, daca nu cumva... iar de aici, problemele se pot acumula pe nesimtite. Dar, daca veti sti sa negociati si sa comunicati, aveti sanse sa remediati lucrurile.

Relatiile la birou nu mai sunt un "tabu"?


S-ar parea ca devin tot mai frecvente si nici nu e mirare ca se intampla asa: doar la serviciu ne petrecem intre opt si zece ore zilnic, uneori chiar mai mult. Daca inainte companiile erau foarte restrictive in aceasta privinta si interziceau astfel de legaturi, astazi situatia pare sa se mai fi detensionat si astfel de legaturi sunt tot mai frecvente.

Uneori, aceste relatii se termina si nu intotdeauna ramane loc de "buna ziua" intre fostii parteneri. Acesta este insa un risc asumat, de care amandoi trebuie sa fie constienti. Este adevarat ca si colaborarea dintre ei poate avea de suferit; s-ar putea impune un transfer la alt departament.

Dar gandul acesta nu ar trebui sa te opreasca, daca asta iti doresti si amandoi pareti sa fiti pe aceeasi lungime de unda; in definitiv, o poveste de dragoste nu se incepe cu gandul la ce se va intampla daca nu va merge.

In ipoteza fericita in care totul decurge asa cum va doriti si ajungeti sa va casatoriti, ar trebui sa tineti cont de faptul ca prea multa apropiere poate fi, uneori, daunatoare. Daca vrei, este opusul situatiei descrise anterior... si, in acest caz, fireste ca si provocarile vor fi de alt gen.

Va trebui sa invatati sa mentineti intimitatea si o anumita doza de mister intre voi, in conditiile in care sunteti impreuna aproape 24 de ore din 24.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro