Cuplu de �ndr?gosti?i �n pat


A doua etapă a atracției este provocată de dopamină, un neurotransmițător puternic care stimulează senzația de plăcere în corp. Cercetătorii au analizat creierele a doi îndrăgostiți cu ajutorul imaginilor cu rezonanță magnetică (RMN) și au descoperit că ambii parteneri aveau reacții ca și cum ar fi folosit un drog puternic, precum cocaina. Iar printre senzațiile resimțite în cadrul acestei etape se numără surplusul de energie, scăderea poftei de mâncare, insomnia și sporirea atenției.


Cea de-a treia substanță implicată în procesul de atracție este serotonina. Se pare ca aceasta are cel mai important rol, iar efectul ei este de a te face să te gândești la persoana iubită și nimic altceva. În cadrul unui studiu realizat în 2012 de cercetătoarea Sandra Langeslag, s-a descoperit că nivelul serotoninei diferă de la femei la bărbați. Bărbații îndrăgostiți au un nivel mai scăzut de serotonină decât femeile îndrăgostite. De asemenea, cercetătorii au mai aflat că îndrăgostiții se gândesc la persoana iubită 65% din zi.

Atașamentul

Când un cuplu trece cu succes de cele două etape de mai sus ale iubirii, atașamentul dintre parteneri devine tot mai puternic. Atașamentul este crearea unei legături care ajută cuplul să își ducă relația la un nou nivel, marcat de încredere. Le sporește dorința de a avea copii și de a crea o conexiune stabilă unul cu celălalt. Este "trucul" naturii pentru perpetuarea speciei, iar în acest proces sunt implicați alți hormoni. Este vorba în primul rând despre oxitocină, numit și "hormonul fericirii", care se secretă în momentele de intimitate dintre parteneri, în special în timpul orgasmului, și care are rolul de a-i apropia și de a întări legătura dintre ei. Acest hormon are și rolul de a crea o legătură strânsă între mamă și copil imediat după naștere.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro