Walt Disney - omul care nu ne lasa sa uitam ca am fost candva copii...
Divertisment · Vedete / De Greta Harja, 15.09.2006

Oare cum ar fi aratat lumea daca Walt Disney n-ar fi existat? Ar fi prea trist sa ne imaginam acest lucru... de fapt, am spune ca este imposibil: cum ar fi fost copilaria fara Mickey Mouse, poznasul Donald, simpaticul Pluto, sau fara inegalabilele filme clasice de animatie precum "Alba ca Zapada si cei sapte pitici", "Bambi", "Dumbo" sau "Pinocchio"?

Walt Disney a transformat lumea, fiind un adevarat pionier in domeniul filmului de animatie si a gasit in permanenta cele mai ingenioase modalitati de a inova si de a-si pune ideile in practica...


Daca ar trebui sa-l caracterizam in doua cuvinte, am putea foarte bine sa-l descriem pe Walt Disney cu ajutorul urmatorilor termeni: "imaginatie si perseverenta". Ordinea este aleatorie, insa cum se spune, una fara cealalta nu ar fi dat nici un rezultat...

Chiar daca anul acesta se vor implini 40 de ani de la moartea sa si chiar daca nu mai suntem demult copii, de fiecare data cand ne uitam la desenele animate semnate de el simtim cum timpul zboara si copilaria pare sa se fi intors, ca si cand n-ar fi "plecat" niciodata. "Adultii nu sunt decat niste copii care au crescut, asta e tot", spunea Disney.


Initial, Walt Disney si-a dorit o cariera in publicitate, si chiar a lucrat o vreme in acest domeniu, fapt care i-a permis sa realizeze o serie de experimente in domeniul filmului de animatie.

Primul film de desene animate realizat de el dateaza din epoca filmului mut si se numeste "Plane Craizy", iar protagonist era nimeni altul decat celebrul Mickey Mouse. Acest simpatic personaj era "creionat" de multa vreme in mintea lui Disney, insa pana la el, au aparut alte personaje, cum ar fi, spre exemplu, gascanul Oswald.


Fiind foarte sensibil si "simtindu-si" publicul insa, Walt Disney a inteles ca publicul a inceput sa se plictiseasca de Oswald (chiar daca aventurile acestuia erau foarte interesante), si se gandea tot mai des la un alt personaj. Dar care ar fi putut fi acesta? Raspunsul a vebit de la sine intr-o buna zi, cand a vazut un soricel. Ideea l-a "lovit" in plin si a alergat in atelierul de creatie, pe care-l impartea cu un colaborator. "Ce s-a intamplat", l-a intrebat acesta, "de ce esti atat de ravasit?". "Dragul meu", a raspuns Disney, "am devenit tata! Da-mi voie sa-ti prezint 'odrasla'!", si, din cateva miscari, a desenat schita unui soricel cu manusi si ghete.


Mickey Mouse se nascuse! Initial, Waltr Disney s-a gandit sa-l boteze Mortimer, insa sotia lui a fost de parere ca acest nume nu ar avea o rezonanta prea puternica in randul publicului, si i-a sugerat numele care a devenit arhicunoscut in intreaga lume.

Problemele au aparut o data cu introducerea sunetului... pentru ca Mickey nu avea voce! Ar mai fi putut avea succes, in conditiile in care in toate cinematografele rulau pelicule sonore? Situatia era cu atat mai grava cu cat Walt Disney nu era intr-o situatie prea buna din punct de vedere financiar (resursele sale fusesera consumate aproape integral cu productia filmului), insa acest lucru nu l-a oprit din drum: a imprumutat suma necesara, iar premiera filmului, care a avut loc pe 18 noiembrie 1928 la Colony Theater din New York, a inregistrat un succes fulminant. Lumea i se deschidea lui Disney... iar producatorii de la Hollywwod au inceput sa fie tot mai interesati de el, aratandu-se dornici sa-i sponsorizeze proiectele.

Walt Disney nu s-a adaptat insa foarte bine in Cetatea Filmului, pentru ca nu era ceea ce s-ar numi o persoana sociabila. Detesta celebrele petreceri hollywood-iene si, daca se angaja intr-o conversatie, ajungea inevitabil sa monologheze pe tema proiectelor si ideilor sale. Tocmai de aceea nu a avut multi prieteni. Singurii oameni apropiati erau cei alaturi de care lucra si care-i intelegeau viziunea - respectiv, colaboratorii sai. In rest, era considerat un tip ciudat, genial, dar cu care nu trebuie sa vorbesti prea mult...

Disney este o legenda, acest lucru nu poate fi negat, desi a fost si contestat la vremea lui. Pelicula "Alba ca Zapada si cei sapte pitici" constituie o capodopera a genului. Lansat in 1937, in plina recesiune, filmul a avut incasari de aproape jumatate de milion de dolari, ceea ce este fantastic, tinand cont de situatia economica din acel moment.

Personajele lui Walt Disney ne intampina si astazi, in celebrul parc de distractii Disneyland, ai carui "frati" - Disneyworld, din Florida, si Eurodisney, din Paris, se bucura de acelasi succes precum originalul. Indiferent de varsta pe care o avem, nu ar trebui sa ratam ocazia de a ne aduce aminte de copilarie, vizitand aceste mici universuri in sine, unde basmele prind viata, iar printii, printesele si piticii ne intampina la fiecare pas...
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro