Căsătoria te schimbă psihic și fizic
Dragoste & Sex · Relatii / De Iulia Mirică, 01.08.2018

În fiecare vară, mii de cupluri se căsătoresc. Iar această decizie are efecte pe termen lung asupra sănătății lor. Cercetătorii au identificat o varietate de tendințe care arată cum se schimbă oamenii căsătoriți.

În trecut, se propaga ideea conform căreia căsătoria este bună pentru sănătatea ta fizică și psihică, probabil datorită faptului că un partener care te susține te poate ajuta să devii o persoană mai sănătoasă. Dar cercetările mai recente au arătat că relația dintre căsătorie, sănătate și bunăstare este mai complicată, având avantaje și dezavantaje.

Cum te schimbă căsătoria?

Risc mai scăzut pentru afecțiunile cardiace

 
Cercetările sugerează că bărbații și femeile care se află într-o căsnicie sunt expuși unui risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli de inimă, dar persoanele căsătorite sunt, de asemenea, mult mai susceptibile la a fi supraponderale. Aceste tendințe observate nu sunt valabile pentru toată lumea. Fiecare căsătorie este diferită, în funcție de persoanele implicate, de relația dintre acestea, de planurile lor, de stilul de viață și multe altele, fără a se ține cont de factorii externi. Iată câteva modalități prin care căsătoria tinde să afecteze partenerii fizic și mental.

Persoanele căsătorite tind să aibă o stare de sănătate mai bună decât alți adulți, chiar și după controlul vârstei, sexului, rasei, educației, venitului și altor factori. 

Dar un studiu amplu a constatat că beneficiile pentru sănătate au fost observate în cazul majorității adulților mai în vârstă. În rândul adulților mai tineri, persoanele căsătorite nu au văzut vreun beneficiu general pentru sănătate în comparație cu persoanele necăsătorite.

Un studiu a constatat că adulții de același sex căsătoriți au raportat o mai bună calitate a vieții, iar toate persoanele căsătorite au raportat o stare generală de sănătate mai bună decât cea a adulților singuri.
 

Bărbații sunt mai susceptibili de a fi supraponderali

 
Dar persoanele căsătorite, în special bărbații, sunt mai susceptibile de a fi supraponderale și obeze. Bărbații și femeile sunt expuși unei probabilități mai mici de a face suficientă mișcare după căsătorie. Bărbații căsătoriți au mai multe șanse să folosească asistența medicală preventivă. Iar bărbații și femeile din mariaje au un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli cardiace: boala arterială periferică, boala cerebrovasculară, anevrismul aortic abdominal și boala coronariană.
Dar riscul pentru bolile de inimă poate fi mai mare pentru persoanele divorțate sau văduve.
 

Stare mintală mai bună

 
Persoanele căsătorite au raportat o stare a sănătății mintale mai bună și un consum de alcool mai mic, potrivit unui sondaj canadian privind sănătatea publică.

Un studiu recent a constatat că, în primul an de căsătorie, bărbații au tendința de a deveni mai conștienți, în timp ce femeile devin mai puțin nevrotice. Dar același studiu a constatat că femeile devin mai puțin deschise, iar bărbații mai puțin extrovertiți în primul an.

Dar aceste beneficii și dezavantaje nu ar trebui să reprezinte un motiv pentru care să te căsătorești sau nu. De-a lungul timpului, înțelegerea noastră despre modul în care căsătoria afectează oamenii s-a schimbat și a devenit mai rafinată. Unii cercetători cred că motivul pentru care sănătatea oamenilor singuri pare a fi mai bună acum decât era în trecut comparativ cu cea a persoanelor căsătorite este faptul că există un nivel mai redus al stigmatizării sociale în ceea ce privește stilul de viață al persoanelor singure.

Dar chiar dacă mariajul este asociat cu anumite beneficii pentru sănătate, acesta nu este un motiv suficient pentru a te căsători. Menținerea relațiilor s-a dovedit a fi o parte esențială a bunăstării durabile, dar există mai multe tipuri de parteneriate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro