William Holden şi Audrey Hepburn în "Sabrina" (1954)
Când filmările pentru "Sabrina" erau pe punctul de a începe, Hepburn, care crescuse în Anglia, tocmai rupsese logodna de James Hanson, un bogat industriaş şi parlamentar britanic, pe care, scrie Epstein, ea îl găsea plictisitor. Audrey s-a mutat la Los Angeles, unde a devenit repede atracţia presei. Când a ajuns acolo, mogulul media Jules Stein a dat o petrecere în cinstea ei la reşedinţa lui opulentă, o onoare rară pentru un nou-venit în "circuit".


Holden a devenit obsedat de ea şi îşi dorea cu ardoare s-o întâlnească, scrie Epstein. Eforturile lui au dat roade, iar între ei s-a iscat o chimie care s-a furişat dincolo de marele ecran. Graţia ei - Audrey studiase baletul, iar mersul şi postura ei denotau educaţia clasică - îl fermecase pe Bill. După filmări, o scotea la cină sau mergeau la plimbare. Erau nedespărţiţi. Holden a descris-o drept "dragostea vieţii mele". "Trăiau o intimitate care depăşea cuvintele. Un singur zâmbet al lui şi ea îl înţelegea imediat", scrie Epstein.


În mod miraculos, au reuşit să-şi ferească relaţia departe de indiscreţia ziarelor, chiar şi atunci când au fost surprinşi într-un moment intim, în cabina de machiaj, de un membru al echipei de filmare, care a intrat fără să bată la uşă. Episodul s-a petrecut în timpul filmărilor la "Sabrina", dar n-a ajuns în presă. Dacă ar fi devenit publică, această relaţie ar fi fost devastatoare pentru Audrey: imaginea ei de Cenuşăreasă ar fi fost pulverizată şi ea ar fi fost catalogată drept o spărgătoare de căsnicii.


Asta nu înseamnă că Audrey o evita pe Ardis, o fostă actriţă al cărei nume de scenă fusese Brenda Marshall şi care era prietenă apropiată cu Nancy Reagan, arată Edward Epstein. Holden a aranjat întâlnirea, iar când Hepburn şi-a văzut rivala în faţa ochilor a fost impresionată. Audrey o considera frumoasă şi socotea că rolul de nevastă înşelată nu i se potrivea. "Dar frumoasa Ardis a provocat spiritul competitiv din Audrey. Hepburn a ridicat capul semeaţă, a scos imediat unul din zâmbetele ei ucigătoare şi i-a spus: <<Oh, sunt atât de fericită să te întâlnesc>>." Audrey n-a rezistat tentaţiei de a-şi etala forţa, dar trufia ei o va stârni pe Ardis să-şi apere teritoriul cu ferocitate."Inima lui Ardis trebuie să fi îngheţat când a văzut-o - în faţa ei se afla acea făptură strălucitoare, cu 15 ani mai tânără ca ea, care nu era doar foarte frumoasă, dar avea şi clasă şi o graţie spirituală", descrie autorul episodul "ciocnirii" dintre cele două. "Şi celelalte femei pe care Bill i le adusese în casă erau frumoase, dar nu ca aceasta; nu era pregătită pentru aşa ceva. Spre deosebire de alte frumuseţi de la Hollywood, Audrey avea şi o voce superbă. Nu era nimic strident sau nepotrivit în alcătuirea ei. Era cel mai rău coşmar al unei soţii, şi pentru ca tacâmul să fie complet, arăta ca o persoană drăguţă", continuă Epstein. Audrey Hepburn era o zână. Avea o aură care te paraliza, te cucerea cu mrejele ei şi deveneai inofensiv; cel puţin câtă vreme te aflai în preajma ei, erai incapabil să i te opui.


De-a lungul serii, Ardis şi-a dat uşor seama că între soţul ei şi Audrey era mai mult decât fusese în alte cazuri, cu alte femei, iar asta a făcut-o să ia repede măsuri: i-a pus în vedere lui Bill să nu se mai vadă cu ea.

Relaţia dintre Hepburn şi Holden s-a terminat, dar nu pentru că aşa a vrut Ardis. Epstein scrie că în Audrey îi pomenea "adesea" lui Bill că îţi doreşte trei-patru copii şi că vrea să renunţe la actorie ca să-i crească. "Odată, în timp ce ea glumea despre ce nume le-ar pune copiilor săi, un zâmbet încurcat, care trăda teama, puse stăpânire pe faţa lui Bill. El i-a spus că singurul lucru pe care nu-l pot face împreună este să aibă copii. Expresia chipului ei îl va urmări multă vreme: se uita la el ca un copil supărat", povesteşte autorul cărţii. Ochii ei îi căutau fiecare muşchi al feţei lui, în timp ce el îi explica cum a făcut o operaţie de vasectomie, cu câţiva ani înainte, la insistenţele soţiei sale.

Audrey a avut un şoc imens. Nu putea să creadă că marea ei iubire aşteptase până atunci ca să-i spună aşa ceva. Holden spera că ea nu-l va detesta, dar încrederea, partea cea mai simplă a relaţiei lor, se dusese pe apa sâmbetei, arată Edward Epstein. Atunci s-a căscat o prăpastie de netrecut între ei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro